20 грешки и често срещани заблуди на начинаещия инвеститор в златни кюлчета и монети

You are currently viewing 20 грешки и често срещани заблуди на начинаещия инвеститор в златни кюлчета и монети

Кои са капаните при инвестицията във физическо инвестиционно злато? Сам ли се подвеждате, или бивате подведен от търговеца/дилъра на инвестиционно злато? Какво е важно при инвестицията и какво не е? Как да сметнем сами кое е изгодно за нас и кое не? Кои инвестиционни продукти имат смисъл и кои никакъв, и защо? 

След прочитането на тази статия ще знаете отговорите на въпросите, които са Ви нужни, за да не допускате грешки при инвестицията в злато или да бъдете подведени. Инвестицията е много проста. Незнанието е това, което я прави да изглежда сложна на пръв поглед. 

Има 3 правила при инвестицията в злато

Ако някое от тях НЕ е спазено за даден продукт, то това не е инвестиция в злато. Нищо друго няма значение.

1. Световна ликвидност

За какво Ви е тя? Ако даден продукт не е познат навсякъде по света, то той ще бъде изкупен на значително по-ниски нива, отколкото световно ликвидните продукти на същите места, където той е непознат. Пример: Златната Виенска Филхармония е позната навсякъде по света. 100 златни Корони, макар и отново австрийска монета, не е толкова позната, няма търсене за нея и следователно е по-ниско ликвидна. Това не прави инвестицията във втората монета грешна, стига тя да е на по-ниски цени от по-ликвидния продукт. Прочетете и подробната ни статия за ликвидността на инвестицията в злато.

2. Правилна делимост спрямо Вашия индивидуален обем на инвестиция и други налични финансови активи

За какво Ви е тя? За да сте гъвкави спрямо евентуални непредвидени нужди от пари. Пример: Ако имате 9000 лева за инвестиция и купите 1 кюлче от 100 гр., и Ви потрябват 1000 лева за лични нужди, то ще трябва да продадете цялото кюлче, понеже ресто не може да се върне в злато. Тук трябва да прецените какви други активи имате и от каква делимост имате нужда при златото. Ако имате акции за 90 000 BGN, може би не Ви трябва голяма делимост при златото за 10 000 BGN и съответно можете да купите и 100 гр. кюлче. Същият принцип важи на обратно и при по-големи обеми. Ако купувате злато за 200 – 300 К BGN, нямате нужда от свръхделимост в дребни монети.

3. Най-добрата цена при еднакво ликвидни и делими към Вашия обем продукти

Тук няма да питаме за какво Ви е най-добрата цена. Знаете отговора. Но винаги сравнявайте сходни по грамаж (делимост) продукти. Нормално е 100 гр. кюлче да е по-евтино за грам чисто злато от 20 Франка монета Наполеон.


Какво може да ни спре да следваме тези 3 основни правила? Всъщност, много фактори и често срещани заблуди. Понякога се подвеждаме сами, а друг път сме умишлено подведени. Грешките и масовите заблуди при инвестиция в злато ще изброим по-долу:

1. Маркетингови продукти

Компаниите по света обичат да брандират и ‚създават‘ продукти. Тук грешките, които можете да допуснете, са на 2 нива. 

1.1. Продуктът не е одобрен по L.B.M.A (Лондонската Асоциация на Пазара на Благородни Метали), а някой търговец е решил да направи продукт, сходен на външен вид с инвестиционните монети и кюлчета. Ако продуктът не е одобрен от нея, то той не е инвестиционно злато въобще и навсякъде по света ще бъде приет като злато за материал на далеч по-ниска цена, независимо, че изглежда точно както акредитираните според L.B.M.A. инвестиционни продукти. Вероятно ще имате и допълнителен разход по лабораторен анализ, понеже никой дилър не познава продукта. 

