Златни монети 1 унция и как да инвестираме разумно в тях? | igold

Как да инвестираме в едноунциеви златни инвестиционни монети разумно?

Как да инвестираме в едноунциеви златни инвестиционни монети разумно?

Как да подберем кои са най-подходящите златни монети за нас в категорията? Какво ги прави такива? Кои са плюсовете и минусите на всеки един от тях? Има ли смисъл да диверсифицираме между различните монети?

Ще дадем професионална оценка от 1 до 3, където 1 е най-лошият вариант, а 3 – най-добрият във всяка една от следните категории: Съхранение, фалшифицируемост, предпочитаемост от клиентите в България към момента на писане на статията ( 2019 год.).

 • Съхранение – в категорията се оценя колко наранима е монетата спрямо пробата, опаковката (ако има такава) и изработката на монетата, в случай на контакт с пръсти, друг твърд предмет или случайно изпускане.
 • Фалшифицируемост – оценя се колко трудно, колко много и колко добри са фалшификатите, които се правят при всяка една монета. (Важи към момента на писане на статията. Във всеки един момент е възможно някой някъде по света да направи нов фалшификат, различен от всички предишни.)
 • Предпочитаемост от клиентите на българския пазар – във времето тя се изменя (не трябва да бъркаме с ликвидност, всички тези продукти са ликвидни). Статията засяга тенденциите в клиентското търсене в България към 2019 год.

Когато говорим за инвестиция в злато, наред с кюлчетата (разберете как да инвестирате в златни кюлчета) и златните исторически монети, на първо място изпъкват монетите от 1 Oz. (31.1 гр.). Сред десетките такива се открояват тези, които са най-ликвидни и на оптимално добра цена или както ги наричаме в igold:

Големите 7

 • Виенска Филхармония
 • Канадски Кленов Лист
 • Австралийско Кенгуру
 • Американски Орел
 • Южноафрикански Кругерранд
 • Китайска Панда
 • Британия

Която и от тези монети да закупите, няма да допуснете грешка, но все пак тук ще Ви разкрием някои специфики и детайли, които са от значение при избора и са съобразени с индивидуалните притеснения на инвеститорите.

Британия 1 Oz.


 

1 унция инвестиционна монета Британия

Макар и това да е първата европейска златна инвестиционна монета, изсечена стартово през 1987 год., тя отстъпва по популярност пред останалите в категорията поради ред причини. Британският монетен двор променя дизайна на монетата неколкократно, което до известна степен обърква инвеститорите. Друго, което спомага за това,  е промяната на нейната проба от 22 карата на 24 карата през 2013 год. Това изменя нейния цвят от червеникав (премахва се медта в нея) към жълтия цвят на чистото злато. Изменят се и нейните физически параметри. Тези фактори реално нямат значение към вложението, но правят продукта по-труден за разбиране от инвеститора, чиято цел е просто да инвестира в злато.

Съхранението на монетата е в капсула или тубус при повече бройки. Докосването на монетата не я поврежда и позволява микро драскотини при обратното изкупуване. Наранимостта в случая зависи и от пробата на монетата. Старите, с проба 22 карата, са по-трудно нараними от тези с проба 24 карата, поради примесите на злато с по-твърдия метал мед. Поради относително по-ниската си популярност не се предлага на добра цена в България към момента на писане на статията.

Монетата е освободена от Capital Gain Taxes, CGT (данък върху капиталовата печалба) във Великобритания, което я прави много подходяща за хора, живеещи или плануващи да пребивават или да се пенсионират на острова. Поради детайлния си дизайн, фалшификати се срещат рядко, което е друг плюс на този инвестиционен продукт.

 • Съхранение – 2.75 ( 2.50 за чисто златните и 3 за тези от 22 карата )
 • Фалшифицируемост – 2.5
 • Предпочитаемост – 1
 • Средна оценка 1.91 от 3.

Китайска Панда 1 Oz.


