Кои подаръчни златни монети и кюлчета са подходящи за различните типове хора по празниците?

You are currently viewing Кои подаръчни златни монети и кюлчета са подходящи за различните типове хора по празниците?

Коледните и новогодишните празници наближават и често хората ни питат какво точно да подарят на свои близки за празниците. Реших да напиша тази статия, за да ориентирам всички наведнъж и то не само за предстоящите празници (Коледа и Нова Година), а за всички най-големи празници в годината.

Бюджет

Първият и най-важен фактор е бюджетът, който е отделен за подаръка. Някои хора разполагат с 2, други с 200, както се казва в народната поговорка.

Нека ги разделим на микро бюджет до 150-160 лв., малък бюджет до 500 лв., среден бюджет до 1000-1500 лв. и голям бюджет до 5000- 10 000 лв. (Да, има такива подаръци. Някои бизнес партньори и близки хора ги заслужават.)

Гледайки само бюджета обаче, далеч не стигаме до правилния извод какво трябва да купим, което да бъде подходящо и да се хареса от човека, на когото ще бъде подарено. Но, нека да започнем първичното сортиране:

Микро бюджет

Кюлчета от 1 гр. с опаковки на различните рафинерии. igold предлага Valcambi I Argor Heraeus Заек от 1 гр. Не препоръчваме Valcambi Combibar от 1 гр., макар и да са на по-ниска цена, понеже не са достатъчно представителни. Те са далеч по-подходящи за инвестиция, не само заради цената си, но и заради по-лесното си съхранение, понеже нямат индивидуални опаковки и се събират на по-малко място. Подходящи са също и 1 гр. Кленов Лист, който е една от малкото монети с фабричен сертификат, както и Китайска Панда от 1 гр.

Златно кюлче 1 гр. Valcambi

1 гр. Златна Панда Китай 2022 и 1 гр. Златна Панда Китай 2023

 

1 гр. Златен кленов лист подаръчна монета
1 гр. Златен Кленов лист

 

Малък бюджет

В него влизат кюлчета от 2.5 гр., 5 гр. Валкамби,5 гр. Памп Зайче,  ¼ Британски Суверен Елизабет, ½ Елизабет Юбилей 2022 год., и малките Мексикански Песо 2 гр. и 2.5 гр. Мексикански Песо, 3.11 гр. и  1.24 гр. Филхармония, 3.11 гр. Британия и пр. дребни монети.

5 гр. Златно кюлче Valcambi

 

5 гр. Златно кюлче Pamp Заек 2023

 

1/4 Британски Суверен Юбилей 2022

 

½ Елизабет Юбилей 2022

 

Мексикански Песо 2 гр.

 

2.5 гр. Мексикански Песо

 

 

1.24 гр. Филхармония

 

 

Средно голям бюджет

Тук най- подходящи са 7.78 гр. монетите, като Филхармония и Кленов Лист, ¼ Лунари, ¼ Животни на Тюдорите според годината, 8 гр. Панди, 5 гр. кюлчета Заек на Памп, 10 гр. кюлчета заек на Хереус,  и пр. В тази категория често се подаряват и чисто инвестиционни продукти, като 20 Франкови монети и Суверени.

7.78 гр. Златна Монета Виенска Филхармония

 

7.78 гр. Златна Монета Канадски Кленов Лист

 

7.78 гр. Златна Монета Австралийски Лунар Заек 2023

 

7.78 гр. Златна Монета Австралийски Лунар Тигър 2022

 

7.78 гр. Златна Монета Зверовете на Тюдорите Лъвът на Англия 2022

 

7.78 гр. Златна Монета Зверовете на Тюдорите Козелът от Бофорт 2023

 

8 гр. Китайска Панда 2022

 

8 гр. Златна монета китайска Панда 2023

 

10 гр. Кюлче Argor Heraeus Лунар Заек 2023

 

Голям бюджет

Тук влизат Лунар 31.1 гр., Панда 30 гр. Животните на Тюдорите от 31.1 гр., кюлче от 31.1 гр. заек на Памп, а в чести случаи и стандартни едноунциеви монети и 50 гр. кюлчета.

31.1 гр. Златна монета Лунар Заек 2023

 

31.1 гр. Златно Кюлче Pamp Швейцария Лунар Заек 2023

 

31.1 гр. Златна Монета Зверовете на Тюдорите Козелът от Бофорт 2023

 

50 гр. Златно кюлче Valcambi Швейцария


Дотук лесно. Не можем да купим нещо, за което нямаме пари. Но, какви са другите критерии?

 

Поводът

 Не по- малко важен е поводът. Да не кажа, основно важен.

 

Коледа и Нова Година

За тези празниици най-тематични са Лунарите, били те кюлчета на Памп или Хереус със зайче, монетите на Пърт Минт, новоизлезлите китайски панди и животните на Тюдорите. Неслучайно, монетните дворове и рафинериите пускат новата емисия малко по-рано в предходната година.

 

1 гр. Златно Кюлче Argor Heraeus Швейцария Лунар Заек 2023

 

 

3.11 гр. Златна монета Лунар Заек 2023

Свети Валентин

Ликът на Кралицата, особено ако е с по-млад образ, е перфектен подарък за случая! Тук тематиката е основополагаща. Лунарите също са много добър ход, стига да не е годината на змията, дракона или прасето! Хубаво е, че 2022 и 2023 са на Тигърче и Зайче…

 

Абитуриентски балове

 Тук обикновено най-много се предпочитат стандартните кюлчета от 1 гр., 2.5 гр, 5 гр, 10 гр. на Валкамби. Реално, при този повод се подаряват пари, така че по-стандартните малки разфасовки на кюлчетата са винаги предпочитани, макар и да се подаряват и по- тематични подаръци.

