Различните форми на инвестиция в злато и как те могат да си взаимодействат?

You are currently viewing Различните форми на инвестиция в злато и как те могат да си взаимодействат?

Една от основните цели на igold.bg  е да въведе инвеститора в дълбочината на инвестицията в злато, за да може той да разбере в какво инвестира или не, колко и под каква форма, спрямо личните си инвестиционни разбирания и индивидуален характер. Като бизнес, който се занимава с физическо инвестиционно злато, igold поддържа приоритетно инвестицията в оптимално ликвидни на световна база, делими спрямо обема на инвестиция и евтини в категорията си инвестиционни кюлчета и монети. При все това, има и други форми на инвестиция в злато. Всяка от формите има своите плюсове и минуси. В тази статия ще разгледаме както тях, така и примера как различните форми на инвестиция в злато могат да комуникират помежду си успешно в полза на инвеститора. 

За по-голяма обективност, статията е написана от трима автори, които имат различен опит и поглед върху инвестицията в злато и инвестициите по принцип. Крум Атанасов  собственик и основател на  igold.bg, Стойне Василев – собственик и основател на SmartMoney.bg, автор на книгата ‚Умни Пари и председател на Българската Асоциация на Личните Финансови Консултанти, и Стойчо Недев – дългогодишен индивидуален инвеститор, споделящ на блога си VivaInvest.eu лични впечатления и статии относно различни видове финтех инвестиции. Мненията на авторите представляват лични гледни точки и не е задължително да съвпадат. Това е и целта на статията. 

Крум Атанасов

Крум Атанасов - основател и собственик на igold

Крум Атанасов, основател на igold.bg

igold e засягал плюсовете и минусите на инвестицията във физическия метал неведнъж в статиите си. Основният минус при инвестицията във физическо злато е съхранението му. Основният плюс е пълният контрол върху инвестицията, при който няма контрагентни рискове от спиране на борси, фалит на посредник или фалит на фонд или бизнес, както и изоставане на цената на ETF, следващ индекса XAU. Грешките, които можете да допуснете при инвестицията във физическо инвестиционно злато, описахме в статията  „20 грешки и често срещани заблуди на начинаещия инвеститор в златни кюлчета и монети“.

В тази статия няма да се концентрирам върху плюсовете и минусите на физическото инвестиционно злато спрямо другите форми на притежание, а ще дам интересен пример за арбитраж между различни форми на инвестиция в злато по време на кризисни ситуации, който не е даван до момента никъде от никой дилър на инвестиционно злато по света. 

По време на избухването на кризата от COVID-19 всички бяхме свидетели на разделянето на COMEX пазара на златни фючърси в Ню Йорк от L.B.M.A в Лондон, както и затварянето на мини, рафинерии и прекъсването на каналите за доставки на физическо злато по света. 

В следствие на този невиждан за индустрията катаклизъм, цените, на които се продаваше физическо инвестиционно злато, се завишиха значително като отстояние над борсата. Множество бизнеси, свързани с инвестиционно злато, прекратиха временно работа поради здравния аспект на ситуацията и с оглед на това да не продават инвестиционно злато на твърде завишени цени на своите клиенти. (Един от тези бизнеси бе igold.bg). Други бизнеси по света продаваха на изключително високи пазарни цени.

Нека обясним ситуацията нагледно с числа. Стандартна инвестиционна монета Виенска Филхармония от 31.1 гр.  се продава на 6-7 % над борса в България при липса на катаклизъм. През март 2019 год. същата достигна 25 % над борса. Множество дилъри по света, дори и след обратното обединяване на COMEX и L.B.M.A., продаваха на сходни цени. Това се случи при очаквания за скок в цената на златото, поради масовото обявяване на извънредно положение по света и затварянето на множество мини, рафинерии и монетни дворове. 

Подобно, макар и не напълно същото, бе и положението през 2013 год., когато златото се срина заради Кипърската Криза. Цената на златото падна далеч под добивната, което принуди монетните дворове и рафинериите да определят своя борса за определен период от време далеч над сринатия индекс на златото. Тази втора ситуация се случва при спад в цената на златото

Как могат инвеститорите във физическо злато да се възползват от тези пазарни аномалии по време на избухваща криза между различни форми на собственост на злато? 

Чрез арбитраж. 

