Инвестиция в злато през 2019 – да или не?

You are currently viewing Инвестиция в злато през 2019 – да или не?

Тази статия има за цел да даде базова представа на начинаещи инвеститори, а именно как се определя моментът, в който се прави вложението. Ще споделя опит, който е нужен на всеки, за да може да вземе най-правилното решение за себе си, независимо дали ще направи инвестиция, или не. Разбирането на основните принципи за това как функционира един пазар, води до избирането на правилния момент, в който се инвестира. За да вложите парите си в нещо, трябва да го разбирате. Целта на всяко едно вложение до голяма степен се изразява не само в това да запазите покупателната способност на парите си и да реализирате печалба, а и в това да спите спокойно.

Инвестицията в злато всъщност е по-проста, отколкото очаквате.

Балансът не съществува, пазарите са циклични

Както в живота, така и в инвестициите вечно търсим баланс сега и веднага. И рядко го получаваме. Приемайки, че всичко е циклично, а не балансирано, единствената ни цел е да определим в коя фаза на цикъла се намираме и да извлечем максимална полза от ситуацията. Инвестирането в злато не прави изключение. Не винаги е подходящо да се купува такова. Имаме 4 основни фази:

Фаза на застой или подценяване на златото. Как да я определим?


Цена на златото фаза 1

  • Цената на златото на борсата расте бавно и постепенно дългосрочно.
  • Дават се лесно кредити за имоти и имотният пазар по света и в България е в бум. Цените на наемите и цената за покупка на жилищни, индустриални сгради  на квадрат се увеличават бавно, но непрекъснато. Подобна тенденция се забелязва и при земеделските земи.
  • Световните и българските медии рядко споменават златото въобще. Понякога статиите са негативни и често твърдят, че златото не носи доходност. Добре е да следите реномираните световни издания с политическа и икономическа насоченост, но е добре да знаете и каква е тяхната политическа наклонност.
  • Икономиката в западното полукълбо се движи привидно добре, базирана на ниски лихвени проценти и засилено кредитиране. Инфлацията се усеща в ежедневния живот.
  • Безработицата в САЩ и Европа е ниска и сравнително постоянна. (Българските нива на безработица не са фактор.)
  • Търговията на световните борси е популярна, дори и сред нефинансисти. Мнозина печелят и се гордеят, че имат годишна доходност от 5-10 %.
  • Централните банки не правят значителни поръчки на злато.
  • Хората пътуват все по-често до екзотични места, покупателната способност е висока, делът на луксозните стоки в потребителските кошници расте.

Това са фактори, които всеки може да види и усети, без да има нужда да разбира от финанси.

Звучи ли Ви познато? Това е, което се случва от 2016 до 2018 год. и това е най-правилният момент за инвестиция в злато, противно на всичко, което чувате. Предният такъв период е приблизително от 2000 год. до 2005 год. Един актив трябва да се купува тогава, когато е силно подценен и масовата публика не вярва в него. Тогава, когато няма търсене, цената е ниска. Прост и доказан пазарен принцип. За нещастие, повечето хора разсъждават консуматорски и не инвестират точно когато има най-много смисъл. С количественото увеличаване на парите под формата на кредит, тенденцията е тези периоди да се скъсяват и разстоянията между две кризи да бъдат все по-малки.

  Фаза на покачване и доверие в благородния метал. Как да я познаем?


Фаза на покачване цената на златото

  • Цената на златото на борсите расте по-бързо и повече в проценти. Спадовете са минимални, краткосрочни и спорадични.
  • Икономиката започва да дава сигнали на застой.
  • Централните банки начело с Федералния Резерв на САЩ вдигат лихвените %-и в опит     да регулират инфлацията. Лихвите по кредитите започват да се увеличават бавно. Условията за получване на кредит  стават малко по-трудни.
  • Цените на наемите и тези за покупка на частни и индустриални имоти престават да се покачват, но са все още стабилно високи.
  • Някои централни банки увеличават активите си в злато под различна форма. Както физическо, така и електронно или хартиено злато. Наблюдавайте основно действията на Русия и Китай.
  • Медиите започват да дават положителни данни за златото и честотата на статиите и предаванията, свързани с него, се увеличава.
  • Правителствата твърдят, че всичко е наред, няма нужда от притеснение и икономиката е в подем.
  • Някои индекси, типични за ранна оценка на идваща криза, се активизират. Increased FDI inflows – завишени чужди инвестиции на територията на дадена страна/и, покачващи се валути, увеличаващ се световен GDP (Брутен Вътрешен Продукт), влошаване на правителствени баланси, спадане на централни банкови резерви, увеличаване на частното кредитиране.

