Волатилност на маржовете при различните класове златни кюлчета и монети

You are currently viewing Волатилност на маржовете при различните класове златни кюлчета и монети

Какво е волатилност на маржовете и от какво се определя тя? Кои продукти са по-малко волатилни и кои повече и защо? На какво да разчитаме – повече или по-малко волатилни продукти? Кой избор за какъв инвеститор е? Как да се възползваме от волатилността?

  

Най-просто казано волатилността се изразява в това колко постоянни или непостоянни са отстоянията между купува и продава на даден продукт процентно. Някои инвеститори в злато предпочитат сигурността, която носят ниско волатилните продукти, а други точно обратното – предпочитат продукти, които имат по-висока волатилност при маржовете, от която могат да се възползват в определени моменти. В тази статия ще обясня точно как работи този пазар принципно, за да може всеки да направи по-информиран избор при решенията си спрямо индивидуалните си цели. Но нека първо обясня, че маржът има две основни характеристики:

  • Ширина на маржа – ако на даден златен продукт разликата между цената купува и тази продава е 1 %, а на друг 1.5 %, то първият има по-тесен марж, а вторият – по-широк.
  • Позиция на маржа – ако същият този първи продукт се купува на 3% над борса и се продава на 4 % над борса ( 1 % марж ), а вторият се купува на 2% над борса и се продава на 3.5 % над борса ( 1.5 % марж ), то първият е по-далеч от борсата, а вторият, макар и с по-голям марж, е по-близо до нея.

Сами виждате, че е възможно този с по-широк марж да е по-изгоден към даден момент от този с по-тесен марж. Така че, маржовете се променят не само като ширина, а и като позиция спрямо борсата. Тези промени се наричат волатилност.

От какво най-общо зависи волатилността? 

  • Международно търсене и предлагане. Когато даден продукт не е наличен или трудно откриваем на пазарите, маржът се измества вдясно от борсата и цената, на която се продава, се вдига. Вдига се логично и цената, на която го купуваме. Когато продуктът е наличен в големи обеми на пазарите, то маржът се измества вляво спрямо борсата. Продуктът поевтинява както при покупка, така и при продажба.
  • Местно търсене и предлагане в България. Напълно възможно е местното търсене и предлагане да не съвпадат със това в другите страни. Така че, напълно възможно е продукт, който не е наличен навън, да е в изобилие тук и обратното.
  • Цени от доставчици. Променят се. Не мислете, че винаги купуваме на едни и същи цени. При форсмажори се вдигат, при липса на търсене падат.
  • Конкуренция. Конкуренцията играе основна роля също. Даден конкурент може да има нещо залежало или в големи бройки и да го намали. Или обратното, да няма и да увеличи цената му. Това оказва влияние върху целия пазар и маржовете му.
  • Нетипични аномалии. Възможно е даден продукт да липсва по света, да го няма и в България, да няма конкуренция при него, но даден дилър да има много от този продукт и пак да го продава евтино, с марж близък до борсата.
  • Ексклузивитети. Дадени лимитирани продукти се търгуват на квоти на база обеми. Това може да доведе до разлики в маржовете между отделни страни.
  • Разлика в международните пазари. Нормално е френските монети да са най-евтини във Франция, белгийските в Белгия, а италианските в Италия. Но не винаги. Аномалии са възможни, дори в това отношение.

Комбинацията от тези фактори определят позицията и ширината на маржа. 

 

Ще започна да класифицирам продуктите в низходящ ред, като първо ще започна с най-ниско волатилните и ще приключа с най-високо волатилните.

  1. Кюлчета и модерни инвестиционни монети, които се секат в момента 

 Този клас включва всички деноминации на кюлчетата и съответно модерните инвестиционни монети, като Филхармония, Кленов Лист, Кругерранд, Слон Южна Африка, Британия, Панда, Американски Орел и Бъфало, Кенгуру. Тези чисто инвестиционни продукти се секат денонощно и съответно техните маржове са най-постоянни, понеже има от къде да се доставят в големи обеми непрестанно. Форсмажорите, като тези, които преживяхме в последните 3 години  (пандемия, инфлация, война) оказват най-малко влияние върху тях, но когато техните маржове се разширят или изместят вдясно (поскъпнат процентно спрямо борсовата цена), това е най-ясният показател, че има прекомерно търсене, базирано на някакъв форсмажор. Подходящи са за инвеститори, които търсят оптимално стабилни маржове, на които могат да разчитат при всякакви ситуации. По време на резки и големи спадове в цената на златото, като този от 2013 год., избухването на Ковид 2020 год., избухването на войната през 2022 год. техните цени се повишиха базово от монетните дворове и рафинерии, което рефлектира и върху крайните цени към инвеститорите, но в останалата част от времето маржовете им са относително стабилни, което далеч не е така при останалите класове продукти, които ще опиша по- долу.

