Как да инвестираме в златни кюлчета?

You are currently viewing Как да инвестираме в златни кюлчета?

Кои са най-подходящите грамажи за инвестиция при златните кюлчета? Кои грамажи кюлчета са НЕподходящи за инвестиция и защо? Кои рафинерии са за предпочитане в България? Отлети или сечени кюлчета да купим? Какви са предимствата/недостатъците на златните инвестиционни кюлчета пред тези на златните инвестиционни монети? Фалшифицират ли се инвестиционните златни кюлчета? За какви клиенти са подходящи те? Какви грамажи да купуваме според обема на инвестицията ни? За какъв тип инвеститори се препоръчват златните кюлчета?

Когато говорим за инвестиция в злато, има три основни категории продукти, които се търгуват и биват предпочитани от инвеститори и дилъри на инвестиционно злато. Тези три категории продукти представляват приблизително 80 % от пазара на физическо инвестиционно злато.

Оптимална и достъпна възможност за малкия инвеститор пък е покупката на златни монети от 1 Австрийски дукат.

Тази статия ще засегне спецификите при инвестицията в златни инвестиционни кюлчета и какво трябва да гледа инвеститорът, за да бъде инвестицията му в злато оптимална.

Кюлчетата инвестиционно злато в грамаж и разфасовки


Снимка: https://www.valcambi.com

Кюлчетата се продават в следните стандартни грамажи, които могат да бъдат категоризирани в три основни групи:

  • Големи кюлчета: 1 кг, 500 гр., 250 гр.
  • Средни кюлчета: 100 гр., 50 гр., 31.1 гр., 20 гр., 10 гр.
  • Малки кюлчета: 5 гр., 2.5 гр., 2 гр., 1 гр., 0.5 гр.

Големи златни кюлчета

Тези кюлчета НЕ се препоръчват за инвестиция поради своята слаба делимост и трудна обратна продажба, с изключение на случаи, в които не става въпрос за наистина едра сделка с инвестиционно злато (1 милион лева или по-висока).

Пример: клиент, който инвестира в злато 80 000 лв. купува едно кюлче от 1 кг. Налага му се да продаде част от инвестицията си на стойност 10 000 лв. за да покрие лични разходи. Той трябва да продаде цялото кюлче, да използва своите 10 000 лв. и да остане със 70 000 лв., които първоначално не е искал да държи във валута, а в злато. Няма как да се върне ресто в злато. Затова делимостта на продуктите има значение. Втората причина е, че поради ниската ликвидност и търсене от клиенти на големи по размер кюлчета, дори и най-големите дилъри на инвестиционно злато не ги купуват обратно толкова изгодно, колкото тези от другите две категории. Това се дължи на факта, че самите дилъри на инвестиционно злато трябва да ги задържат прекалено дълго преди да ги продадат на следващ клиент или да ги претопят и продадат, като материал много по-евтино на някоя рафинерия.

Средни по размер златни кюлчета

Тези кюлчета са най-предпочитани сред клиентите и действително най-подходящи за инвестиция от всякакъв размер. Лидерът сред тях е златно кюлче от 100 гр.. Кюлчетата от 100 гр. дават както голяма делимост и ликвидност на инвеститора, така и оптимално ниска пазарна цена за грам чисто злато. Подобно е и положението с всички останали по-малки грамажи в категорията. 

Като правило, кюлчетата от 31.1 гр. са по-малко предпочитани от едноунциевите златни монети от клиентите. Няма реална причина за това. Просто казано, 1 t oz. или 31.1 гр. е стандарт, който чисто психологически се свързва повече с монети, отколкото с кюлчета.

Златното кюлче от 10 гр., последно в своята категория, е възможно да бъде причислено и към долната категория малки подаръчни кюлчета. 10 гр. кюлче е продукт на границата между инвестиционен и подаръчен. Малки монети като стандартните 20 златни франка са на по-добра цена за грам чисто злато и с по-малък грамаж, което ги прави по-делими и евтини.

Малки кюлчета

Малките по размер кюлчета имат подаръчен характер. Те не се считат за инвестиционни поради високите надценки за грам чисто злато. Има конкурентни на тях продукти с по-добра цена – като 1 Австрийски Дукат и монети от 20 франка.

Някои дилъри ги отделят в сайтовете си в отделни категории, за да покажат ясно, че това не са инвестиционни продукти. Други въобще не търгуват с тях. Това са коректните пазарни практики. igold твърдо НЕ препоръчва инвестиция в дребни кюлчета. Много компании брандират такива кюлчета с маркетингова цел, което до голяма степен задължава клиента да ги продаде обратно при тях, за да получи добра цена за златото в тях. Всеки друг дилър не би изкупил чужд брандиран продукт или би го изкупил на цена за злато, като материал. Не забравяйте, целта на всяка инвестиция е международна ликвидност.