       При все това, началото на тази фаза е трудно за дефиниране. Поради смесените сигнали във финансовия, политически и обществен живот, често не може ясно да се определи нейното начало. Във всички случаи, интересът към златото се увеличава значително както от частни инвеститори, така и от големите търговски, инвестиционни банки, финансови дружества и централни банки. Това води и до непрестанното, макар и все още бавно покачване на цената му.

Тази част от цикъла на пазара е изключително подходяща за инвестиция в злато, както и предходната. Металът вече не е толкова подценен и ще платите малко по-висока цена, отколкото при предходната фаза, но пък правите вложението по-близо до момента на предстоящата криза и главоломния скок в цената на златото. Последната такава фаза бе приблизително от 2004-5 год. до финансовата криза през 2008 год. По мое мнение, към 2019 год. вече почти сме прекрачили прага от предишната към тази фаза. Всички сигнали са налични.

Социално-политически сигнали през 2018-2019 г.

Това, което може да ускори този процес, са чисто политическите и социални промени в статуквото, които настъпват за пръв път от десетилетия насам. Чисто прагматичните центристки политики на леви и десни партии в САЩ и Европа, лишени от силно идентична идеология в последните десетилетия, постепенно се изместват от значително по-ясно изразени десни и леви движения. От една стоят Брекзит, Тръмп, засилващите се крайно десни политики на централноевропейски страни като Унгария, Полша и Словкия. От друга страна, паралелно възникващите в противовес леви социалистически и крайно либерални движения – пример за такова е това, което се оформя около Александра Окасио-Кортез в САЩ, което неминуемо ще доведе до поляризирането на света, в който се намираме. Това, заедно с концентрирането на огромни парични масиви в големите социално значими корпорации като Microsoft, Apple, Amazon, Exxon наподобява много на 30-те години в предвоенна Европа. Искрено се надявам да греша в преценката си.

Във всички случаи, това са основни фактори, които имат потенциала да скъсят продължителността на тази втора фаза към днешна дата. Доверието в златото се увеличава сред широк и разнообразен кръг от хора и институции.

Фаза на спекула и паника. Как да я познаем?


Цена на златото във фаза на спекула 2008-2013

  • Голяма икономическа криза, дошла от там, от където никой не е очакввал.
  • Срив на борсите. Фалит на големи банки, хедж фондове, корпорации и застрахователни дружества, за които преди това се е твърдяло, че не могат да фалират. Или политическа криза, водеща до разцепването на големи икономически и военни блокове. Най-лошият вариант – война. Отново се надявам да бъркам в предходната точка.
  • Цената на златото расте непрестанно с бързи темпове. Има кратки спирания и леки спадове.
  • Новинарските емисии говорят ежеседмично за злато и колко добре е то да се притежава. Започва да се говори за годишна доходност от актива, което е продукт на спекулативния период.
  • Бизнесът спира да функционира адекватно. Редица компании фалират или намаляват размера си многократно. Появява се вътрешна междуфирмена задлъжнялост. Безработицата расте с бързи темпове.
  • Банките ограничават кредитирането и увеличават лихвите по дебитите, за да приберат парите от ‘улицата’.
  • Хората и институциите, които са строили с цел инвестиция, губят взетите на кредит имоти, поради невъзможността да се погасяват вноските, банките стават най-големите собственици на земя и имоти.
  • Централните банки започват да спасяват големите банки, застрахователи и компании с национално значение, а всички останали губят.
  • За злато се говори навсякъде. Някои хора продават, за да живеят, други купуват, защото мислят, че ще скочи още. Паника. Златото се появява във всеки аспект на живота ни. Водка със златни стружки, дизайнери, които акцентират на златото в колекциите си, PR статии на компании, които търгуват със злато. Подем на заложните къщи. Засилена търговия с нумизматика от всякакъв тип. Думата ‘злато‘ витае във въздуха около нас и всеки знае нещо за него.

