За инвестицията в злато, икономиката и политиката | igold новини
Блог за инвестиционно злато, финанси, политика

Златен бръмбар

Едно място, на което можете да научите много от света на инвестиционното злато на достъпен език.

Икономическите фактори, влияещи върху представянето на благородния метал.

Актуални политически, социални, исторически и просто любопитни статии, свързани ин/директно със златото.

Практически насоки и препоръки при инвестицията в различните златни кюлчета и монети. 

Събития и видеа

01/10/2019

Говорихме си за геополитика, импийчмънт, Търговската война, Брекзит и посоки в световните пазари. Златото като устойчив актив убежище. 

Още във видеото

20/09/2019

Вчера направихме живо включване във Facebook, за да отговорим на многобройните Ви запитвания по обширната тема за инвестицията в  злато.

Вижте цялото видео

14/09/2019

Цената на златото и динамичните геополитически промени по света. Крум Атанасов, основател на igold.bg, в предаването на Bloomberg TV „В развитие“.

Вижте видео

Най-нова статия

Последни статии и изяви в медиите

Най-четени

27/09/2019

Защо 1 Златен Австрийски Дукат е една от малкото, ако не и единствената подходяща инвестиционна възможност за дребния инвеститор в злато? Кои са факторите, които трябва да гледаме, когато инвестираме, дори и в малки мащаби? Защо инвестицията в злато не е приоритет само на хора с високи доходи? От какво трябва да се пазим, когато инвестираме в злато на дребно?

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

01/09/2019

За какъв тип инвеститори са подходящи историческите златни монети? Защо да инвестираме в 20 франка исторически златни монети, а не в дребни кюлчета или други сходни по грамаж монети? Защо 20 франковите монети са най-подходящите исторически инвестиционни сред тях? За какъв обем инвестиция са подходящи те?

ЦЯЛАТА СТАТИЯ + ВИДЕО

26/08/2019

Търговската война е в разгара си. Китай отвърна на САЩ с нови мита за около 5000 стоки на стойност 75 милиарда USD, включително върху американските автомобили и авточасти.  В следствие на това, Тръмп директно ‚нареди‘ на американските компании да търсят алтернативни на Китай държави за своето производство, като наблегна на предпочитанието си те да се върнат в САЩ. В резултат медиите отново заговориха за авторитарния подход на президента, американските акции паднаха, Дау Джоунс се срина с 600 точки, а цената на златото скочи отново. Златните фючърси се фиксираха на 1536 USD. 

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

22/08/2019

Наглед второстепенни за световните финансови пазари,  събитията, предизвикани от авторитарните лидери по света показват само едно, а именно – глобална световна геополитическа промяна. Подобна промяна в статуквото оказва значимо влияние върху търговията на световните борси и носи със себе си страхове и неясни очаквания от евентуални политически сътресения. В такива моменти пазарите се обръщат към златото като форма на противовес на сътресения от всякакъв тип.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

14/08/2019

Реших да напиша тази статия, понеже в дългогодишния си опит с търговия на физическо инвестиционно злато често се сблъсквам с мнението, че физическото злато не е инвестиция, че е остаряла форма на такава или пък че не е подходящо. Всъщност, то отговаря на най-много от условията какво трябва да притежава един финансов актив, за да отговаря на дефиницията за инвестиция. А именно:…

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

11/08/2019

Търговската война САЩ- Китай тепърва придобива форма. Федералният Резерв е под невиждан досега натиск от американски президент. Опасения на финансовите пазари от потенциален конфликт с Иран безспорно се отразяват положително на цената на златото. Борис Джонсън и Брекзит. Крайнодесни и крайнолеви движения в Америка и Европа.

Подобни явления пряко корелират с покачване на доверието в златото и вдигане на цената му.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

07/08/2019

Последните дни за пореден път ни доказват, че политическата несигурност води до увеличаване само на премиум активите във всяка инвестиционна категория. Инвеститорите търсят сигурност и съответно не спекулират с вторичните активи. Подобна бе и ситуацията в продължение на лятото на пазара на акции и на пазара на блокчейн базирани валути.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

05/08/2019

Скептиците на пазара имаха шанса да бутнат цената на златото до по-ниски нива, но след провала на теста от 1400 USD за тройунция, което бе психологическата граница, оптимизмът на Wall Street и на Main Street относно цената на благородния метал е предоминиращият фактор в момента. Несигурността на пазарите от ескалиращата търговска война между САЩ и Китай расте.

Насред суматохата и несигурността на пазарите златото остава единственият сигурен източник на доходност…

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

05/08/2019

И докато цената на златото достигна върхове, невиждани от 6 години в американски долари (USD), представянето на благородния метал в канадски долари (CAD) достигна нива невиждани въобще до момента. Тенденцията стойностите на валутите да се обезценяват спрямо цената на златото ще се запази поради засилващите се разлики в политиките на централните банки и особено тази между политиката на САЩ и G 10.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

01/08/2019

Макар и очакванията да бяха ФЕД да свали лихвите на 31.07.2019 с 50 базови точки за пръв път от 2008 год. насам, което щеше да сигнализира за по-голям проблем в американската икономика, свалянето бе само с 25 базови точки. Това фиксира лихвите в диапазона между 2 и 2.25 %. След едноседмично затишие в очакване на срещата на Резерва, златото коригира надолу с малко над 1% в първия ден след изказването (01.08.2019 год.), достигайки oт 1425 USD do 1406 USD.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

29/07/2019

Кои са най-подходящите грамажи за инвестиция при златните кюлчета? Кои грамажи кюлчета са НЕподходящи за инвестиция и защо? Кои рафинерии са за предпочитане в България? Отлети или сечени кюлчета да купим? Какви са предимствата/недостатъците на златните инвестиционни кюлчета пред тези на златните инвестиционни монети? Фалшифицират ли се инвестиционните златни кюлчета? За какви клиенти са подходящи те? Какви грамажи да купуваме според обема на инвестицията ни? За какъв тип инвеститори се препоръчват златните кюлчета?

ЦЯЛАТА СТАТИЯ + ВИДЕО

23/07/2019

Във финансовите среди е общоприето на всяко едно по-голямо движение на златото да се гледа към големите физически или фючърсни поръчки, както и като на реакция на действията и прогнозите на Федералния Резерв на САЩ. И макар и ФЕД да даде малко по-лоша прогноза за растежа си и евентуално сваляне на лихвите с ¼ точка през юни 2019 год., причините за поскъпването на златото са в по- голям процент от политическо и в по- малък от финансово естество.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

14/06/2019

Как да подберем кои са най-подходящите златни монети за нас в категорията? Какво ги прави такива? Кои са плюсовете и минусите на всеки един от тях? Има ли смисъл да диверсифицираме между различните монети?

ЦЯЛАТА СТАТИЯ + ВИДЕО

23/03/2019

Тази статия има за цел да даде базова представа на начинаещи инвеститори, а именно как се определя моментът, в който се прави вложението. Ще споделя опит, който е нужен на всеки, за да може да вземе най-правилното решение за себе си, независимо дали ще направи инвестиция, или не.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ

Запишете се за още информация за отстъпки и новини.