Какво всъщност става с маржовете на физическото злато по света?

You are currently viewing Какво всъщност става с маржовете на физическото злато по света?

Надали вече има някой, който да не знае, че няма злато никъде по света. Множество мини затварят или са затруднени и намалят обемите си на добив значително. Монетните дворове и рафинерии приключиха работа посеместно. Прекъснати или силно намалени са както сухоземният, така и въздушният транспорт. Здравният асиметричен риск е фактор, който затруднява всеки бизнес, включително и този с инвестиционно злато. 

В резултат на това цената на физическото злато се отдели значително от тази на индекса си и двете в момента имат малко, ако ли не, нищо общо. Целият свят иска да купи инвестиционно злато. И това е съвсем нормално. Хората масово и неправилно  вярваха в това, че следваща криза не би дошла. Времената на невероятен икономически бум, базиран не на нещо друго, а на печатането на пари и ниски лихви, доведоха до илюзията, че всичко винаги ще е наред. За нещастие, светът е циклично място. Ниското предлагане, както и изключително завишеното търсене, доведоха до това, че цената на физическото инвестиционно злато се покачи драстично. 

Но, какво става с маржа? За тези, които не знаят, маржът е разликата между цената, на която дилърът купува, и цената, на която дилърът продава. Маржът има и едно друго свойство, което малцина забелязват. А именно неговата позиция. Къде спрямо борсата се намира той. Вляво, центриран или вдясно от борсата. 

Нека първо разгледаме страната, на която един дилър по света продава. Поради факторите, описани горе, нормално е тази цена да расте. Всъщност, това е реалната цена, а не тази на индекса. 

От къде идват количествата кюлчета и монети на тази завишена цена? 

  1. Даден дилър е купил злато от свои клиенти.
  2. Един дилър е купил злато от друг дилър, който го е купил от свои клиенти.

Това е така нареченият вторичен пазар. При липса на първичен пазар, всички оскъдни количества зависят от вторичния пазар. 

Това, че цената, на която се продава,  е реална и не е спекулативна, е безспорен факт. Друг е въпросът, Вие трябва ли да купите на тази цена. Нека разгледаме тази ситуация в 80 % от случаите в последните 20 дни.

  1. Вероятно сте в паника.
  2. Вие нямате злато и едва сега сте се сетили, че това е единственият релевантен начин за защита на спестяванията Ви.
  3. Готови сте да купите злато на 20, 30, 40 % над борса. 
  4. Готови сте да вложите голяма част от своите пари в злато на тези цени, без да знаете реално, кога ще Ви потрябва кеш, а само предполагате.
  5. Щом все още нямате злато, то вероятно не сте подготвен и в много други отношения, понеже имате така нареченото проциклично мислене.
  6. Имате кредити и високи лични и фирмени разходи, а така нареченият Ви авариен фонд също е проциклично ориентиран и в момента губи смисъл, ако въобще имате такъв.

Тези точки са дефинирани на базата на множество телефонни разговори с клиенти, които звънят и пишат денонощно за покупка на инвестиционно злато, както и на базата на вече 10 години работа с инвестиционно злато и дълбочинно познаване на психологията на инвеститорите. Мнозина от Вас се притесняват от хиперинфлация и загуба на спестяванията си и са готови на всичко, за да купят злато. Това състояние на паника може да Ви доведе до много сериозна финансова грешка (да не говорим за асиметричния здравен риск от получаване на пратки, излизане навън, контакт с хора и пр.). Вероятно точно на Вас ще се наложи да продадете по-рано, отколкото смятате, понеже една криза от този мащаб води до много неясен развой на събитията и нуждите от  кеш далеч по-рано, отколкото сте очаквали. А на каква цена ще продадете? Цените, на които дилърите по света купуват, не са се променили, за разлика от тези, на които те продават. Някъде около борсата са. Как си обяснявате това?

И докато е далеч по-лесно инвеститорите да разберат и обосноват за себе си високите цени, на които се продава злато, малцина разбират защо то се купува толкова евтино. 

При опит да разберат, инвеститорите чуват само едно. Тишина и мълчание. На никого не се дава ясно обяснение защо цените, на които се купува, не скачат също както цените, на които се продава, и целият марж не се изтегля вдясно от борсата, а само цената, на която се продава.

Обяснението е много просто. По същия начин, както инвеститорите купуват сега панически, така и ще продават в скоро време. Притиснати от обстоятелствата, голяма част от тях няма да преговарят за по-добри цени. 

Тези, които следят Фейсбук групата ‚Форум Инвестиционно Злато‘, която igold.bg създаде преди време, знаят каква е нашата препоръка още от преди около 20 дни, а именно:

  • Не купувайте на силно завишен пазар. Неминуемо, след моменти на силно търсене и липса на предлагане идва момент на нормализиране на пазара. Кога, не е ясно. Осмислете си рисковете добре.
  • Последното нещо, което трябва да продадете, е златото, което притежавате. То има най-голям шанс да вдига цената си към момента, спрямо всички други активи в следващите няколко години.
  • Продавайте само ако имате неотложни лични или бизнес нужди. 
  • Преговаряйте. Не продавайте на нереалната борсова цена, която Ви се предлага. Искайте значително повече.
  • Купувайки сега, може да трябва да продадете съвсем скоро. Не допускайте грешката да изгубите 20-30 % от парите си заради грешни панически ходове и при двете операции. 

За индивидуални съвети, можете да ни потърсите. Макар че избрахме да не работим към момента от чисто хуманитарна гледна точка, спазвайки пълна 100 %- ова  карантина с оглед на това да не излагаме себе си и обществото на здравен риск, ще помогнем на всеки, на когото се налага да продаде инвестиционно или друго злато безплатно, като го насочим към правилната цена, която трябва да поиска за своите златни инвестиционни или други продукти. Свържете се с нас, когато искате, без да се притеснявате.

И за финал, един съвет. По време на хуманитарна криза, най-ценното нещо е хуманността. Съвсем не е и случайно, че кризата се нарича хуманитарна. 

Поздрави,

Крум Атанасов

*Тази статия няма за цел да даде инвестиционен съвет. Тя представлява лично мнение, изградено на дългогодишен опит в сферата на търговия с инвестиционно злато.

Публикацията има 1 коментар

  1. Пламен Пенчев

    Здравейте,
    Приветствам това, което пишете. Точен анализ на ситуацията в условията на карантина.
    Наистина сега важно човек да има пари кеш, но не като продава злато на ниски цени. Надявам се скоро пазарът да се успокои и златото да върне нормалните нива.
    Поздрав. Бъдете здрави.

Вашият коментар