Как да инвестираме в исторически златни инвестиционни монети?

You are currently viewing Как да инвестираме в исторически златни инвестиционни монети?

За какъв тип инвеститори са подходящи историческите златни монети? Защо да инвестираме в 20 франка исторически златни монети, а не в дребни кюлчета или други сходни по грамаж монети? Защо 20 франковите монети са най-подходящите исторически инвестиционни сред тях? За какъв обем инвестиция са подходящи те?

Когато говорим за инвестиция във физическо притежаемо инвестиционно злато под формата на кюлчета и монети има три основни типа продукти, които имат оптимален смисъл за инвестиция:

Оптимална и достъпна възможност за дребния инвеститор пък е златната монета от 1 Австрийски дукат.

Вече написахме статия за всяка една от първите две категории. Това е третата ни статия и тя е свързана с историческите златни монети от 20 Франка.

Най-предпочитаните исторически монети за инвестиция


Наполеон III - историческа златна монета от 20 франка20 франка златен Наполеон

20 франковите златни монети са най-предпочитани сред инвеститорите в инвестиционно злато поради неоспоримата си популярност по цял свят. Франковият стандарт е създаден от Латинския Монетарен Съюз – Франция, Белгия, Швейцария. Във времето към него се присъединяват редица други европейски и неевропейски страни, включително и България. Целта е улесняването на търговията между страните членки без нуждата от комисионни при конвертиране на златните монети. Великобритания и САЩ отказват да се включат в съюза. Тези монети често се наричат шеговито ‚първото евро‘.

Най-популярните сред тях са френските – Наполеон, Мариана, Гениус и Серес – и затова в igold  работим с тях. Не забравяйте първото правило при инвестицията в злато, а именно – ликвидността. Ако даден продукт не е световно ликвиден и познат, то той не е добра инвестиция. Ниската ликвидност означава, че дилърът, който го изкупува, няма да може да го продаде като продукт на следващ клиент бързо и затова ще го изкупи на по-ниска цена и ще го претопи като злато за материал.

Флуктуиращи цени

20 франковите златни монети са исторически, не се секат в днешно време – както едноунциевите монети и кюлчетата – и съответно техните количества на световните пазари са променливи. Понякога има големи количества от определени монети, а друг път малки. Това води и до сравнително флуктуиращи цени. Ако дадена монета липсва на пазарите, то тя започва да се купува и продава по-скъпо от дилърите. Ако, количествата от нея са големи, става обратното. Изкупува се по-евтино и се продава по-евтино.

20 франка златна френска Мариана - историческа монета20 франка златна френска Мариана, наричана още „Златен петел“

Франковите монети са традиционно по-евтини от съизмеримите като грамаж златни кюлчета и дребните деноминации на модерните унциеви монети. Това ги прави силно предпочитани както от малки, така и от средно големи и едри инвеститори.

Какъв тип инвеститори ги предпочитат?

Има два основни типа инвеститори, които предпочитат 20 франковите златни монети.

Първият тип са хора, за които инвестицията в злато не е новост и традиционно влагат пари в благородния метал. Опитът в годините им показва, че високата делимост, световна ликвидност и максимално добрата цена сред продукти със сходен грамаж са комбинацията, нужна за инвестиция в злато. 6 пъти по-делими от едноунциевите монети и едва с около 1% по-скъпи.

Вторият тип хора, които предпочитат историческите златни монети, са тези, които имат притеснения относно съхранението на монетите. Историческите златни монети са били в обращение, седели са по джобовете на хората и съответно няма как да са чисто нови. Могат да се пипат с ръце безпроблемно и дори да се съхраняват без капсула. За разлика от тях, модерните монети, както и кюлчетата, са далеч по-претенциозни относно съхранението. Някои от модерните монети не позволяват докосване, а при други това е възможно само по гурта (ръба) на монетата. При кюлчетата има изисквания относно съхранението на опаковката, за която се изисква да няма наранявания.

Защо историческите златни монети са за предпочитане пред златни кюлчета в сходни грамажи или дребни модерни унциеви златни монети?


20 франка златен Серес - френска златна монетаМонета от 20 франка златен френски Серес

Кюлчета от 5 и 10 гр. са най-сходни като грамаж с 20 франковите златни монети, но са значително по-скъпи за грам чисто злато от франковите монети. Тези кюлчета се считат за подаръчни, а не за инвестиционни (10 гр. кюлче е на границата между инвестицията и подаръчен продукт). Подобно е и положението с модерни инвестиционни монети от ¼ тройунция (7.77 гр. чисто злато) от всички видове – Виенска Филхармония, Канадски Кленов Лист, Кенгуру, Американски Орел, Кругерранд, Китайска Панда и Британия. Последните са най-адекватни за инвестиция при деноминацията си от 1 унция или 31.1 гр., но не и в по-малките си грамажи заради високите цени. Не забравяйте, че при покупка инвеститорът трябва да търси винаги най-ниската цена за грам чисто злато, а 20 франковите златни монети предлагат точно това, сравнени с всички сходни по грамаж други инвестиционни златни продукти.

Защо 20 франкови златни монети, а не други исторически монети?


Златен Гениус - френска монета от 20 франкаМонета от 20 франка златен френски Гениус

Единствената друга категория монети, която е близка до 20 франковите монети, са британските суверени от 7.98 гр. проба 917. Те са на сходни цени и със сходна световна ликвидност като 20 франковите монети. На българския пазар обаче са далеч по-малко предпочитани от франковите златни монети. Основно се търгуват във Великобритания, бивши британски колонии и съседна Гърция. Всички други исторически монети от цял свят, които не са с франков стандарт, са или много скъпи и по-скоро нумизматични, отколкото инвестиционни, или са твърде слабо ликвидни на световно ниво, за да се считат за инвестиционни.

За да сте спокойни при избора си, прочетете и статията за инвестиционното състояние на различните златни продукти.

За какъв обем инвестиция са подходящи 20 франковите златни монети? 

Това е единствената категория златни монети, предпочитана както от малки (до 20 000 лева), така и от средни (до 100 000 лева) и едри (над 100 000 лева) инвеститори. Комбинацията между тях и други по-едри инвестиционни продукти при по-големите сделки също е често срещана.

Успех в инвестицията на всички!

Поздрави,

Крум Атанасов

*Статията представлява лично професионално мнение на автора, базирано на дългогодишен опит, и няма за цел да представлява инвестиционен съвет.

Исторически златни монети от igold

Вашият коментар