1.2. Брандиран с логата на локален дилър продукт. Да, такива продукти са одобрени по L.B.M.A., правят се от някоя голяма рафинерия, често са на добра цена и са делими спрямо обема на Вашата инвестиция. Какво липсва? Ликвидността. Това, което ги прави ниско ликвидни на цена, близка до борсата по цял свят, е логото на някой дилър, който не е рафинерия или монетен двор. А, защо? Прост търговски принцип. Никой освен този, който го прави и чиито лога са на продукта, няма да купи чужд продукт на висока инвестиционна цена и да го продаде на следващ клиент. Никой търговец/дилър не би рекламирал чужд продукт. Какви са рисковете тук:

  • Дилърът/търговецът продава бизнеса си. Новият собственик сменя маркетинговата стратегия в 90 % от случаите и брандираният продукт отпада, в следствие на което не се изкупува конкурентно. Продуктът се превръща в материал злато за топене, а не в инвестиция, и се изкупува 5-6 % по- евтино..
  • Мениджмънтът на компанията се сменя. Подобно на горния случай, почти винаги това води до смяна на маркетинговата стратегия и вероятност от премахване на брандирания продукт и конкурентната цена при обратно изкупуване. Продуктът се изкупува като материал злато за топене, а не като инвестиционно злато, на 5-6 % по-ниска цена.
  • Дилърът/търговецът просто решава да смени маркетинговата си стратегия по неясни причини. Същият риск, като предходните два случая.
  • Дилърът/търговецът фалира. Никой не е застрахован от фалит, дори и най-големите компании. Примери: Енрон, Лимън Брадърс, Томас Кук, Астрал Холидейс.
  • Дилърът просто  затваря офисите си в страната, в която сте Вие, без да фалира. Не му е изгодно вече да оперира в тази страна. А на Вас – да имате неговия брандиран продукт?
  • Дилърът затваря офиса си във Вашия град. Същият риск, както предходния, но на локално ниво.
  • На Вас да Ви се налага да продавате някъде другаде по света, където дилърът/търговецът няма представителство. Различни ситуации налагат и това в чести исторически случаи. Пример: бежанците от Близкия Изток продават масово арабски златни монети на цената за материал из цяла Европа в последните години, включително и в България. Ако имаха световно ликвидни инвестиционни продукти, щяха да получат 5-15 % повече за златото си.
  • Да трябва да продадете по спешност в град, в който дилърът няма представителство. Сходен на горния риск, на локално ниво.
  • Дилърът да свали изкупните си цени. Вие вече сте обвързан с неговия продукт, който само той изкупува добре. Няма да имате друг избор, стига неговата цена да е малко по-добра от тази за злато като материал.

NB: Изводът. Никога не купувайте нечий маркетинг. Това крие своите базови контрагентни бизнес рискове. Купувайте само инвестиционни продукти, които са на рафинерия или национален монетен двор. Те ще бъдат разпознати и изкупени по цял свят близо до борса при всички случаи, а не на 5-15 % под нея, като злато за материал, защото са световно ликвидни и признати инвестиционни продукти. 

2. ‚Единият продукт е от чисто злато, а другият не е. Кой да избера?‘

Отговорът е прост – няма значение. Цените на инвестиционните златни продукти се формират само на база чистото злато в тях. Примесите, ако има такива, са безплатни или, казано иначе, не влизат в стойността на продукта. 

3. ‚Кюлче или монета да закупя?‘

Отговорът отново е прост. Няма значение. Да кажем, че искате да тествате инвестицията в злато и да купите нещо малко за около 500 лева. Виждате 2 продукта – златно кюлче от 5 гр.  чисто злато на Pamp и 20 Френски Франка Мариана 6.45 гр., проба 900, 5.81 гр. чисто злато. И двата продукта са световно ликвидни и делими спрямо малки обеми на инвестиция. Кое да изберем? Труден избор за начинаещия инвеститор. Борсата се движи, цените на дилърите се променят, единият продукт е от чисто злато, другият не е, грамажите не са точно еднакви, а само сходни… Всъщност е много просто. Взимате лист и химикалка и записвате цените на двата продукта в един и същи момент, след като опресните уеб страницата. Разделяте на грамовете чисто злато. Стигате до извода, че златната монета от 20 Франка Мариана е далеч по-евтина за грам чисто злато от кюлчето. Купувате нея без да мислите.

Същото важи и за 10 гр. кюлче. Почти два пъти по-голямо от монетата 20 Франка, което го прави и два пъти по-малко делимо, но все още и по-скъпо за грам чисто злато. Това е и причината в igold да не продаваме дребни кюлчета. Те НЕ са най-добрата инвестиционна възможност в класа си спрямо грамажа им, макар и да са с еднаква делимост и ликвидност като монетите.

