Как да инвестираме в едноунциеви златни инвестиционни монети разумно?

You are currently viewing Как да инвестираме в едноунциеви златни инвестиционни монети разумно?

Как да подберем кои са най-подходящите златни монети за нас в категорията? Какво ги прави такива? Кои са плюсовете и минусите на всеки един от тях? Има ли смисъл да диверсифицираме между различните монети?

Ще дадем професионална оценка от 1 до 3, където 1 е най-лошият вариант, а 3 – най-добрият във всяка една от следните категории: Съхранение, фалшифицируемост, предпочитаемост от клиентите в България към момента на писане на статията ( 2019 год.).

  • Съхранение – в категорията се оценя колко наранима е монетата спрямо пробата, опаковката (ако има такава) и изработката на монетата, в случай на контакт с пръсти, друг твърд предмет или случайно изпускане.
  • Фалшифицируемост – оценя се колко трудно, колко много и колко добри са фалшификатите, които се правят при всяка една монета. (Важи към момента на писане на статията. Във всеки един момент е възможно някой някъде по света да направи нов фалшификат, различен от всички предишни.)
  • Предпочитаемост от клиентите на българския пазар – във времето тя се изменя (не трябва да бъркаме с ликвидност, всички тези продукти са ликвидни). Статията засяга тенденциите в клиентското търсене в България към 2019 год.

Когато говорим за инвестиция в злато, наред с кюлчетата (разберете как да инвестирате в златни кюлчета) и златните исторически монети, на първо място изпъкват монетите от 1 Oz. (31.1 гр.). Сред десетките такива се открояват тези, които са най-ликвидни и на оптимално добра цена или както ги наричаме в igold:

Големите 8

  • Виенска Филхармония
  • Канадски Кленов Лист
  • Австралийско Кенгуру
  • Американски Орел
  • Южноафрикански Кругерранд
  • Китайска Панда
  • Британия
  • Южноафрикански Слон

Която и от тези монети да закупите, няма да допуснете грешка, но все пак тук ще Ви разкрием някои специфики и детайли, които са от значение при избора и са съобразени с индивидуалните притеснения на инвеститорите.

Британия 1 Oz.


 

1 унция инвестиционна монета Британия

Макар и това да е първата европейска златна инвестиционна монета, изсечена стартово през 1987 год., тя отстъпва по популярност пред останалите в категорията поради ред причини. Британският монетен двор променя дизайна на монетата неколкократно, което до известна степен обърква инвеститорите. Друго, което спомага за това,  е промяната на нейната проба от 22 карата на 24 карата през 2013 год. Това изменя нейния цвят от червеникав (премахва се медта в нея) към жълтия цвят на чистото злато. Изменят се и нейните физически параметри. Тези фактори реално нямат значение към вложението, но правят продукта по-труден за разбиране от инвеститора, чиято цел е просто да инвестира в злато.

Съхранението на монетата е в капсула или тубус при повече бройки. Докосването на монетата не я поврежда и позволява микро драскотини при обратното изкупуване. Наранимостта в случая зависи и от пробата на монетата. Старите, с проба 22 карата, са по-трудно нараними от тези с проба 24 карата, поради примесите на злато с по-твърдия метал мед. Поради относително по-ниската си популярност не се предлага на добра цена в България към момента на писане на статията.

Монетата е освободена от Capital Gain Taxes, CGT (данък върху капиталовата печалба) във Великобритания, което я прави много подходяща за хора, живеещи или плануващи да пребивават или да се пенсионират на острова. Поради детайлния си дизайн, фалшификати се срещат рядко, което е друг плюс на този инвестиционен продукт.

  • Съхранение – 2.75 ( 2.50 за чисто златните и 3 за тези от 22 карата )
  • Фалшифицируемост – 2.5
  • Предпочитаемост – 2.5
  • Средна оценка 2.58 от 3.

∗igold беше първата фирма в България, която започна да работи с Британия на нормална инвестиционна цена. Преди нас тя или не се търгуваше, или се продаваше скъпо, като нумизматика, което беше доста некоректна практика за инвестиционна монета. Конкуренцията ни започна да работи с нея едва година по-късно. Това доведе до висока предпочитаемост на монетата, така че вдигаме нейната оценка за предпочитаемост от 1 на 2.5, което вдига и нейната средна обща оценка от 1.91 на 2.58.

Дата на редакцията (*): 06.09.2023 год.

Китайска Панда 1 Oz.