Независимо дали говорим за очакван скок, или реален спад, при голям катаклизъм, сходен с гореописаните, търсенето на физическо злато на световна база се увеличава драстично (обикновено в пъти). Това води до увеличаване на цената продава, като % над борсовия индекс XAU. Въпреки това има недостиг на физическо злато. Ако в този момент Вие притежавате една монета Виенска Филхармония от 31.1 гр., повечето дилъри не работят, а тези, които работят, продават твърде високо (примерно 25 % над борса), то Вие бързо и лесно можете да продадете Вашата Виенска Филхармония на цена, по-ниска от тази на работещите дилъри на вторичния пазар (уеб базирани сайтове като olx.bg или на работещ дилър, който изкупува скъпо, а не само продава скъпо), така че да е изгодно и за двете страни по сделката спрямо пазарните условия. Примерно 15 % над борса. Ако нямате желание да се разделяте със златото си, Вие можете да закупите злато под електронна форма на нива, близки до борсата в един от различните електронни варианти при по-ниска цена продава. 

Някои от инвеститорите в злато в България, които разбират как функционира пазарът, продадоха физическо инвестиционно злато през март на значително по-високи проценти от борсовия индекс по гореописания начин и в същия момент купиха ETF-и или други форми на електронно злато на нива, значително по-близки до борсовите, и така спечелиха от арбитража без значение от нивата на борсата. 

Методът на арбитраж, при който запазвате собствеността на актива злато, но променяте вида на собствеността и реализирате бърза доходност на база турбулентни пазарни условия, е много подходящ при възходящ тренд в цената, комбиниран с кризисни условия. При срив той може да компенсира значителна част от потенциалната загуба в номинална стойност, ако не и цялата. 

*При електронно притежаемото злато също е възможно да се разшири спредът между купува и продава или да няма ликвидност при определени ситуации. Разширяването на спреда се случи при определени фондове в Италия и Индия през март и април 2020 год., където имаше стриктна социална изолация и инвеститорите нямаха как да закупят физическо инвестиционно злато, затова купуваха основно ETF-и, следващи индекса. 

Физическото инвестиционно злато винаги е ликвидно. В такива случаи ликвидността се измества от първичния пазар (дилъри) към вторичния пазар (други инвеститори). 

Примерът показва как различните форми на притежание на инвестиционно злато могат да бъдат взаимно заменяеми в определени ситуации и да послужат като буфер за инвеститора. 

Повече за ETF-ите следващи индекса XAU и злато чрез Master Card, Revolut и Peysera, можете да научите в следващите редове от Стойне Василев и Стойчо Недев.

Стойне Василев

Стойне Василев - основател на SmartMoney

Стойне Василев – основател и собственик на SmartMoney.bg

Борсово търгувани фондове върху физическо злато

След депозитите и имотите, златото е сред предпочитаните вложения на много хора у нас, а дори някои финансисти го считат за задължителна част от всеки инвестиционен портфейл. Аз използвам ценния метал като застраховка (хедж) при срив на фондовите пазари, защото това е един от малкото активи, които се считат за сигурно убежище в периоди на волатилност и кризи. Тук е мястото да кажа, че приемам златото като алтернатива на хартиените пари, а не толкова като инвестиция.

През лятото на 2018 година имаше доста индикатори за наближаваща рецесия и реших да добавя в портфолиото си защитен елемент. Изборът ми беше дялове от борсово търгуван фонд в злато. След кратко проучване намерих един подходящ и започнах да инвестирам в него при първоначална борсова цена на метала от около 1,200 долара за тройунция. Първоначално, делът на фонда беше 5% от инвестициите ми, но той се увеличи до сегашните 20%, които смятам да запазя поне до края на 2021 година.

Очевидно много инвеститори мислеха като мен и цената на златото започна да расте през последните две години до сегашните нива от над 1,700 долара за тройунция. Това ми донесе добра доходност, която ми помогна да намаля значително загубите от спада на фондовите пазари през тази година заради пандемията от коронавируса.

ЕТF-ите върху злато си имат своите предимства пред останалите начини за инвестиране в благородния метал, но и немалко недостатъци. В този материал съм синтезирал най-важните от тях, които формираха моето решение да се насоча към борсово търгуваните фондове.