NB: Богатата гама продукти обърква начинаещия инвеститор в злато. От това печели само дилърът. Опитен инвеститор винаги би взел най-евтиния за грам чисто злато световно ликвиден и делим продукт.

4. ‚Вземете си тази красива монета Лунар година на Прасето (2019) или на Маймуната (2016 год.).‘

Тук ще перифразираме поговорката за гаргата: ‘Ако прилича на прасе, то най-вероятно е прасе‘. 


Златен лунар Година на прасето и Година на маймунатаЗлатни лунари година на Прасето (2019) & година на Маймуната (2016)

Това са монети на границата между инвестицията и нумизматиката. Тяхната цена почти винаги е завишена спрямо сходни по грамаж стандартни инвестиционни монети като Филхармонията и Кленовия Лист примерно.

Такива монети има шанс да поскъпнат във времето на вторичния пазар в Европа. За нещастие, заради законовата рамка за износа на злато с куриер до западна Европа, този пазар е невъзможен. В България няма вторичен пазар на такива монети. Казано кратко, купувате ги по-скъпо, но ги продавате обратно на цена за стандартна инвестиционна монета.

NB: Не забравяйте, че инвестирате в злато. Дизайнът, красотата, евентуалното вдигане на цената заради някаква хипотетична нумизматична стойност, която ще се заформи във времето, не са свързани с инвестицията, а с емоцията. Взимането на инвестиционни решения на базата на емоции винаги е грешка. Такъв тип монети са винаги по-скъпи за грам чисто злато от конкурентните си по грамаж и делимост стандартни инвестиционни монети и тяхната цел е да продадат емоция. Много подходящи са за подарък, но почти никога за инвестиция, особено в по-големи бройки.

5. Въпрос: Коя историческа монета да закупя? Има толкова голям избор… Отговор от търговец: Няма значение‘.

Значение има, и то голямо. Историческите монети често са сечени в огромни тиражи (стотици милиони бройки) и нямат нумизматична стойност, а инвестиционна. Но, коя да изберем? Труден избор при голямата гама. Само на пръв поглед.

Най-популярните монети в този ресор са тези с Франков Стандарт от 20 Франка (тегло 6.45 гр., проба 900, чисто злато 5.81 гр.). Това ги прави и най-евтини спрямо борсата  в 95% от случаите. Те представляват приблизително 80% от пазара на исторически инвестиционни монети по света, включително и в България. Има такива от 5, 10, 50 и 100 Франка, които са нумизматични, а не инвестиционни и съответно не са подходящи за инвестиция заради високите им цени. Сред 20 франковите също има класация по популярност и съответно на Вас са Ви нужни оптимално популярните, макар и да не е грешка да се вземат по-малко популярните. Класацията е, както следва:

1.Най- популярни на световна база:

       Френски Наполеон и Мариана.

Златен Наполеон и Мариана - монети от 20 франка

2. Втори с по малък, но значителен дял:

       Френски Гениус и Серес, швейцарски Вренели.   

Златни инвестиционни монети Гениус, Серес, Вренел          

3. Трети, с още по- малък, но все още значителен дял:

        Белгийски Леополд, Унгарски 8 Форинта/20 Франка, Италианско Умберто

Златен Леополд, 8 форинта и италианско Умберто

4. 20 Франка Тунис с минимален дял от пазара.

20 златни тунизийски франка

5. Всички останали 20 Франкови монети, като българските 20 лева Фердинанд, са с нумизматична стойност, а не с инвестиционна. Това важи и за по-стари деноминации на някои от изброените по-горе. Съответно, не са подходящи за инвестиция.

20 златни лв. ФердинандЗлатна монета 20 лв. Фердинанд

Втората категория исторически монети, която си заслужава, е тази на британските суверени (7.99 гр., проба 916, чисто злато 7.31 гр.). Техният дял е значително по-малък от този на първата категория сред Франковите монети, но е достатъчно голям, за да се счита за световно ликвидна монета. Изключително популярни са във Великобритания и Гърция. В България са напълно ликвидни, на добра пазарна цена, близка до борсата, макар и със значително по-малък пазарен дял.

Златен суверен Джордж 5Британски златен суверен Джордж V – 1912

Всички останали исторически монети от страни като Русия, САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Холандия, Турция и др. притежават един от следните недостатъци.

