1 Златен Австрийски Дукат- инвестиционната възможност за дребния инвеститор в злато

You are currently viewing 1 Златен Австрийски Дукат- инвестиционната възможност за дребния инвеститор в злато

Защо монета от 1 Златен Австрийски Дукат е една от малкото, ако не и единствената подходяща инвестиционна възможност за дребния инвеститор в злато? Кои са факторите, които трябва да гледаме, когато инвестираме, дори и в малки мащаби? Защо инвестицията в злато не е приоритет само на хора с високи доходи? От какво трябва да се пазим, когато инвестираме в злато на дребно?

Вече писахме статии за инвестицията в златни кюлчета, златни монети от 1 унция и в исторически златни монети. Тази статия е насочена към най-малките инвеститори, за които горните 3 категории невинаги са подходящи.

Характеристика на златната монета

1 Златен Австрийски Дукат тежи едва 3.49 гр. Брутно има проба от 986 от 1000 (98.6 % чисто злато) и златото в него е 3.44 гр. Към момента на писане на тази статия цената му e 331 български лева. Изключително подходящ за хора, които имат не особено висок доход, но все пак могат да си позволят да пестят. При ниските лихви по депозитите на банките към 2019 год. и нестабилния свят, в който живеем, инвестицията в злато отново придобива форма за всеки, който иска да запази покупателната стойност на труда си.

Правилна делимост спрямо малкия обем на инвестиция


Златен дукат Франц Йосиф - гръб

Множеството от малките инвеститори не могат да си позволят да купят по-едри златни инвестиционни монети или кюлчета и това е една от причините 1 Златен Австрийски Дукат да блесва като инвестиционна възможност. Подходящ е за периодични инвестиции в злато на месечна база при хора с постоянни и предвидими доходи. Но, какви са другите причини, той да се откроява сред сходни по грамаж златни инвестиционни продукти?

Световна ликвидност на честна пазарна цена

Златният Дукат се сече от Австрийския Монетен Двор, което го прави популярен, на който и континент да попаднете с него в даден момент. Инвестицията в злато предполага нуждата от това, независимо къде сме, да имаме нужната ликвидност близко до борсовата цена и да не ни се налага да продаваме инвестиционното си злато като злато за материал (скрап). Дори и да Ви се наложи да го продадете в Китай или Нова Зеландия, той ще бъде оценен високо. Научете още за ликвидността тук.

Ниска цена спрямо аналогични по грамаж продукти

Новите инвеститори често правят грешка да закупят златни кюлчета с дребни грамажи – 1 гр., 2 гр., 2.5 гр., 5 гр., които са също световно ликвидни и еднакво делими с Австрийския Дукат. За нещастие – значително по-скъпи за грам чисто злато, което не е ефективно за инвеститора още при самата покупка. Подобна грешка се допуска и при инвестиция в 1/20 тройунция ( 1.55 гр. ), 1/10 ( 3.11 гр.) тройунция златни инвестиционни монети Филхармония, Кленов Лист, Американски Орел, Австралийско Кенгуру, Кругерранд, Британия и Мексиканско Песо. Последните са оптимално удачни при инвестиция в една унция от 31.1 гр., но не и в по-дребните си разфасовки.

Лесен за съхранение


Златен дукат - монета инвестиционно злато

Австрийският Дукат няма гланцирани и матови лесно нараними покрития, което го прави лесен за съхранение. В igold Вие го получавате в защитна капсула, но редица хора предпочитат да ги съхраняват без капсули на фишеци, което не е проблем. Така, множество дукати се съхраняват на изключително малко пространство.

От какво да се пазим, когато сме малък инвеститор в злато?

Малките инвеститори са най-малко запознати с пазара на инвестиционно злато и спецификите на отделните златни продукти. Съответно, най-много се спекулира с тяхното незнание. Всеки златен продукт, който не отговаря на горните условия, крие своите минуси. А, именно:

Нумизматични монети с ниски грамажи

Има множество модерни нумизматични монети, които са със сходни грамажи. Техните цени са баснословно високи и ликвидността им на вторичния пазар е почти нулева. Обикновено се изкупуват като злато за материал, макар и да сте ги купили много скъпо.

Маркетингови златни кюлчета и медали или плакети

Масова практика в индустрията по света е да се правят брандирани инвестиционни продукти. Те отговарят на международните стандарти за инвестиционно злато и на законовата рамка. Цената им често е учудващо добра, дават Ви делимост спрямо Вашия обем на инвестиция, но нямате ликвидност на честна пазарна цена никъде другаде, освен при този, който Ви го е продал и чиято реклама е съответният продукт. Всеки друг дилър, златар или заложна къща биха изкупили съответния продукт като злато за материал, понеже не биха продали на свой клиент чужд маркетингов продукт. Чисто пазарен механизъм. Купувайки такъв продукт, вие се задължавате да продадете обратно само на едно място и носите риска от мениджмънта на съответния дилър, при негов фалит да изгубите автоматично 5-6 % от стойността на инвестицията си. Другият риск, които крие подобно вложение, е да попаднете в ситуация, в която трябва да продавате спешно в град, в който дилърът няма представителство или в чужда държава при същите условия. Не купувайте нечий маркетинг и не правете инвестицията в злато по-малко ликвидна, отколкото всъщност е. Това е и причината в igold.bg да поемем ангажимента никога да не работим с наши брандирани инвестиционни продукти.

Още за капаните пред инвеститора в злато.

Успех на всички малки и големи инвеститори в злато!

Автор: Крум Атанасов

*Тази статия е базирана на лично мнение и не представлява инвестиционен съвет.

Златен Австрийски дукат от igold

Вашият коментар