Средна Волатилност за класа: 0.5-2 %

Волатилност при форсмажори: при избухването на Ковид- 19, 100 гр. Кюлче стигна до 15 % над борса, което е огромна волатилност. Филхармония до 25 % над борса. 20 Франка до 45 % над борса. Ние отказахме да продаваме на тези цени и не работихме, защото цените бяха обир посред бял ден и нямаше как да погледнем инвеститорите в очите след това, но това бе реалността.

Модерни инвестиционни монети
Модерни инвестиционни монети
  1. Исторически 20 Франка и Суверени

Вторият клас по отношение на волатилността са монетите от Латинския Монетарен съюз от 20 Франка и британските суверени. Те са най-малко волатилни в сравнение с останалите исторически инвестиционни монети, но по-волатилни от всички модерни инвестиционни златни кюлчета и монети. Дори и вътрешно в този клас има обозрими  разлики.

  • Серес – най-малки обеми, дори във Франция често приеман за нумизматична монета, когато е в по-високо качество.

Златна монета 20 Франка Серес

Маржовете и цените в този клас се влияят силно от цената на златото. При приемана за ниска от пазарните участници борса, могат напълно да изчезнат или цените им да се покачат, както на купува, така и на продава драстично. Подходящи за хора, които искат сигурна гаранция, че ще могат да продадат по-скъпо при сриваща се борса.

Средна Волатилност за класа: 3-4 %

Волатилност при форс мажори: все пак се намират някакви количества, което значи, че не всички ще са налични, но някои от тях ще са.

  1. Модерни инвестиционни монети, които НЕ се секат в момента

 В Този клас влизат всички модерни инвестиционни препечатки на монети, които се секат или са сечени в модерни времена, но не задължително се секат в момента или монетните дворове ги пускат от време на време.

1 и 4 Дуката – Австрийският Монетен Двор не ги сече денонощно, както прави с Филхармонията, а само от време на време. Понякога веднъж или два пъти годишно. Основните обеми, които циркулират, идват от вторичен пазар.

8 Флорина/ 20 Франка и 4 Флорина/ 10 Франка – последно сечени 80-те години. Няма модерно производство.

100, 20, 10 Корона – секат се по веднъж на няколко години. В момента не се емитират.

Бабенбергери – сечени последно през 80-те години. В момента не се емитират.

50, 10, 5, 2.5, 2 Мексиканско Песо – сечени последно през ранните 2000. Не се емитират към момента.

Всички тези продукти са сечени в достатъчно големи бройки в миналото и все още циркулират по пазарите, но техните цени са малко по-волатилни спрямо цените на предходния клас, понеже техните маржове зависят само от вторичен пазар, което ги прави по-скоро сравними с цените на историческите монети, отколкото на модерно сечените. Дори в по-спокойни времена се случва някои от тези да не са налични на пазарите и съответно маржовете им да се изместят вдясно. Възможно е и обратното – да се освободи голям обем от тях, което да доведе до поевтиняване и изместване на маржовете вляво. Най-добре е да се продават по време на форсмажори, когато ги няма и изкупните им цени скачат процентно. По време на избухването на войната в Украйна примерно, когато нямаше Мексикански Песо и 100 Корони, че стигнахме да ги изкупуваме до 8 % над борса, а в спокойни времена се продават на 4-5-6 % над спот. Този тип малко по-волатилни златни монети Ви гарантират възможността да имате продукт, който се очаква да се изкупи с няколко процента по-скъпо при резки и дълбоки корекции на златото или форсмажори.

Средна Волатилност за класа: 4-5%

Волатилност при форсмажори: не са налични и цените им могат да скочат драстично и в двете посоки.

Тези модерни инвестиционни монети не се секат често
  1. Всички останали исторически инвестиционни монети

 

В този клас влизат 100 куруша Турция, датски крони, холандски гулдени, немски Вилхелм II, Рандове, колумбийско песо и пр.

Това са монети, които традиционно струват с няколко процента по-скъпо от предходния клас 20 Франкови монети и суверени с позиция на маржа вдясно спрямо тях, поради по-ниските им тиражи. Принципът тук е същият. Маржовете зависят от наличностите на международните пазари, но волатилността е по-висока заради по-ниските тиражи и по-рядката им поява на пазарите.

Тук е важно да се отделят курушите и да се спомене, че техните цени зависят също и от традиционните за България турски сватби, които имат сезонност. Цените им скачат по време на сватбите лятото поради недостиг и падат в останалата част от годината процентно.

Подходящи за хора, които искат да имат една идея по-интересни инвестиционни исторически монети, които могат да продадат малко по-скъпо в смутни времена.

Средна Волатилност за класа: 5-6 % в нормални времена. Дори и в такива често са неналични в обеми.