  • Нумизматични и следователно твърде скъпи за грам чисто злато, за да се считат за инвестиционни.  САЩ, Русия, Швеция, Австралия, Канада и прочее.
  • Ниско ликвидни на световна база, което значи, че по света няма голямо търсене за тях и съответно се изкупуват на много места по-евтино или са трудно опознаваеми от дилърите по света. Често и по-скъпи за грам чисто злато, поради липсата на активна търговия с тях и нуждата от компенсация с цена за сметка на по-дългосрочното им задържане от страна на дилърите. Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Холандия.
  • Търгуват се на базата на местни празници. Това се отнася за турските куруши във всичките им деноминации.

Златна монета 100 турски курушаЗлатна монета от 100 турски куруша (Източник: coinarchives.com)

Тези монети се купуват в България и Германия като традиционен подарък при турските сватби, но нямат особена инвестиционна стойност. Пазарът, количествата и цените им са силно флуктуиращи според сезонността на сватбите.

    • Последното правило важи и за 4 Австрийски Дуката (13.96 гр. брутно тегло, проба 986, 13.76 гр. чисто злато), която монета не е историческа, а модерна инвестиционна монета, макар и дизайнът ѝ да е исторически. Тя също се търгува само по тези празници и за разлика от 1 австрийски Дукат, който е с най-адекватна цена в категорията си дребни инвестиционни продукти, 4 Австрийски Дуката е твърде скъп (12-15% над борса стандартно), ако трябва да бъде сравнен с 20 френски Франка Наполеон или Мариана (само 7-8% над борса), които са почти три пъти по-делими от 4 Австрийски Дуката. 

Златни монети 4 Австрийски дуката и 1 Австрийски дукат Франц Йосиф

6. ‚Инвестирам в кюлчета на известна швейцарска или друга световна рафинерия 1, 2, 2.5, 5 гр. редовно.‘


Малки златни кюлчета

Тези кюлчета са твърде дребни и се търгуват на цени от 15 до 50 % (с някои изключения) над борсата на златото. Това означава, че вие трябва да изчакате борсата да се вдигне с толкова, за да сте на 0 при инвестицията. Кюлче от 5 гр. чисто злато се продава на около 15% над борса, а 20 Франка Наполеон от 5.81 гр. чисто злато се търгува на около 7-8% над борса. Кюлче от 2.5 гр. се търгува на над 20 % над борса, а 1 Австрийски Дукат от 3.44 гр. се търгува на около 11-12% над борса. Примерите показват сходни по грамаж продукти, с еднаква световна ликвидност и делимост, но с крайно различни цени. Кое ще закупите?

7. ‚Искам да купя кюлче от 250 гр., 500 гр., 1 кг.‘


Златно кюлче 1 кг.Източник: goldstocklive.com

Всъщност, вероятно не искате, освен ако не инвестирате наистина огромни суми, като 500 000 BGN и нагоре. Цените на тези са малко по-добри за грам чисто злато при покупка от тези на 100 гр. кюлчета, но по-ниски при обратното изкупуване от същите 100 гр. разфасовки поради това, че дори и най-големите дилъри не обичат да ги държат. Продават се рядко и често се налага да се топят, а задържат голяма стойност. Дилърите печелим от бързото превъртане на злато през малки проценти, а не от задържането на ниско ликвидни скъпи продукти дългосрочно. Прочетете повече детайли за инвестицията в кюлчета.

8. ‚Искам да купя турски кюлчета, защото са по-евтини от швейцарските.‘ 

Често срещана грешка. Няма нищо нередно с турските кюлчета. Те са одобрени по L.B.M.A. Но нямат ликвидност на българския пазар и обратно се изкупуват по-евтино на цена за материал злато, понеже не могат да се продадат обратно на клиент. Клиентите не ги предпочитат и почти никой не търгува с тях, освен като злато за топене.

9. Покупка на НЕ добре представени швейцарски, американски, британски, немски и пр. рафинерии в България.

NB! Това, че една рафинерия е световно известна и е призната по цял свят, не означава, че ще бъде изкупена добре на българския пазар. Има големи рафинерии, които не са презентирани в България въобще или са презентирани твърде слабо. Те ще бъдат изкупени като злато за материал, макар и световната си ликвидност. Затова и в igold работим с Valcambi, с които работят най-много дилъри. Така ликвидността при обратното изкупуване е гарантирана за клиента.