Предимства на ETFs в злато

Висока ликвидност

Това беше едно от най-важните условия за мен. Тъй като пазарът на физическо злато в България все още не е толкова развит, продажбата му в някакъв момент може да се окаже много трудна (каквато беше ситуацията по време на извънредното положение), а аз не искам да продавам ключета или монети в olx или на случайни търговци.

Инвестицията в борсово търгувани фондове на големите европейски фондови борси осигурява сравнително висока ликвидност и възможност да изляза от нея с минимални разходи на пазарна цена.

Ниски разходи за покупка и управление

Разходите са другият важен фактор, който взимам предвид преди да инвестирам в някакъв актив. Избраният от мен борсово търгуван фонд в злато има обща годишна такса от 0.19%, която включва управлението, съхранението, покупката на метала и всички останали съпътстващи разходи. При покупката и продажбата имам по 0.15% комисионна за инвестиционния посредник.

При покупка на физическо злато, освен спреда между курс „купува“ и „продава“, имаме и немалки разходи за съхранение в обществени трезори. Ако решим да го държим вкъщи, рискът от кражба си остава. За да защитим златните ни ключета или монети, е добре да си направим застраховка на движимото ни домашно имущество, което също ще увеличи разходите ни за управление на метала. 

Не са необходими специализирани знания

Човек не може да разбира от всичко, а оценката на едно златно кюлче или монета не е лесна работа. Дори да са опаковани в защитна кутия и да имат сертификат, винаги може да попаднем на фалшификат. По тази причина е добре да купуваме тези активи не от заложни къщи и случайни търговци в някой сайт, а от лицензирани фирми. При борсово търгуваните фондове в злато тези рискове са минимални, защото те работят с професионалисти.  

Не се облага с данък върху доходите

Печалбите от фондовете върху физическо злато (които се означават като Еxchange Traded commodities или ETC), търгувани на регулирани борси в ЕС, не се облагат с 10% данък върху доходите на физически лица, което за мен е много голямо предимство. За разлика от книжните активи, физическото инвестиционно злато във вид на монети и кюлчета е финансов актив и продажбата му се облага по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Недостатъци на ETFs в злато

Липса на контрол

За мен, това е основният недостатък на хартиените активи като цяло. Ако си купя кюлче злато или монета, те са мое притежание и аз мога да правя с тях каквото реша. Имам немалко клиенти на индивидуалните ми консултации, които държат килограми инвестиционно злато вкъщи, защото се страхуват от крах на сегашната финансова система. Според тях, когато това се случи (имаше такива настроения през последните два месеца, но и този път краят на света ни се размина), златото ще замести хартиените пари като разплащателно средство. 

Признавам си, че ако това се случи, достъпът ми до дяловете от моя борсово търгуван фонд ще е много труден и притежателите на физическо злато ще са „царе“. Само си мисля дали при този апокалипсис и срив на световната финансова система, хората с оръжие и запаси от храна (и тоалетна хартия) ще са склонни да ги разменят за злато? 

Рискове, свързани с фонда и неговите контрагенти

Колкото повече участници имаш по веригата до твоята инвестиция и колкото повече контрагенти имат те, толкова рискът да се обърка нещо е по-голям. При борсово търгуваните фондове имаме първо инвестиционен посредник, който може да фалира (за щастие, има гаранция до 500,000 долара). След това имаме самия фонд, който може да не се управлява добре или някой да злоупотреби с финансови средства или купеното злато (има контролни органи, но знае ли човек). 

Като добавим всички останали компании, които участват в процеса, нещата могат да станат сериозни. Въпреки всички тези гаранции, най-сигурната защита е нашата финансова грамотност и познаването на активите, в които инвестираме. Не на последно място е важно и на какви хора и фирми се доверяваме. Това важи за всички инвестиции, а не само за златото.

Стойчо Недев

Стойчо Недев - автор на VivainvestСтойчо Недев – индивидуален инвеститор и  финтех ентусиаст

Финтех решения за търговия със злато

Златото задължително присъства в един добре диверсифициран инвестиционен портфейл. Разбира се, това е мое лично мнение, както и всичко, което споделям. Делът на златото може да варира между 2% и 15% в зависимост от размера на  портфейла, пазарната ситуация и индивидуалните инвестиционни цели и житейска ситуация на конкретния човек. 

Според мен, оптимално е в инвестиционния портфейл да присъстват и двете форми на притежаване на злато – физически и виртуално. При мен това съотношение варира между 1:2 до 1:10 в полза на виртуалното злато спрямо физическото. Защо е така? 

