Състояние на инвестиционните златни кюлчета и монети

You are currently viewing Състояние на инвестиционните златни кюлчета и монети

Какви са критериите за това, дали златните инвестиционни монети и кюлчета, които Ви продават, са в инвестиционно състояние, или не? Каква е разликата в състоянието между инвестиционно злато и злато за материал /кога златният инвестиционен продукт е унищожен? Какво трябва да знаете, за да не бъдете подведени или да се заблудите сами? Кои са спецификите относно състоянието при най-често срещаните категории – кюлчета, модерни инвестиционни монети и исторически монети? 

Често начинаещите инвеститори се притесняват да стартират инвестицията в злато, поради факта, че се съмняват дали ще получат продуктите в нужното инвестиционно състояние. Това притеснение идва от факта, че за да е действително ликвидна една инвестиция, ние дилърите ги изкупуваме обратно на висока спрямо борсата цена, като инвестиционни продукти, а не като злато за материал – на по-ниска, и ги продаваме на следващ клиент. Ликвидността, която инвеститорът търси, е невъзможна без обратно изкупуване. При все това, всеки дилър или търговец е морално задължен да предостави на бъдещия инвеститор инвестиционен продукт, който напълно да отговаря на общоприетите по света критерии за обратно изкупуване в последствие, понеже не е ясно дали клиентът ще го продаде обратно при него, или някъде другаде.

Преди да започнем с конкретиките по продукти, ще набележим няколко основни правила:

  • 95 % и дори повече от модерните инвестиционни продукти (независимо дали кюлчета или монети) са така или иначе чисто нови.
  • Историческите монети никога не са чисто нови. Те са били сечени някога в десетки и стотици милиони бройки и са били в обращение. Чисто нова монета е статистическо изключение. 
  • Независимо, че една модерна инвестиционна монета е със стара емисия (година на отсичане), то тя пак се счита за чисто нова, ако е съхранявана коректно. 
  • Защитните пластмасови капсули са достатъчно здрави и дори и при тяхното счупване защитават монетите в 99 % от случаите.
  • По- просто е, отколкото изглежда, стига да е описано добре. Това е и целта на тази статия. 

1. Инвестиционен клас исторически монети 

Това изглежда най-трудният за дефиниране на състоянието клас инвестиционни монети, но всъщност е най-лесен, понеже правилата в голямата си част са всеобщи за всички исторически монети.

Какво НЕ нарушава инвестиционната стойност на историческите монети?

        

  •  Докосване с ръце. Няма никакъв проблем тези монети да се пипат с ръце,     както по гурта (ръба на монетата), така и по лицето и гърба. Те са били в обращение. При нас пристигат в тубуси или насипно и ние ги капсуловаме допълнително.
  • Леко потъмняване в сиво-черен цвят. Макар и не много често, такова се среща. Не само не са проблем за тези монети, а дори са предпочитани от класическите инвеститори, които не ги почистват. Могат да се почистят ръчно с течен сапун и ръце за около 15 сек. под хладка вода, без намесата на памучни или вълнени парчета плат или гъба. Подсушават се и се връщат в капсулата за съхранение, която Ви осигуряваме. Тези петна са предизвикани от дългосрочното съхранение на монетите една до друга без капсули. Както знаем, златото е дългосрочна инвестиция и не очакваме бърза печалба от него, така че ‚животът‘ му в един инвеститор често е дълги години наред.

Златни монети - допустими наранявания

Допустими зацапвания и потъмнявания

  • Червени петна. Много рядко срещани и отново НЕ представляват проблем за инвестицията в златни исторически монети. Те представляват биологичен материал, останал десетилетия или дори столетие върху монетата. Не се препоръчва да се правят опити да се почистват. 

Червени петна на историческа монета

  • Множество микродраскотини по цялата монета. Тези драскотини са нормални, понеже монетите са били в обращение и са ползвани за платежно средство. Можете да погледнете какво се счита за нормални микродраскотини тук. Снимките са високо дефиниционни, но не са ретуширани. 
  • Тегло. Монетите от Франков Стандард тежат каталожно 6.45 гр. За инвестиционни се считат всички с тегло над 6.37 гр. включително. При британските суверени каталожното тегло е 7.98 гр. За инвестиционни се считат всички с тегло над 7.91 гр. включително. Подобно е и съотношението при всички останали исторически инвестиционни монети.

Какво нарушава инвестиционната стойност на историческите монети? 

  • Груби удари или драскотини по лицето или гърба на монетата. 

Недопустимо състояние на исторически  монети

  • Грамаж, по-нисък от посочения за допустим по-горе.
  • Запоявания с цел поставяне на халки. Дори и халката да е премахната, монетата остава повредена и губи инвестиционната си стойност, превръщайки се в скрап злато материал за топене.

  • Умишлени корекции от златари с цел прикриване на следи от халки или други корекции. Това също унищожава инвестиционната стойност на монетите.

Прочетете и детайлната ни статия за инвестицията в исторически златни монети.