Волатилност при форсмажори: тотално липсват при форсмажори и големи сривове на златото. Цените могат да доведат до волатилност от 10-20 %.

Интересни исторически инвестиционни монети
Малко по-скъпи, но и по-интересни инвестиционни исторически монети
  1. Модерни монети с нумизматичен потенциал

 Toва са всички монети като Лунари, Панди, Зверовете на Кралицата, Зверовете на Тюдорите, Дракони на Perth Mint, Ему, юбилейни, мемориални и коронационни суверени, Коронационен Чарлз, Коронационна Британия, Кралски Оръжия, Сомалийски Слон и пр.

В този клас волатилността при маржовете се проявява на по-дълги периоди. Какво означава това? След изтичането на емисията, монетите веднага започват да поскъпват и маржът им се измества вдясно. Колкото повече години минават, толкова повече монетите поскъпват. При все това, има аномалии. В България сме свикнали, че това са колекционни монети и се купуват в единични бройки. Но на Запад, където пазарите на злато са далеч по-големи, има инвеститори, спекуланти и бизнеси, които инвестират в такива монети в големи обеми (100-200-300 и понякога дори хиляди бройки). В годините все на някой от тези големи инвеститори се налага да продаде или решава, че цените са високи и са реализирали нужния нумизматичен потенциал, който търси (тук, разбира се, има значение и нивото на борсата, нумзиматиката се движи повече от добавената нумизматична стойност, отколкото от нивото на златото, но при значителни промени в цената на златото в по-дълги периоди се отразява и върху маржовете и цените на монетите). Когато се освободи такава голяма партида, тя е способна временно да свали цената на съответната нумизматична монета значително. Но! Временно! След като обемът бъде погълнат от световните пазари, цените отново се вдигат. Така че, ако видите Китайска Панда от 1987 год. примерно да струва по-евтино от такава от 2016 год. не мислете, че цените на Пандите не скачат, а се възползвайте да вземете по-евтината и по-стара Панда. Обратното също е възможно. Даден стар Лунар примерно може да е тотално неналичен в даден момент и съответно цената му да е по-скъпа временно от стандартните нива, които сте виждали.

Подходящи за колекционери и хора, които търсят нумизматичен потенциал – казано иначе, искат да го купят евтино сега, за да го продадат скъпо след време, независимо от нивата на борсата на златото.

Средна Волатилност за класа: волатилността при тези, които се секат към дадения момент, докато не е изтекла емисията, е сходна с тази при стандартните инвестиционни монети и кюлчета ( 0.5-2 %), но изтече ли емисията и изчерпат ли се обемите, маржът веднага се измества вдясно спрямо борсата значително.

Волатилност при форсмажори: започват да се изчерпват прекомерно бързо и поскъпват драстично, дори и в новите си емисии. Могат да достигнат баснословни нива на покупка и продажба.

Модерни монети с нумизматичен потенциал
При тези модерни златни монети волатилността при маржовете се проявява на по-дълги периоди

6.Исторически нумизматични монети 

Това е най-сложният възможен пазар. Волатилността при тях зависи от още редица фактори, освен горе изброените. Качество на монетите, дали са сертифицирани от PCGS, NGC, дали дадено качество е трудно откриваемо, независимо, че друго е и пр. Като цяло, историческата нумизматиката расте и маржовете се местят вдясно спрямо борсата, но има и изключения, когато пада при освободени количества на пазара. Разбира се, количествата, за които говоря, са далеч по-малки от тези на стандартните инвестиционни 20 Франка и Суверени, но се случва. Към момента на писане на тази статия сме свидетели на драстично покачване в цените на 100, 50 и 40 Франкови монети и спад в цените на 25 испански песети, поради появили се някакви обеми на пазарите. Подходящи са за хора, които колекционират. Ако искате да спекулирате с такива монети, то Ви трябват сериозни познания. В противен случай, почти сигурно ще бъдете излъгани. На българския пазар се търгуват множество монети, които са тествани на златарски плочки и/или имат удари по гурта, както и добри фалшификати, които се търгуват на привидно ниски цени, които обаче са реално високи за състоянието им. Внимавайте от къде купувате историческа нумизматика!

Средна Волатилност за класа: 10-15 % в спокойни времена двупосочно.

Волатилност при форсмажори: изчезват и цените им могат да скочат с десетки и дори стотици проценти.

Исторически нумизматични монети

Маржовете при златото не са постоянна величина. Това е един динамичен пазар, който носи собствена душевност и има логика, често непонятна за инвеститора. Надявам се с тази статия да е малко по-разбираемо.

Успешна инвестиция!

Поздрави,

К.

За малко да забравя. Това не е инвестиционен съвет, а урок От Кухнята на бизнеса.


Всичко за инвестицията във физическо злато четете и обсъждайте в нашия Форум.

Вашият коментар