Рафинерии


L.B.M.A.

На първо място за рафинериите е важно да бъдат сертифицирани по L.B.M.A. ( Лондонска Асоциация на Пазара на Металите ). Рафинерия, сертифицирана по техните стандарти, може да продава на световните пазари и продуктите ѝ се считат за инвестиционни. При все това, шансът да попаднете на кюлче, което не е сертифицирано по  L.B.M.A., е почти нулев. Никой търговец на благородни метали не работи с несертифицирани продукти. Макар и рядко, такива се срещат на вторичния пазар.

Кюлчетата на коя рафинерия са най-ликвидни в България?

Клиентите в различните страни по света имат различни предпочитания. Американските инвеститори предпочитат американски и швейцарски кюлчета, а тези в Дубай – турски и швейцарски. Австрийският и немският вложител залагат на немски кюлчета. В България клиентите предпочитат швейцарските рафинерии, които са и най- престижните на световно ниво. Сред тях най-популярна на българския пазар е Valcambi и най-много търговци в България работят с нея. Това не означава, че кюлче на друга световна рафинерия е по-малко ценно, а просто означава, че то е по-малко ликвидно на този пазар, защото по-малко търговци работят с него. 

Пример: търговец, който търгува с кюлчета на Валкамби, трябва да купи кюлче на UPS или Umicore. Той не може да го продаде на следващ клиент, понеже клиентът е възможно да поиска повече бройки, които търговецът не може да осигури, понеже не работи с тези рафинерии. Следователно, търговецът е принуден да го разтопи и продаде на много по-ниска цена. Затова и той самият го купува на по-ниска цена от клиента.

Отлети или сечени кюлчета е по-добре да купим?


Отсечено кюлче (ляво) VS отлято кюлче (дясно)

Сечените кюлчета са твърдо за предпочитане както от клиентите, така и от търговците на инвестиционно злато. Отлетите кюлчета са морално остарели и малцина търговци още търгуват с тях. Също така, повечето рафинерии предлагат отлети кюлчета със сертификат, който е отделен от кюлчето. Това не дава никаква защита на продукта. Сертификатът при кюлчетата трябва да е неразривно свързан със самото кюлче.

Научете повече и за инвестиционното състояние на различните златни продукти.

Предимства/ недостатъци на кюлчетата пред монетите

Предимства


Сечените кюлчетата имат по-високо ниво на защита от монетите, заради уникалния си сертификатен номер, който се повтаря на кюлчето и защитната му опаковка. 95 % от инвестиционните монети нямат сертификат, понеже са официално платежно средство и монетните дворове не издават такъв. (Повече по темата можете да научите в раздел Помощ на igold.bg.) Това прави кюлчетата предпочитани от инвеститори, които се притесняват относно оригиналността на продукта. Затова, винаги използвайте опитни дилъри с висок морал при покупка на инвестиционно злато. 

Недостатъци

В последните години се появиха много добри фалшиви кюлчета на пазара, произхождащи от aliexpress.com, Китай.  Някои рафинерии пострадаха имиджово, точно заради това. 

http://www.aliexpress.com/w/wholesale-perth-mint.html

Мнозина опитни дилъри на инвестиционно злато, включително и сред най-големите в България, пострадаха от закупуването на такива кюлчета. При Valcambi, с които igold работи, не са засичани добри копия никъде по света.

Какви кюлчета да купуваме спрямо обема на инвестицията си?


  • За големите инвестиции в злато с размери над 100 000 лева се препоръчват кюлчета от 100 гр. Те дават нужната делимост при подобен обмен. Такива инвестиции могат да бъдат комбинирани с 50 грамови кюлчета и инвестиционни монети от 1 тройунция (31.1 гр.).
  • При средно големите инвестиции, между 20 000 и 100 000 лева се препоръчват 50 гр. и 31.1 гр. кюлчета, но масовите предпочитания на клиентите са за закупуване на инвестиционни монети от една унция, а не на кюлчетата със същия грамаж.
  • При дребните инвестиции под 20 000 лева се препоръчват кюлчета от 10 и 20 гр., комбинирани с по-дребни 20 франкови монети или Дукати.

За какъв тип инвеститори се препоръчват инвестиционните кюлчета?

Кюлчетата са чудесен избор за инвеститори, които се притесняват относно съхранението на продукта. Защитната им опаковка е здрава и позволява микро драскотини при обратното им изкупуване. Тези инвеститори, които нямат опит с инвестиционно злато и имат съмнения относно истинността на продукта, също предпочитат кюлчета поради факта, че са сертифицирани, за разлика от повечето златни монети. 

Автор на статията: Крум Атанасов

29.07.2019 г.

*Статията представлява лично мнение, базирано на дългогодишен опит, и няма за цел да представлява инвестиционен съвет.

Нашите продукти

Вашият коментар