2. Инвестиционен клас златни кюлчета

Златните кюлчета биват сечени и лети

Златно кюлче - сечено и лято Valcambi

Златни кюлчета Валкамби – сечено и лято

Летите кюлчета са груби, нямат опаковка и съхранението им е лесно. Няма проблем да се пипат с ръце. Важно е да няма груби интервенции по тях и да се пази сертификатът, който е отделен от продукта, поради липсата на опаковка. Те са малко предпочитани сред клиентите в България и съответно са рядкост на пазара, макар и разликата им със сечените да е нищо повече, освен визията. Предпочитанията на инвеститорите се базират единствено на външния вид на продукта.

Какво НЕ нарушава инвестиционната стойност на сечените златни кюлчета? 

  • Отделни микродраскотини по опаковката. Тук правилото е просто. Ако, търговският вид на продукта не е нарушен визуално, то той е напълно инвестиционен продукт. Така трябва да го получите и така трябва да го върнете. Ако Вие бихте инвестирали в него, то и друг би го направил.

Какво нарушава инвестиционната стойност на сечените златни кюлчета?

  • Отделяне на кюлчето от пластмасовата опаковка. Така се разделя кюлчето от вградения в опаковката сертификат, което прави продукта злато за материал и се изкупува 5-6 % по-евтино в България.
  • Счупвания и груби драскотини по пластмасовата опаковка. Ако, търговският вид е нарушен, то инвестиционната стойност се губи. Купуваме го скъпо около борса, за да можем да го продадем на следващ клиент отново над борса. В противен случай сме принудени да го изкупим по-евтино за претопяване под борса. 

Още за спецификите при инвестицията в златни кюлчета.

3. Инвестиционен клас модерни инвестиционни монети

Това е най-специфичната категория, понеже има разлики при съхранението и състоянието на отделните инвестиционни продукти. Ще ги опишем поотделно и по групи, за да е прозрачно. 

1. Златна монета Виенска Филхармония. 

Тубус за монетиВиенска филхармония в тубус

1 унция Златна филхармония пристига при нас в тубуси по 10 бр. Ние ги разопаковаме и поставяме в капсули или продаваме директно в тубуси на по-големите инвеститори. 

  • Контактът с ръце не е проблемен както по гурта, така и по лицето и гърба на монетата, но все пак е препоръчително да се държи за гурта. 
  • Единични микродраскотини са допустими, тъй като монетите идват в тубуси и имат контакт една с друга още след отсичането им и поставянето им в тубуса.
  • Златните монети Филхармония не трябва да имат следи от удари и груби драскотини по себе си.

2. Златна монета Канадски Кленов Лист и Британия

Отново пристигат в тубуси, които след разопаковане се поставят в индивидуални капсули. 

       1 унция злато Британия и кленов лист

Златни монети от 1 унция Британия и Канадски кленов лист

  • Както Филхармонията, така и тези две монети позволяват пряк контакт с ръце.
  • Единични микродраскотини са напълно допустими.  
  • При все това, тук вниманието е повишено. Наличието на гланцови покрития         предопределят по-лесно нараняване на монетата при изпускане, контакт с твърди повърхности или друга външна намеса. 

3. Златна монета Австралийско Кенгуру и Лунар

Златен лунар Година на кучето и Кенгуру

Австралийско кенгуру и златен лунар Година на кучето

  • За разлика от предните монети, Австралийското Кенгуру не трябва да се докосва с ръце. Това е и причината то да не идва в тубуси, а в индивидуални капсули от Perth Mint. Причината е матовото му покритие, което при контакт с ръце се уврежда непоправимо, остават отпечатъци по него и съответно се превръща в злато за материал. Същото това матово покритие обаче прави и монетата невъзможна за фалшифициране. 
  • Не трябва да се вади от капсулите и ако се налага смяна на капсулата трябва да се извади с чисти памучни ръкавици. За ръба на монетата.
  • Не позволява микродраскотини. Монетата трябва да е перфектна.

4. Златни монети Американски Орел, Кругерранд, Мексиканско Песо, 100 Австрийски Корони

Златни монети Американски орел, кругерранд, мексиканско песо и 100 корони Австрия

Златен Американски орел, Кругерранд, Мексиканско песо и 100 корони Австрия

  • Тези монети са най-непретенциозни, понеже не са от чисто злато и се нараняват най-трудно. По-твърдите метали сребро и мед в тях ги правят по-устойчиви на надраскване и удари.
  • Могат да се пипат с ръце безпроблемно, като историческите монети.
  • Стандартите за съхранение при тях са по-ниски и позволяват повече микродраскотини по себе си от предните Филхармония, Британия, Кленов Лист и Кенгуру, поради причината, че при тях липсват гланцирани и матови покрития и в миналото – през 70-те, 80-те и 90-те – са били масово съхранявани без капсули. Това обаче ги прави по-лесно фалшифицируеми, затова ги купувайте само от дилъри на инвестиционно злато. 