Физически притежаваното злато

Според мен, физически притежаваното злато е типичната инвестиция, която Бъфет препоръчва – купува се, за да се държи завинаги. Също като Стойне Василев, аз възприемам златото като застраховка (хедж), но не от срив на фондовите пазари. При криза много често цената на златото също пада, заради липсата на ликвидност. Това видяхме и при последната пазарна паника, когато златото падна с почти 15% от 1500 до 1300 евро за тройунция в рамките на десетина дни. За същия период S&P 500 падна с 22%, но движението им беше силно корелирано. Причината, разбира се, е паническата разпродажба, но ако обърнем внимание през последната една година ще видим, че златото и фондовият пазар се движат в доста близка корелация. 

Злато и фондови пазариGold/EUR, Forex.com

Затова аз възприемам физически притежаваното злато като застраховка от пълен срив или дълбоко и продължително нарушение на работата на цялата финансова система, както и в случай на пълна загуба на доверие в традиционните валути.

Това е един наистина много малко вероятен апокалиптичен сценарий, тип „Черен лебед“, но с огромно влияние в случай, че се реализира. Именно затова аз съм склонен да „жертвам“ малка част от портфейла си (1-2%), за да съм застрахован. Казвам жертвам, тъй като физическото злато не носи доходност, а съхранението му носи риск или генерира разходи. Това, обаче, не е голяма жертва предвид дългосрочния тренд, в който се намира златото, както и факта, че аз нямам планове да продавам и го възприемам като много дългосрочна форма на съхранение на стойност. Дългосрочното държане на злато почти сигурно няма да направи някого богат, но има голяма вероятност да съхрани богатството, запазвайки покупателната способност.

За разлика от повечето хора, аз винаги гледам цената на златото в евро. Това е така, защото живея в България и основните ми приходи и разходи са в лева, който е фиксиран към еврото. Цената на златото в долари щеше да ме вълнува, ако живеех в САЩ.

Възприемам златото като алтернатива на хартиените пари, а не толкова като инвестиция, тъй като не носи доходност. Сигурно много хора няма да се съгласят с това мое мнение, но аз държа инвестициите ми да носят доходност под формата на паричен поток, а не само от повишаване на цената на актива. Цената на всеки актив може да падне доста бързо и за дълги периоди от време, но никой не може да ви отнеме получената от него доходност – дивиденти, лихви, наеми. По тази причина не смятам физически притежаваното за инвестиция, а за застраховка. Физическото злато е единственото злато, което реално безусловно притежавате. То е само ваше, ако го пазите добре, разбира се. 

Рядко купувам физическо злато, и то само под формата на добре познати инвестиционни монети. Обикновено избирам различни грамажи между ¼ и 1 тройунция, за да мога да платя с него, ако някога се наложи. Надявам се никога да не се наложи, но надеждата рядко е успешна инвестиционна стратегия. За последните 15 години съм купувал физическо злато само три пъти – през 2008 при цена около 500 евро, през 2013 за около 1000 и през 2018 за около 1100. Не съм продавал нищо. Бих продал физическото си злато само при крайна нужда или ако отново се превърне в единствения начин на разплащане. Толкова, от мен, за физически притежаваното злато.

Виртуалното или електронно злато

Другата форма на злато, варираща между 0 и 10% от портфейла ми, е виртуалното или електронно злато. В него аз също не инвестирам. С него обичам да спекулирам. Има огромна разлика между инвестиция и спекулация и е добре всеки да я разбира, за да е  наясно какво точно прави и защо. При спекулацията трябва да сте прав не само за посоката на движение на цената, но и за момента на продажба и покупка. Не е толкова лесно да се спекулира, колкото много брокери се опитват да обясняват. Изобщо не е. Все пак най-лесни за спекулиране са реалните физически суровини – злато, сребро, мед и петрол. Обикновено спекулирам с опции върху ETF-и, което за мен е най-изгодно като съотношение на доходност и риск, но изисква определени познания.

Напоследък се появиха и някои финтех решения, които позволяват лесно и ценово ефективно да се купува и продава злато, включително да се спестява и спекулира. Ще разгледам две от тях – Revolut и Paysera, тъй като те имат различен начин на реализация и дават различни възможности.