 

Златна монета Китайска панда 1 унция

Говорейки за едноунциеви монети, веднага трябва да направим уточнението, че Китайската Панда вече не е такава. От 2016 год. започна да се прави спрямо стандартите на метричната система и е 30 гр., а не 31.1 гр. (една тройунция) чисто злато. Това, заедно с лекото повишаване на цената ѝ от китайските монетни дворове към дилърите на инвестиционно злато я направи по-трудна за сравнение спрямо другите в категорията и съответно по-малко предпочитана от българския клиент.

Монетата има стриктно ограничени тиражи и индивидуален годишен дизайн, което води до това, че във времето добива освен инвестиционна и нумизматична стойност, но това не е от особена полза за българския инвеститор, понеже колекционерите на такива монети в България се броят на пръсти. Българският закон ограничава търговията на злато с куриер от България към други европейски страни, което означава, че трудно бихте я продали на по-висока цена в западна Европа онлайн или извън континента, където има силен вторичен пазар на такива стари монети. В България би била изкупена на цените, на които се изкупува всяка една друга инвестиционна монета, макар и тя да е повишила стойността си с времето. (Не забравяйте – ако търсите нумизматична стойност, губите винаги от ликвидността и бързината на продажбата).

Съхранението на монетата е крайно специфично. При обратното изкупуване някои дилъри я приемат за инвестиционен продукт, само тогава когато е в оригиналната си силиконова опаковка и тя е непокътната, докато други са склонни да я вземат и в капсула. Силиконовата опаковка защитава монетата много добре, но при силна повреда на самата опаковка, има шанс да бъде изкупена като злато за материал, а не като инвестиционен продукт, което е в рамките на 2-4 % по-ниска цена, в зависимост от това на какъв дилър ще попаднете по света. Самият силикон търпи промени с времето. Твърдостта му се изменя. Цветът му става от прозрачен жълтеникав. Често се появяват червени петна върху монетата под силикона, което е биологичен материал, попаднал при запечатването някога. Това води до лек спад в цената на вторичния нумизматичен пазар. Поради фината си изработка, при изкарване от силиконовата опаковка, което не се препоръчва, монетата не се пипа с пръсти, а само с памучни ръкавици по гурта (ръба на монетата).

Фалшифицируемостта на монетата е изключително ниска, но малкото срещани копия са 100 % фалшиви, а не с намалено златно съдържание, както при Американския Орел и Кругерранда. Препоръчва се за хора, които биха живели извън България или по-конкретно Западна Европа, САЩ, Китай, Азия. Не се препоръчва за хора, които са твърде педантични относно дългосрочното съхранение на продукта.

 • Съхранение – 2
 • Фалшифицируемост- 2.5
 • Предпочитаемост- 1
 • Средна оценка 1.83 от 3

Южноaфрикански Кругерранд 1 Oz.


Златен Кругерранд монета 1 oz

Със сигурност една от най-популярните инвестиционни монети в света! Преди ембаргото над Южна Африка през 80-те години, тя е представлявала 89 % от търговията с инвестиционни монети в света. Тогава други монетни дворове се възползват от ситуацията и завземат пазарите освободени от Кругерранда в САЩ и Европа. След падането на апартейда и въздигането на Нелсън Мандела на власт, тя възвръща статуса си на една от най-популярните инвестиционни монети в света.

За нещастие и сравнително често фалшифицирана, но не толкова, колкото Американския Орел. В дългогодишния си опит с инвестиционно злато съм виждал няколко много добри копия. Фалшификатите са с по-ниско златно съдържание, а не напълно фалшиви. Трябва да се купува само от опитни дилъри на инвестиционно злато. Простият дизайн и изработка, както и голямата популярност на тази монета са причина за  фалшификацията, но и за добрата разпознаваемост на оригинала от опитно око. Варира и като цвят, понеже се използват различни примеси при сеченето на монетите в годините, което пък я прави по-трудно идентифицируема дори за някои златари.