5. Златна монета Китайска Панда

За разлика от другите монети, Златната Панда пристига на листове в силиконова опаковка, а не в тубуси или капсули. Силиконовите опаковки се разрязват на единични монети или се продават на цели или частични листове. Тук критериите за съхранение са различни при различните дилъри. Някои я търгуват само в оригиналната ѝ силиконова опаковка, докато други я приемат и в капсула. 

Силиконов лист с монети Златна китайска панда

Лист златни монети Китайска панда

  • Златната Панда е инвестиционна монета, която придобива нумизматична стойност с времето. При дълъг престой в силиконовата опаковка често по нея се появяват червени петна. Различните дилъри по света решават, дали я търгуват с тези петна, или не. Обикновено, вече придобилите нумизматична стойност Панди са по-евтини на вторичния пазар в ЕС, САЩ, Австралия и Канада с налични на тях червени петна, отколкото такива без петна.
  • Силиконовата опаковка търпи промени (пожълтяване, слепване с монетата) при влага и висока температура, така че бъдете сигурни, че я съхранявате на сухо място при стайна температура.
  • Няколко слепени монети една до друга за дълги години също могат да доведат до структурни промени в силиконовата опаковката.
  • Ако се наложи да се извади от силиконовата опаковка и да се постави в капсула, то това е добре да се случи с чисти памучни ръкавици или да се държи само за гурта. Дори и извадена от опаковката и поставена в капсула, тя трябва да е в перфектно състояние без никакви драскотини.
  • Опаковката не трябва да е спукана. Това води до събиране на влага в нея.

6. Златна монета Американски Бизон

Лист монети Златен американски бизон

Подобно на Китайската Панда, Американският Бизон също пристига на листове, но от по-твърда пластмаса, а не от силикон, и се нарязва на индивидуални монети преди да бъде продадена на инвеститорите. 

  • Също като Пандата, Бизонът се третира различно от различните дилъри. Някои я приемат само с оригиналната опаковка, други и в капсула. 
  • При нея също е препоръчително да се държи само за гурта или да се държи с ръкавици при подмяна на пластмасовата опаковка с капсула. 
  • Дори и поставена в капсула, изискването тук е за перфектна монета без драскотини.

7. 1 Австрийски Дукат и 4 Австрийски Дуката 

Макар и модерни инвестиционни монети, тези две често се третират, като исторически монети и се съхраняват от инвеститорите без капсули, което води до това, че позволяват умерено наличие на микродраскотини, както при Орела, Кругерранда и Мексиканското Песо и повече от тези при Филахармонията, Кленовия Лист и Британията. Могат да се пипат с ръце безпроблемно.

Австрийски дукати император Франц ЙосифЗлатни австрийски дукати Франц Йосиф – 4 дуката и 1 дукат

  • 4 Австрийски Дуката е тънка монета, но с голям диаметър. При умишлени огъвания, които се правят с цел оценка на автентичността, инвестиционната стойност на монетата се губи, понеже златото не може да възвърне оригиналната си форма перфектно. Никога не давайте да Ви ги огъват. Има достатъчно други начини за определяне на автентичността.
  • Тези монети позволяват червени петна и леки износвания също както историческите монети, макар и в повечето случаи да са нови. 
  • Матовото покритие върху образа на Франц Йосиф не е задължително да е запазено. 

С какво още да се съобразите при покупка на тази категория инвестиционни монети може да прочетете в статията за модерните инвестиционни монети от 1 унция, която igold написа преди време.


За да сумаризираме, ще класираме различните състояния на отделните монети:

Перфектно състояние без драскотини и без пряк контакт с ръце:

  • Австралийско Кенгуру
  • Австралийски Лунар
  • Китайска Панда
  • Американски Бизон

Допустими единични микродраскотини и пряк контакт с ръце:

Допустими микродраскотини в малко количество, но повече от предходния клас и допустим пряк контакт с ръце:

  • Кругерранд
  • Американски Орел
  • Мексиканско Песо
  • 100 Австрийски Корони
  • 1 Австрийски Дукат
  • 4 Австрийски Дуката

Допустими множество микродраскотини и пряк контакт с ръце:

  • Всички исторически монети, поради факта, че са били в обращение.

В заключение

Инвестиционното злато е пари. Всякакви манипулации са излишни и могат да доведат до ненужни повреди. От друга страна златото е метал, а не масло, и не се уврежда толкова лесно, колкото мнозина смятат. Веднъж закупено, е добре да се съхранява на определеното за това място и да се извади само когато трябва да се продаде обратно. 

За да се чувствате още по-уверени, прочетете и за грешките при инвестицията в златни монети и кюлчета.

С прочитането на тази статия, знаете какво трябва да бъде състоянието на златните инвестиционни продукти, които купувате, и в какъв вид Вие трябва да ги продадете обратно. Не е трудно. 

Успех на всички инвестиращи. Информацията е злато!

Автор на статията: Крум Атанасов,

18.12.2019 г.

*Статията е базирана на дългогодишен личен опит в сферата на търговията с инвестиционно злато и не е инвестиционен съвет.

igold злато – цени

Вашият коментар