10. ‚Ще си купя модерни инвестиционни монети от 1/20, 1/10, ¼ toz. Все пак това са на най-реномираните монетни дворове в света.‘ 


1/4 унция Златен орел и Кругерранд

 

1/4 унция Златен орел и 1/4 унция Златен Кругерранд (източник: online.kitco.com и walmart.com)

Така е, но за разлика от монетите от 1 toz. и ½ toz. на същите тези дворове, по- дребните са много скъпи за грам чисто злато и нямат смисъл като инвестиция, а само като подарък или за колекция. 1/20 и 1/10 toz. са далеч по-скъпи от 1 Австрийски Дукат, който е в същата категория по грамаж като тях. Точно затова igold търгува с него, а не с тях. Научете повече за 1 австрийски златен дукат. ¼ toz. пък е далеч по-скъпа за грам чисто злато от съпоставимите по грамаж 20 Франка Наполеон, Мариана, Гениус и Серес. Смятайте винаги цената за грам чисто злато.

11. ‚Ще си купя инвестиционно злато от OLX, balcan.auction и пр., защото е по-евтино.‘

Спорадично, някой пуска нещо евтино в малки бройки, така е. Купувайки от неясни източници, имате риск да получите фалшификат или продукт в състояние, неотговарящо на инвестиционното. Това не се препоръчва, особено за нови инвеститори, които не са запознати с отделните специфики на състоянието и съхранението. Хора с опит могат да си го позволят, понеже те често знаят колкото или повече от продаващия.

12. ‚Ще си купя инвестиционно злато от златар или заложна къща, защото е по-евтино.‘

Златарите и заложните къщи са специалисти в областта на бижутата, но рядко в областта на изискванията на монетните дворове и рафинериите за състоянието на продуктите им, за да се считат за инвестиционни, а не за злато за материал. Също така, нямат и нужния опит, понеже отдавна през тях не минават значими количества инвестиционно злато. По-евтино е, с причина. Купувайте само от дилъри на инвестиционно злато.

13. Монети, близки по грамаж до 1 унция. 100 Австрийски Корони и Мексиканско Песо. ‚Да купя или не?‘


100 златни корони Австрия - Франц ЙосифЗлатна  инвестиционна монета 100 австрийски корони

50 златни мексикански песоИнвестиционна монета 50 златни мексикански песо 

Тези монети са по-ниско ликвидни на световна база от едноунциевите си конкуренти и са с по-флуктуиращи цени, но като цяло няма проблем с инвестицията в тях. В моменти, в които са на цени, по-ниски за грам чисто злато от стандартните едноунциеви монети, си заслужава да се купят, в противен случай няма много смисъл. Дизайнът им е прост и са често фалшифицирани, така че ги взимайте само от дилъри на инвестиционно злато, които познават добре спецификите на тези монети.

14. ‘Ще инвестирам в стари или модерни нумизматични златни монети‘.

 

5 златни рубли Николай IИсторическа нумизматична златна монета 5 рубли от 1847 г.

Златна монета Мики МаусМодерна нумизматична златна монета Мики Маус 

Грешка, която се допуска твърде често. Това са монети, които имат емоционална стойност, подходящи за колекция или подарък, но никога за инвестиция, поради високата им надценка. Не забравяйте, че тези монети струват много над борсата точно заради емоцията, която носят, а не поради друга причина. Инвестицията в злато, както всяка друга, не е емоция, а прецизно финансово решение. Винаги смятайте цената за грам чисто злато преди покупка!  Освен това, тези монети са ниско ликвидни на цена, близо до тази, на която сте ги купили. Може да отнеме много време преди да намерите точния колекционер за тях и дори е възможно да не успеете.

15. ‚Най-добра цена ли да гледам, или най-тесен марж между цена покупка и продажба към момента?‘

Това е индивидуален избор на инвеститора. И двете стратегии имат логика. Някои предпочитат най-добрата цена за грам чисто злато към момента на покупка, други – най-тесен марж, дори и цената за грам при покупката да е малко по-висока. Нашата препоръка е, ако очаквате сравнително скорошна продажба в рамките на 1-2 год., да се съобразявате и с маржа. Особено при модерните инвестиционни монети, при които маржовете са по-постоянни от тези на историческите. Ако инвестицията е по-дългосрочна, то най-добрата цена в момента е по-логична. Маржовете може да се променят дългосрочно значително.