10 гр. Златно кюлче Valcambi Швейцария

 

Гергьовден 

Най-често подаряваният подарък по този повод е, разбира се, британският Суверен, който изобразява Св. Георги пронизващ Змея, било то в деноминация от ¼, ½, 1 или двоен суверен независимо, дали исторически или модерен.

7.99 гр. Златна Монета 1 Британски Суверен

 

Добър за подарък е и историческият Суверен, например 7.99 гр. Златна Монета Британски Суверен Едуард 1902-1910

 

Сватба 

За сватба реално се подарява почти всичко, било то колекционно, подаръчно или чисто инвестиционно, но често се взимат по две монети, едната от които с мъжки образ, а другата с женски не реверса. Също така, често се купуват и две еднакви по грамаж кюлчета.

 

Кръщене или годишнина на бебе/дете 

Отново силно предпочитани са малките тематични за годината на раждане продукти (ако е кръщене) или годината на годишнината (ако е годишнина), като дребни Лунарчета, Пандички и кюлчета.

 

Човекът и полът му 

Бюджетът и поводът са важни… но, какъв е човекът? Какъв е за Вас? С какво се занимава? Що за човек е? Всъщност, най-важният фактор за правилния избор на златен подарък.

 

 

Вашите родители и хора на възраст 

Ок, не подарявайте тематични подаръци на родителите си, особено ако са възрастни. Китайският Лунен календар и различните животинки не корелират толкова пряко с техните разбирания. Поне не и в Източна Европа. Ориентирайте се към исторически монети, били те чисто инвестиционни или колекционни, ако ще оценят второто или стандартните инвестиционни кюлчета.

 

Малки деца или бебета

Нека да бъдем честни един с друг. Малките деца реално не получават подарък или ако го получат, това ще се случи след 16-18 год. Подаръкът е добре да е тематичен, защото показва внимание към повода и има допълнителна тежест, като жест. Тук тематичните Лунари, били те кюлчета или монети са много подходящи.

 

Поотраснали деца – Ваши и чужди 

Били те Ваши или чужди, можете да използвате подаръка, за да ги научите на нещо за инвестицията в злато и парите, като цяло. Добавянето на кратка история за инвестицията в злато е истинският ефект (клиентите на igold, често знаят повече от служителите на конкуренцията. Използвайте знанията си). Тук много подходящи с обучителна цел са кюлчетата от 1, 2.5, 5 гр., 1 Дукат и историческите 20 Франка. Послушайте ме, работи. В съзнанието на подрастващия остава далеч повече от подаръка. Ако децата са Ваши, то това не са подаръци. Учете ги да спестяват.

3.49 гр. Златна Монета 1 Австрийски Дукат

 

6.45 гр. 20 Златни Франка Наполеон с Венец 1861- 1870

Бизнес партньори 

Тук е добре наистина да познавате човека и да внимавате с подаръка. В бизнеса всичко значи нещо и е важно какво послание ще изпратите. Ако е по-сериозен, като натура, ориентирайте се върху размера на подаръка (голям!!!) и чистата му инвестиционна стойност. Без зайци и тигри. Ако имате по-разчупени отношения, тогава можете да използвате подаръка като форма на шега. Все пак, внимавайте с повода. 50 годишнината от сватбата на бизнес партньора/ката Ви не може да бъде шега. Тематичните подаръци също са опция, но не се заигравайте с детската животинска тематика. По-скоро гледайте повода на самия човек, а не тематиката с годината и животните.

 

Съпруга 

Да си го признаем – мажоритарна част от жените обичат бижута. Малцина биха оценили инвестиционното злато. Ако са такива, пазете ги. Добре е да Ви останат съпруги!

 

Съпруг 

Добре, мъжът Ви ще хареса инвестиционното злато със сигурност, но в най-честия случай ще Ви пита колко сте изхарчила за него. Съветвам Ви да купувате само чисто инвестиционни продукти с най-ниската надценка за грам и най-важното – ОБЯСНЕТЕ ГО!!! Ще се оцени със сигурност!

 

Любовница 

Знам, че мнозина от Вас вече се смеят, но не е смешно. И преди да ме обявите за прекалено дързък – да, имаме много клиенти, които подаряват на любовниците си инвестиционно злато. Любовниците обикновено са по-финансово ориентирани и са наясно, че бижутата са с много по-високи надценки от инвестиционното злато. Също са наясно, че ако се разделите и им се наложи да го продадат, ще вземат пари, които ще са по-близко до това, което Вие сте платили. Тук неписаното правило е, че никога не трябва да подарявате едно и също нещо на любовницата и жена си. Ако жена Ви разбере, че другата е получила  точно същото нещо, шансът да ви е по-бясна заради това, отколкото заради самата изневяра е близък до 100 %. Да, знам, живеем в ужасен свят. Аз лично никога не съм изневерявал, но хората го правят. C’est la vie.

 

Любовник 

Дами, неведнъж съм Ви консултирал какво точно да вземете за мъжа, който цитирам: си има всичко. По много. Има и инвестиционно злато. Отново много. Тематиката е ключът към Вашия правилен избор. Купувайте неща, свързани с него лично. Особено се зачетете в историята на някой успешен крал и му я разкажете, като комплимент към монетата с лика на същия. Работи. И внимавайте, краденето на чужди мъже не е хубаво нещо!

След тази статия, вече имате ясна представа кое на кого би се харесало. Успех в ‚лова‘ на подаръци и весели Коледни и новогодишни празници! Намерете спокойствието, което Вие и всеки Ваш близък заслужава, и помнете, че златото далеч не е най-добрият подарък! Вниманието, отношението и любовта, която можете да дадете, са много по-стойностни!

Винаги Ваш дори и по празниците,

Крум Атанасов

Вашият коментар