Монетата все още е често търгувана в България, но с времето отстъпва място на Виенската Филхармония, Канадския Кленов Лист и Австралийското Кенгуру. Лесна за съхранение в капсула, може да се пипа с ръце и позволява микро драскотини при обратното изкупуване, заради което е предпочитана от редица инвеститори. По-трудно наранима от 24 каратовите си конкуренти в категорията. Препоръчва се за класически инвеститори, които не искат да се притесняват за съхранението и очакват да им се наложи да я продадат навсякъде по света.

 • Съхранение- 3
 • Фалшифицируемост- 1.5
 • Предпочитаемост- 2
 • Средна оценка 2.16 от 3.

Американски Орел 1 Oz.


Златна монета 1 oz Американски орел

Безспорно в първите 4 по популярност и ликвидност от списъка в света. Проблемът при тази монета са множеството фалшификати. Повече от тези при Кругерранда и с всякакво качество, вариращо от много лошо до много добро. Никога не рискувайте да купувате тази монета от неопитен или съмнителен търговец. Дори фалшификатите при тази монета имат черен пазар и определена клиентела.

Монетата е с детайлен и непроменлив във времето дизайн, трудна за идентифициране от неопитно око, поради спецификата на производството, което често дава видими разлики между две различни оригинални монети. Позволява докосване с ръце, микро драскотини и е лесна за съхранение в капсула или извън нея. Както Кругерранда, така и Американският Орел не е от чисто злато, а е 22 Карата и съответно по-трудно подлежи на промени по повърхността в следствие на изпускане или контакт с друг твърд предмет. Препоръчва се за същия тип инвеститори, както Кругерранда, но е най-подходяща, ако има шанс да се намирате в САЩ или Канада.

 • Съхранение- 3
 • Фалшифицируемост- 1
 • Предпочитаемост- 2.5
 • Средна оценка 2.16 от 3.

Австралийско Кенгуру 1 Oz.


1 oz златна монета Австралийско кенгуру

Отново една прекрасна инвестиционна монета, която с течение на времето се превърна в една от най-предпочитаните по света и в България. Завършена с мат-гланцово покритие, тя е освен изящна, което реално няма значение при една инвестиция в злато, изключително трудно и скъпо фалшифицируема, което води до обезсмиляне на самото фалшифициране. В годините работа с инвестиционно злато от 2011 год. насам не съм виждал фалшиво Кенгуру, просто защото такова не съществува. Производственият процес е неповторим, а машините са на толкова високо технологично ниво, че не могат да се намерят другаде по света, освен в Пърт Минт.

Това обаче я прави и най-претенциозната при съхранение монета. При докосване на матираното покритие с пръст, остава отпечатък, който не може да бъде изтрит с вълнено или памучно парче плат, нито с препарат, което води до унищожението на инвестиционната стойност на продукта и го прави къс злато за претопяване, водещо до спадане на цената с няколко процента. За разлика от другите инвестиционни монети, тази пристига не в тубуси по 10 или 20 монети, а в индивидуални капсули с оглед на съхранение и не трябва да се вади от тях. Препоръчва се за всеки инвеститор с изключение на този, който има притеснения относно съхранението на монетата.

 • Съхранение- 1
 • Фалшифицируемост- 3
 • Предпочитаемост- 3
 • Средна оценка 2.33 от 3.

Канадски Кленов Лист 1 Oz.


1 oz златен Канадски кленов лист

Ако говорим за инвестиция, това е една от двете най-добри монети в света за тази цел. Практически невъзможна за фалшифициранe, заради защитите си. През 2014 Канадският Кралски Монетен Двор добавя нова защита, която представлява микро гравиран кленов лист с лазерно инкрустиран номер 14 от вътрешната страна. Числото се променя според годината и се открива само с лупа. Същевременно, липсата на матово покритие, като това при Кенгуруто я прави далеч по-лесна за съхранение и отпечатък от пръст не променя инвестиционната стойност на монетата. Тук въобще не трябва да мислите за фалшификати.