16. ‚Искам да инвестирам във физическо злато, но по цял ден следя движенията на борсата и слушам анализи на трейдъри, базирани само на технически анализ.‘


Злато-графика-технически анализГрафика: sunshineprofits.com

Може би физически притежаемото злато НЕ е за Вас. Вие искате бърза печалба от по-рискови финансови инструменти. Златото е проста, но особена инвестиция. Било е пари с хилядолетия. Метал е, но се използва в нисък % в индустрията в сравнение с останалите метали. Застраховка срещу кризи от всякакво естество, но и инвестиция. Антисистемно е и отразява реалните нива на инфлацията, но само в определени моменти. Инвестиция е, но не носи дивидентна доходност, която носят други, по-рискови активи. Трудно манипулируемо е за дълъг период от време.

При него целим дългосрочност и познание на циклите в пазара и съобразяваме инвестицията спрямо личните си разбирания и възможности.

Когато инвестирате в нещо, Вие трябва да сте спокоен с инвестицията си. Във Вашия случай препоръчваме ETF, следващ цената на индекса злато, което отговаря на желанието Ви да спекулирате с цената (в добрия смисъл на думата) при много по-ниски маржове, а не да инвестирате дългосрочно във физическия метал.

Toва е част от концепцията на igold. Не искаме да Ви продадем злато, ако няма да спите спокойно с него или ако очаквате да спечелите от него краткосрочно. Ние сме на мнение, че то е еквивалент на спокоен сън с простотата и ограничените си рискове.

17. Каква част от инвестиционния си портфейл да държа в злато?

Основните принципи, които е добре да се следвате, по наше мнение са:

  • Златото е равно на стабилност и сигурност. Колкото по-рисков е портфейлът на инвеститора, толкова по-висок трябва да е процентът на злато в него. Въпреки това, всеки поема отговорност за своя индивидуален толеранс към риска. Ние нямаме морално право да Ви кажем точен %, а само да Ви насочим принципно.
  • Когато всички Ви съветват да не държите злато в портфейла си, включително медии, големи инвестиционни банки и посредници, както и всички около Вас, които също инвестират, това значи, че икономиката се движи възходящо, във финансовата система се вливат фиатни пари под формата на дълг и има редица финансови инструменти, които носят бърза и лесна краткосрочна печалба. Всеки печели от акции, макар и да няма нищо общо с финансите. Тогава златото е подценено и трябва да знаете, че ще го купите на оптимално добра цена, но могат да минат години преди следващата криза и то да Ви донесе доходността в хартиени пари, която очаквате бързо от всичко друго във възход.
  • Търговските банки, медиите и инвестиционните посредници вече казват, че трябва да се държат 10-15 % от портфейла Ви в злато. Очевидно икономиката дава застой и сигнали за предстояща рецесия или криза. В този момент златото е малко по-скъпо, вече първично оценено от пазарите и наваксало някаква част от инфлацията, но рискът от пореден цикличен системен срив е неясен във времето (гледайте Рей Далио относно циклите). Ние препоръчваме увеличаване на нивото на златото до 50 % минимум точно в този момент. Отново казваме, това е само наше мнение, базирано на 8 годишен опит в сферата на инвестициите.
  • Всички говорят за злато, покупка на злато и всеки Ви казва да купувате злато и нищо друго. FED и ECB спасяват банките. Борсите са сринати. Моментът за покупка на инвестиционно злато е вече силно спекулативен и никой реално не знае кога ще отшуми кризата и кога златото ще падне трайно за още няколко години. Тогава очевидно трябва да продавате злато, а не да купувате такова, и с парите да купувате всичко, което се е сринало.

18. ‚Много е рисково да съхранявам злато вкъщи. Само това ме спира да инвестирам в него.‘

Това е мит. Никой не очаква да имате инвестиционно злато вкъщи. То съхранява голяма стойност в много малък обем и е лесно за укриване. За сметка на това всеки очаква да имате скъпи компютри, телевизори, техника и пр. Често хората, притесняващи се за златото си, имат техника, струваща далеч повече, която не крият по никакъв начин. Стига да не споделяте притежанието му с никого, шансът да открият точно златото Ви е минимален. От дългогодишния поглед върху работата с клиенти в България можем да кажем, че случаите на подобни обири се броят на пръсти и обикновено са свързани с предварително получена информация, защото собственикът е споделял покупката с външни лица.