Недостатъците на финтех златото

Няма да се спирам на недостатъците на финтех златото, тъй като те са същите като на ETF-ите, обезпечени със злато, които Стойне Василев отлично е описал. Основният е, че всъщност вие не притежавате нищо освен запис в базата данни на брокера. Няма голямо значение, че даденият актив е обезпечен с реално физическо злато. В повечето случаи вие носите риска на контрагентите, с които работите, а те обикновено са няколко. Като минимуми това са брокерът, управляващото дружество и трезорът, съхраняващ физическото злато. Възможно е да са и повече, според конкретния начин на реализация. С всеки един контрагент рискът нещо да се обърка се увеличава.

Предимствата на финтех златото

Удобството е най-голямото предимство

Няма по-лесен начин за потребителите, ползващи Revolut и Paysera, да купят и продадат злато. Всичко става лесно и интуитивно. Хубавото е, че удобството не е за сметка на цената, както често се случва. 

Ниски разходи за търговия

 Финтех решенията за търговия със злато имат много ниски разходи спрямо физическото злато. Таксите им са съизмерими с тези на ETF в злато. Най-изгодно е предложението на Revolut, като в цената, която виждате, е включена такса от 0.25% и няма годишна такса за съхранение. При Paysera таксите са различно структурирани, като има 1% такса при покупка, а продажбата е без такса, но има и месечна такса за съхраняване от 0.01%. Събота и неделя, когато борсата не работи, разходите са по-високи, затова не е добре да се търгува тогава.

Търговия с много малки обеми

При физическото злато цените, на които се предлагат малките грамажи, са много неизгодни спрямо борсовата цена. Минималният обем на сделката е 1 грам, но реално е много неизгодно да се купуват монети под 5 грама, което е около 250-300 евро в момента. При ETF минимумът обикновено е 1 грам, което е около 50 евро, но пък минималната сума на брокерската комисионна може да направи малките сделки също доста неизгодни. При финтех решенията няма значение дали ще купите 0.01 грам, или 1 кг, като разходите са наистина минимални. При Revolut и Paysera минималната покупка може да е на злато за едва 1 цент. 

Автоматизиран обмен

Revolut предлага възможност удобно да спекулирате цената на златото, като използвате автоматизирани поръчки за покупка или продажба при достигане на определена цена. Това става по същия начин, както се настройва автоматичен обмен на валута при достигане на определен валутен курс.

Спестявания със злато

Revolut предлага различни възможности да спестявате в злато. Може да отделяте рестото от всяка покупка и да го спестявате в злато. Може да купувате ежемесечно или ежеседмично злато за определена сума. Ако използвате абонаментен план Metal, може да получавате кеш-бека при плащане с картата в злато.

Разплащания със злато

Златото от векове се възприема като изпитан начин за запазване на стойността на парите. Revolut дава на потребителите удобна възможност да го правите. Във всеки момент може да превърнете златото си в подходящата за дадената покупка при плащане с картата. Възможно е да обменяте злато моментално и без никакви разходи с другите потребители на Revolut, които са над 10 милиона. Това практически позволява да се извършват разплащания между тях в злато.

Възможност за доставка на физическо злато

От финтех решенията само Paysera дава възможност на потребителите да получат физическо злато под формата на инвестиционни монети и кюлчета. Ако потребител пожелае, може да получи физическо злато срещу допълнителна такса. За инвестиционните монети от 1 унция тя е от 3.3% до 4.9%. При кюлчетата е от 7% за 10 грама до 1.1% за 1 кг. Таксите за физическо злато не изглеждат високи, но поне в момента, може да получите физическото злато в офиса на Paysera в Литва. Засега не е ясно дали ще бъде предложена доставка до България и каква ще бъде цената ѝ. Надявам се това да стане. Ако физическото злато може да се получи в офиса на Paysera в България, това би било наистина интересна възможност. 

Повече информация за финтех решенията за търговия със злато може да намерите на уебсайта на Vivainvest.eu.


За повече своевременна информация относно инвестициите във физическо инвестиционно злато можете да посетите Фейсбук групата на igold.bg: Форум Инвестиционно Злато. За ETF-и и акции може да посетите Клуб на Инвеститора, а относно различните финтех услуги – Финтех в България.  

*Всички мнения на авторите в статията са лични, базирани на дългогодишен опит в сферата на инвестициите и не представляват инвестиционен съвет.

Вашият коментар