 

Златна монета Китайска панда 1 унция

Говорейки за едноунциеви монети, веднага трябва да направим уточнението, че Китайската Панда вече не е такава. От 2016 год. започна да се прави спрямо стандартите на метричната система и е 30 гр., а не 31.1 гр. (една тройунция) чисто злато. Това, заедно с лекото повишаване на цената ѝ от китайските монетни дворове към дилърите на инвестиционно злато я направи по-трудна за сравнение спрямо другите в категорията и съответно по-малко предпочитана от българския клиент.

Монетата има стриктно ограничени тиражи и индивидуален годишен дизайн, което води до това, че във времето добива освен инвестиционна и нумизматична стойност, но това не е от особена полза за българския инвеститор, понеже колекционерите на такива монети в България се броят на пръсти. Българският закон ограничава търговията на злато с куриер от България към други европейски страни, което означава, че трудно бихте я продали на по-висока цена в западна Европа онлайн или извън континента, където има силен вторичен пазар на такива стари монети. В България би била изкупена на цените, на които се изкупува всяка една друга инвестиционна монета, макар и тя да е повишила стойността си с времето. (Не забравяйте – ако търсите нумизматична стойност, губите винаги от ликвидността и бързината на продажбата).

Съхранението на монетата е крайно специфично. При обратното изкупуване някои дилъри я приемат за инвестиционен продукт, само тогава когато е в оригиналната си силиконова опаковка и тя е непокътната, докато други са склонни да я вземат и в капсула. Силиконовата опаковка защитава монетата много добре, но при силна повреда на самата опаковка, има шанс да бъде изкупена като злато за материал, а не като инвестиционен продукт, което е в рамките на 2-4 % по-ниска цена, в зависимост от това на какъв дилър ще попаднете по света. Самият силикон търпи промени с времето. Твърдостта му се изменя. Цветът му става от прозрачен жълтеникав. Често се появяват червени петна върху монетата под силикона, което е биологичен материал, попаднал при запечатването някога. Това води до лек спад в цената на вторичния нумизматичен пазар. Поради фината си изработка, при изкарване от силиконовата опаковка, което не се препоръчва, монетата не се пипа с пръсти, а само с памучни ръкавици по гурта (ръба на монетата).

Фалшифицируемостта на монетата е изключително ниска, но малкото срещани копия са 100 % фалшиви, а не с намалено златно съдържание, както при Американския Орел и Кругерранда. Препоръчва се за хора, които биха живели извън България или по-конкретно Западна Европа, САЩ, Китай, Азия. Не се препоръчва за хора, които са твърде педантични относно дългосрочното съхранение на продукта.

  • Съхранение – 2
  • Фалшифицируемост- 2.5
  • Предпочитаемост- 1
  • Средна оценка 1.83 от 3

Южноaфрикански Кругерранд 1 Oz.


Златен Кругерранд монета 1 oz

Със сигурност една от най-популярните инвестиционни монети в света! Преди ембаргото над Южна Африка през 80-те години, тя е представлявала 89 % от търговията с инвестиционни монети в света. Тогава други монетни дворове се възползват от ситуацията и завземат пазарите освободени от Кругерранда в САЩ и Европа. След падането на апартейда и въздигането на Нелсън Мандела на власт, тя възвръща статуса си на една от най-популярните инвестиционни монети в света.

За нещастие и сравнително често фалшифицирана, но не толкова, колкото Американския Орел. В дългогодишния си опит с инвестиционно злато съм виждал няколко много добри копия. Фалшификатите са с по-ниско златно съдържание, а не напълно фалшиви. Трябва да се купува само от опитни дилъри на инвестиционно злато. Простият дизайн и изработка, както и голямата популярност на тази монета са причина за  фалшификацията, но и за добрата разпознаваемост на оригинала от опитно око. Варира и като цвят, понеже се използват различни примеси при сеченето на монетите в годините, което пък я прави по-трудно идентифицируема дори за някои златари.

Монетата все още е често търгувана в България, но с времето отстъпва място на Виенската Филхармония, Канадския Кленов Лист и Австралийското Кенгуру. Лесна за съхранение в капсула, може да се пипа с ръце и позволява микро драскотини при обратното изкупуване, заради което е предпочитана от редица инвеститори. По-трудно наранима от 24 каратовите си конкуренти в категорията. Препоръчва се за класически инвеститори, които не искат да се притесняват за съхранението и очакват да им се наложи да я продадат навсякъде по света.

  • Съхранение- 3
  • Фалшифицируемост- 1.5
  • Предпочитаемост- 2
  • Средна оценка 2.16 от 3.

Американски Орел 1 Oz.


