Фалитът на Credit Suisse или защо брандираните кюлчета представляват риск за инвеститорите

You are currently viewing Фалитът на Credit Suisse или защо брандираните кюлчета представляват риск за инвеститорите

В статиите за ликвидността и тази за 20-те грешки при инвестицията в злато ясно бях обяснил защо всяко едно кюлче, което идва брандирано с логата на даден частен субект, различен от рафинерия, представлява риск за инвеститора.

Кюлчетата на Credit Suisse са продавани с тонове на световна база. Инвеститори, които не познават фундаменталните правила при търговията с инвестиционно злато, са ги купували без съмнения, че тези кюлчета ще бъдат изкупувани като инвестиционно злато обратно.

Кой би предположил, че банка от величината на Credit Suisse ще фалира? Никой или малцина. При все това, фалитът е факт.

Как работи пазарът на инвестиционно злато при една такава ситуация?

Кюлчетата на Credit Suisse се секат от Valcambi sa, но са брандирани с логата на Credit Suisse. При поглъщането на Credit Siusse от UBS кюлчетата на Credit Suisse престават да се секат и дилърите на инвестиционно злато не могат да се сдобият с тях, а интересът от страна на инвеститорите секва до абсолютен минимум. Всички, които са накупили такива кюлчета в годините, започват да търсят къде да ги продадат на честни инвестиционни цени, но няма. Кюлчетата започват да се търгуват като скрап злато или злато за материал. Към момента кюлчетата на Credit Suisse се търгуват като меморабилия, но не и като инвестиция в единични бройки. Множество инвеститори, особено в Швейцария, ги продадоха веднага след фалита,  за да могат да се отърват от тях, докато има някакъв интерес в първите дни от събитието.

Снимка: Златни кюлчета от Credit Suisse се виждат в магазин в Цюрих, Швейцария, 20 март 2023 г. REUTERS/Denis Balibouse

Изводът е прост. Ако си купувате кюлчета на фирми, които не са рафинерии, Вие не само си плащате за техния маркетинг, но същевременно се сдобивате с контрагентен риск. Основната функция на инвестиционното злато е да нямате контрагентен риск.

Ситуацията Credit Suisse е едно ярко предупреждение към българския инвеститор в злато, който продължава да купува неликвидни продукти, брандирани с логата на различни фирми.

Останете ликвидни и информирани,

Крум Атанасов

Вашият коментар