Подходящ ли е този период за покупка на злато?

Този период приблизително от 2009 до 2013 год. все още е в съзнанието на българина, макар и по-новите поколения да не го разбират напълно. Това е вече спекулативен период за инвестиция в злато. В този период може да се реализира много бърза доходност, но с определен риск. Никой реално не знае кога ще бъде върхът в цената на златото и кога проблемите ще се уталожат. За нещастие, тогава най-много хора купуват злато и голям % от тях го купуват, когато е най-скъпо. Към 2019 г. все още сме далеч от тази пазарна фаза.

Фаза на спад в цената на златото. Как да я разпознаем?


Спад в цената на златото 2013-2015

  • Икономиката започва да се възстановява, налагат се мерки на остеритет; централните банки стартират програми за икономическо възстановяване и растеж, променят се монетарните политики и се увеличава ликвидността. Настъпват реформи във финансовата система. Променят се и фискалните политики. Спасяват се всички социално значими банки, застрахователи и корпорации.
  • Финансовите пазари се стабилизират. (Това е моментът за покупка на евтини и подценени акции).
  • Пазарът на имоти е вече сринат. Изгубили и без това ниската си ликвидност, цените им падат главоломно. (Също е и момент за покупка на имоти и земи ).
  • Златото започва да губи позиции постепенно, но все още е в медийното пространство и е популярна инвестиция (тогава трябва да продавате злато ).

В близката история, това е периодът приблизително от края на 2013 год. до края на 2015 год. Труден е за разпознаване. Хората, купили злато в предишната спекулативна фаза, вярвали, че то ще продължи да расте, приемат постепенните спадания като моментни и го задържат, вместо да го продадат. Вярват, че още се намират в период на възход. Това води до значителни загуби. Затова е добре да имате финансов консултант, който да следи широк спектър от фактори, не само във финансовите пазари, а и в сферата на политиката и социума. Всичко е от значение.

След приключване на тази фаза, цикълът започва отначало. Какво виждате в този цикъл от близкото минало? Цената на златото в дългосрочен план се определя не от друго, а от представянето на световната икономика. При добри показатели, то е слабо. При слаби показатели, то е силно, при стабилни показатели – то държи постоянна цена. Затова и Forbes нарекоха златото в анализ за тенденциите, които ще определят цената му от началото на 2018 г., ‘no brainer investment’ – инвестиция, с която не Ви е нужно да сте специалист, за да се чувствате комфортно.

В заключение, бих сумаризирал така:

  1. Когато инвестирате не трябва да бъдете консуматори. Търсете подценения актив, а не модерния и популярния. Вторият вече е в спекулативна фаза и носи големи рискове.
  2. Инвестирайте в това, което ще Ви даде спокоен сън и сигурност. Инвестицията в нещо, което Ви кара да се притеснявате денонощно, не е добра инвестиция. В крайна сметка, трябва да правим всичко, за да сме по-добре, а не обратното.
  3. Винаги разбирайте как функционира пазарът, независимо от инвестицията, и по възможност намерете консултант, който ще бъде обективен, а няма да има за цел просто да Ви продаде даден актив. igold има точно тази цел. Услугата е безплатна и не е обвързана с покупка на инвестиционно злато. Обадете се по всяко време.

Успех! (Не късмет, той няма нищо общо с инвестициите.)

Крум Атанасов

*Тази статия представлява лично мнение и не е написана с цел да даде инвестиционен съвет.

** Графики: tradingview.com

Цена на златото от igold

Купете инвестиционно злато от igold

Вашият коментар