Златна монета 1 oz Американски орел

Безспорно в първите 4 по популярност и ликвидност от списъка в света. Проблемът при тази монета са множеството фалшификати. Повече от тези при Кругерранда и с всякакво качество, вариращо от много лошо до много добро. Никога не рискувайте да купувате тази монета от неопитен или съмнителен търговец. Дори фалшификатите при тази монета имат черен пазар и определена клиентела.

Монетата е с детайлен и непроменлив във времето дизайн, трудна за идентифициране от неопитно око, поради спецификата на производството, което често дава видими разлики между две различни оригинални монети. Позволява докосване с ръце, микро драскотини и е лесна за съхранение в капсула или извън нея. Както Кругерранда, така и Американският Орел не е от чисто злато, а е 22 Карата и съответно по-трудно подлежи на промени по повърхността в следствие на изпускане или контакт с друг твърд предмет. Препоръчва се за същия тип инвеститори, както Кругерранда, но е най-подходяща, ако има шанс да се намирате в САЩ или Канада.

  • Съхранение- 3
  • Фалшифицируемост- 1
  • Предпочитаемост- 2.5
  • Средна оценка 2.16 от 3.

Австралийско Кенгуру 1 Oz.


1 oz златна монета Австралийско кенгуру

Отново една прекрасна инвестиционна монета, която с течение на времето се превърна в една от най-предпочитаните по света и в България. Завършена с мат-гланцово покритие, тя е освен изящна, което реално няма значение при една инвестиция в злато, изключително трудно и скъпо фалшифицируема, което води до обезсмиляне на самото фалшифициране. В годините работа с инвестиционно злато от 2011 год. насам не съм виждал фалшиво Кенгуру, просто защото такова не съществува. Производственият процес е неповторим, а машините са на толкова високо технологично ниво, че не могат да се намерят другаде по света, освен в Пърт Минт.

Това обаче я прави и най-претенциозната при съхранение монета. При докосване на матираното покритие с пръст, остава отпечатък, който не може да бъде изтрит с вълнено или памучно парче плат, нито с препарат, което води до унищожението на инвестиционната стойност на продукта и го прави къс злато за претопяване, водещо до спадане на цената с няколко процента. За разлика от другите инвестиционни монети, тази пристига не в тубуси по 10 или 20 монети, а в индивидуални капсули с оглед на съхранение и не трябва да се вади от тях. Препоръчва се за всеки инвеститор с изключение на този, който има притеснения относно съхранението на монетата.

  • Съхранение- 1
  • Фалшифицируемост- 3
  • Предпочитаемост- 3
  • Средна оценка 2.33 от 3.

Канадски Кленов Лист 1 Oz.


1 oz златен Канадски кленов лист

Ако говорим за инвестиция, това е една от двете най-добри монети в света за тази цел. Практически невъзможна за фалшифициранe, заради защитите си. През 2014 Канадският Кралски Монетен Двор добавя нова защита, която представлява микро гравиран кленов лист с лазерно инкрустиран номер 14 от вътрешната страна. Числото се променя според годината и се открива само с лупа. Същевременно, липсата на матово покритие, като това при Кенгуруто я прави далеч по-лесна за съхранение и отпечатък от пръст не променя инвестиционната стойност на монетата. Тук въобще не трябва да мислите за фалшификати.

Съхранението на едноунциевия Канадски Кленов Лист е стандартно в капсула. Популярността на продукта по света се увеличава непрестанно, поради добавянето на нови защити. Това е и причината в igold да работим с тази монета, понеже е не само предпочитана от клиентите по цял свят, а и напълно сигурна. Безспорно перфектна инвестиционна възможност. Препоръчва се за всякакъв тип инвеститори без изключение.

  • Съхранение- 2.5
  • Фалшифицируемост – 3
  • Предпочитаемост- 3
  • Средна оценка – 2.83 от 3

Виенска Филхармония 1 Oz.


Златна монета австрийска филхармония 1 унция

Ако има монета, която може да конкурира Канадския Кленов лист на територията на Европа, то това е Виенската Филхармония. След пускането ѝ на пазара през 1989 год., тя автоматично става втората по популярност в света монета само за година. Безспорно най-популярната инвестиционна в Европа и България към момента и първата такава с номинал в евро въобще. Почти не се фалшифицира, а копията са лесно разпознаваеми. Малкото известни в интернет копия са с много лошо качество и съответно не представляват имиджов проблем за продукта.