Съхранение на злато у дома Снимка: vectorstock.com

Има два вида обири – случайни и преднамерени. При случайните обири се търсят бижута, пари и техника на типичните за тях места. Преднамерени обири се извършват само когато има информация за огромни суми ценности в рамките на стотици хиляди левове.

Не се заблуждавайте – никой не би се занимавал с Вашите 10-20-30 000 BGN в злато, ако то е съхранявано вкъщи, дори и да има информация. Рискът е твърде голям за професионалните обирджии. При по-големи количества се препоръчва трезор.

Разликата между всички други електронно притежаеми или хартиени активи и златото е, че рискът при тях е в контрагента, а при физическо притежаемото злато – във Вас. На кого имате повече доверие? 

19. ‚Трезорите на банките са несигурни. Няма да държа злато в тях.‘

Съхранение на злато в трезор

Снимка: bildstock.berlintapete.de

  • Това е още един мит, който се базира основно на обирите на частни трезори преди години, организирани от собствениците им. Шансът трезор на БНБ или голяма международна или българска банка да бъдат обрани е незначителен до нулев. А шансът при обира да оберат точно Вашата кутия сред стотици и дори хиляди в някои случаи е сравним с това да Ви удари мълния.
  • При фалит на банка законът постановява, че трезорната му част трябва да бъде отворена до изтегляне на ценностите от него.
  • При банкова ваканция, предизвикана от липса на ликвидност на пазара, трезорите НЕ се очаква да бъдат затворени, понеже ценностите в тях не са част от финансовата система, както парите по сметки в банките, и са незначителни на фона на парите в самата финансовата система, което значи че не нарушават ликвидността в страната. Не забравяйте, че сме в Европа, а не в авторитарна Аржентина или в Кипър, където има наличие на офшорна банкова индустрия, работеща на базата на различни от европейските закони. В такива страни затварянето на трезори се случи. В ЕС имаме закони, които защитават собствеността.
  • При национализация има риск от одържавяване на банките, което може да значи и ценностите в тях, но тогава губите и земите и имотите си. При все това, смело можем да заявим, че не очакваме национализация в обозримо бъдеще.

20. ‚Страх ме е да инвестирам, защото не съм запознат с материята и мога да бъда подведен.‘


Информирано инвестиранеИнвестирайте информирано (Изображение: Вogonosci.bg)

След прочитането на тази статия това се счита за грешка. Решихме този проблем с предните 19 точки на 90 %. Сега вече сте наясно с почти всички специфики при покупката на инвестиционно злато и вероятно знаете повече или поне толкова, колкото редица от служителите на фирмите, занимаващи се с инвестиционно злато, с опит по-малък от 2-3 години.

Често търговците на инвестиционно злато ще задоволят Вашите желания, били те и нерационални, без да Ви насочат в това как функционира пазарът. Ние целим точно обратното и то е ограмотяване на инвеститорите. За повече въпроси или в случай, че сме пропуснали нещо, винаги можете да ни потърсите директно.

Успех в инвестицията, независимо от взетите решения!

Автор на статията: Крум Атанасов,

18.11.2019 г.

*Статията е базирана на дългогодишен личен опит в сферата на търговията с инвестиционно злато и не е инвестиционен съвет.

 

Златни инвестиционни продукти контакт с igold

Тази публикация има 4 коментара

  1. Теодора Петкова

    Искам да ви поздравя за статията и да благодаря за изчерпателната информация. Поне половината от въпросите съм си ги задавала като начинаещ и никога не стигнал до екстертно ниво инвеститор. Добавяте голяма стойност за хората, които търсят умен начин да инвестират. Благодаря!

  2. кирил

    А статията Ви е много добра и навременна.Успехи в бизнеса желаем, на Вас и Вашите семейства! Всъщност,има сънародници,които се връщат от странство с повечко пари,но не знаят, какво да правят с тях.Банките дават подигравателно малки лихви,по-точно -никакви,недвижимата собственост е с ниска възвръщаемост и……..възниква въпрос.Къде и как да си вложи човек наличните пари?.Златото,
    е едно от добрите решения.

  3. георги

    Здравейте, притежавам монети 10 франка Наполеон и Мариана. Трябва ли да се притеснявам от ниска ликвидност, и ниска разпознаваемост, поради несъвместимост с двадесет франковия стандарт?

Вашият коментар