Съхранението на едноунциевия Канадски Кленов Лист е стандартно в капсула. Популярността на продукта по света се увеличава непрестанно, поради добавянето на нови защити. Това е и причината в igold да работим с тази монета, понеже е не само предпочитана от клиентите по цял свят, а и напълно сигурна. Безспорно перфектна инвестиционна възможност. Препоръчва се за всякакъв тип инвеститори без изключение.

 • Съхранение- 2.5
 • Фалшифицируемост – 3
 • Предпочитаемост- 3
 • Средна оценка – 2.83 от 3

Виенска Филхармония 1 Oz.


Златна монета австрийска филхармония 1 унция

Ако има монета, която може да конкурира Канадския Кленов лист на територията на Европа, то това е Виенската Филхармония. След пускането ѝ на пазара през 1989 год., тя автоматично става втората по популярност в света монета само за година. Безспорно най-популярната инвестиционна в Европа и България към момента и първата такава с номинал в евро въобще. Почти не се фалшифицира, а копията са лесно разпознаваеми. Малкото известни в интернет копия са с много лошо качество и съответно не представляват имиджов проблем за продукта.

Макар и от чисто злато, тя е по-лесна за съхранение от Кленовия Лист, Кенгуруто и Пандата, поради липсата на матови и гланцови покрития. Непроменливият във времето дизайн, с изключение на преминаването от шилинг в евро през 2002 год., я прави разпознаваема и от не особено опитни дилъри на инвестиционно злато по света. Практически това е перфектният продукт за вложение на територията на България и Европа и не случайно един от продуктите, с които работим в igold. Целта ни е да предложим възможно най-добрите опции на клиентите си, без да ги претрупваме с ненужен избор.

 • Съхранение – 2.75
 • Фалшифицируемост- 2.75
 • Предпочитаемост- 3
 • Средна оценка 2.83 от 3.

Така съпоставени, спрямо средните си оценки, можем да направим следната класация:

5. Китайска Панда- 1.83

4. Британия- 1.91

3. Кругерранд и Американски Орел – 2.16

2. Австралийско Кенгуру- 2.33

1.Австрийска Филхармония и Канадски Кленов Лист- 2.83

Научете повече и за инвестиционното състояние на различните златни продукти.

Има ли смисъл да диверсифицираме между различните едноунциеви златни монети? Отговорът е не или няма значение. Всички тези монети отговарят на най-важните условия при инвестицията в злато, а именно – световно ликвидни и на оптимални цени. Диверсификацията има смисъл в други два основни случая:

 • Диверсификация в различен грамаж. Прави се с цел, да имаме различни по грамаж златни продукти, за да можем да имаме по-гъвкава делимост на портфейла. Пример – инвеститор купуващ злато за 200 К BGN може да има кюлчета от 100 гр., монети от 1 Oz. и франкови монети от 6.45 гр. Всички оптимално ликвидни по света, но с различни грамажи.
 • Диверсификация при исторически монети, макар и с еднакви или сходни грамажи. Диверсификацията има смисъл, защото това са продукти, които не се секат в днешно време. Макар и изсечени в стотици милиони бройки някога, има моменти, в които тези монети изчезват от световните пазари и тогава цената на някои от тях се качва. В други моменти пазарите се претрупват с дадена историческа монета и цената им пада. Затова е добре, да имате различни и в момент на нужда да продадете точно тези, които се търгуват най-добре. Пример – инвеститор, купуващ злато за 50 К BGN купува 4 вида франкови монети – Наполеон, Мариана, Серес, Гениус. В даден момент има нужда да продаде част от инвестицията си. Вижда, че най-скъпо се купува Френската Мариана, понеже в момента я няма на пазарите и продава нея.

При едноунциевите монети много рядко има ситуации на изчерпване на дадена монета и цените им са сравнително постоянни, което обезмисля диверсифицикацията между различните видове.

Успешна инвестиция!

Свържете се с нас, за да закупите Виенска Филхармония и Канадски Кленов Лист тук

*Статията представлява лично мнение, базирано на дългогодишен опит, и няма за цел да представлява инвестиционен съвет.

Вашият коментар