Макар и от чисто злато, тя е по-лесна за съхранение от Кленовия Лист, Кенгуруто и Пандата, поради липсата на матови и гланцови покрития. Непроменливият във времето дизайн, с изключение на преминаването от шилинг в евро през 2002 год., я прави разпознаваема и от не особено опитни дилъри на инвестиционно злато по света. Практически това е перфектният продукт за вложение на територията на България и Европа и не случайно един от продуктите, с които работим в igold. Целта ни е да предложим възможно най-добрите опции на клиентите си, без да ги претрупваме с ненужен избор.

  • Съхранение – 2.75
  • Фалшифицируемост- 2.75
  • Предпочитаемост- 3
  • Средна оценка 2.83 от 3.

Южноафрикански Слон 1 Oz.


Златна монета южноафрикански слон 1 унция

Както казах по-горе, Кругеррандът се счита до някъде за морално остарял продукт. Особено по-младите инвеститори трудно разбират ролята на Пол Кругер в Южна Африка навремето. В отговор на това, Южноафриканският Монетен Двор създаде продукт от чисто злато, който корелира по-тясно с изискванията на модерния инвеститор. Първично Монетният Двор на Южна Африка прави серията Големите 5, в силно ограничени тиражи, като PROOF серия. PROOF означава, освен че тиражите са лимитирани, също и че монетата не е докосвана с човешка ръка и идва директно запечатана в капсула. В последствие Дворът използва същия дизайн, но започва да ги сече през 2022 год. като BU ( BULLION) или инвестиционни монети. Това означава, че монетите са на далеч по-ниски инвестиционни цени, нямат тираж, а се секат непрестанно и идват по 10 бр. В тубус, което значи, че могат да поемат микродраскотини, като всички останали инвестиционни монети (без Кенгуруто и Пандата, разбира се). На монетата ще забележите и същия остър ръб, точно както при Бъфалото.

Когато монетата стартира, не очаквахме тя да се наложи толкова бързо на пазарите, но нейните продажби почти достигнаха тези на останалите стандартни инвестиционни монети по-бързо от очакваното, макар и все още да не е на нивата на Филхармонията и Кленовия Лист. Затова и я добавяме към основните инвестиционни монети спокойно.

Съхранението на златна монета Южноафрикански слон е в капсула или тубус и не е по-различно от това на останалите инвестиционни монети от 31.1 гр.

Слонът е направен по същата технология със същия тип машина, като Американското Бъфало, което значи, че дизайнът е на изключително прецизно ниво и я прави невъзможна за добро фалшифициране.

  • Съхранение – 2.75
  • Фалшифицируемост – 3
  • Предпочитаемост – 2
  • Средна оценка 2.58 от 3.

Така съпоставени, спрямо средните си оценки, можем да направим следната класация:

5. Китайска Панда- 1.83

4. Кругерранд и Американски Орел – 2.16

3. Австралийско Кенгуру- 2.33

2. Британия и Южноафрикански Слон – 2.58

1.Австрийска Филхармония и Канадски Кленов Лист- 2.83

Научете повече и за инвестиционното състояние на различните златни продукти.

Има ли смисъл да диверсифицираме между различните едноунциеви златни монети? Прочетете нашата статия за диверсификацията. Всички тези монети отговарят на най-важните условия при инвестицията в злато, а именно – световно ликвидни и на оптимални цени. Диверсификацията има смисъл и в други два основни случая:

  • Диверсификация в различен грамаж. Прави се с цел, да имаме различни по грамаж златни продукти, за да можем да имаме по-гъвкава делимост на портфейла. Пример – инвеститор купуващ злато за 200 К BGN може да има кюлчета от 100 гр., монети от 1 Oz. и франкови монети от 6.45 гр. Всички оптимално ликвидни по света, но с различни грамажи.
  • Диверсификация при исторически монети, макар и с еднакви или сходни грамажи. Диверсификацията има смисъл, защото това са продукти, които не се секат в днешно време. Макар и изсечени в стотици милиони бройки някога, има моменти, в които тези монети изчезват от световните пазари и тогава цената на някои от тях се качва. В други моменти пазарите се претрупват с дадена историческа монета и цената им пада. Затова е добре, да имате различни и в момент на нужда да продадете точно тези, които се търгуват най-добре. Пример – инвеститор, купуващ злато за 50 К BGN купува 4 вида франкови монети – Наполеон, Мариана, Серес, Гениус. В даден момент има нужда да продаде част от инвестицията си. Вижда, че най-скъпо се купува Френската Мариана, понеже в момента я няма на пазарите и продава нея.

Успешна инвестиция!

*Статията представлява лично мнение, базирано на дългогодишен опит, и няма за цел да представлява инвестиционен съвет.

Вашият коментар