Златно Кюлче или Златна Монета да изберем при инвестицията в злато?

You are currently viewing Златно Кюлче или Златна Монета да изберем при инвестицията в злато?

Един от най-често задаваните въпроси при новите инвеститори е точно този – в кюлче или монета да инвестирам? В тази статия ще отговоря на този въпрос, който има привидно лесен, но труден за обяснение отговор. 

Какво има значение при първоначалния избор между двата класа инвестиционни продукти? Защо в някои случаи кюлчетата са по-подходящи, а в други – монетите? Как личните предпочитания и някои насадени с годините заблуди оказват роля върху избора на входящия инвеститор? Има ли разлика от гледна точка на инвестицията, или не и докъде се простира тази разлика? Задълбочените отговори ще намерите в тази статия.

 

Както винаги сме казвали, три фактора имат основно значение при избора на инвестицията в злато. Ликвидност, делимост спрямо индивидуалния обем на всеки инвеститор и цена в съответния клас клас делимост. С времето обясних факторите в отделни статии и в групата Форум Инвестиционно Злато във ФБ по редица разлини начини, но тази статия има за цел да обясни ситуацията погледнато от гледна точка на най-често задавания въпрос на входящите инвеститори или казано иначе – на човека, който няма никаква информация по въпроса.

За да знае инвеститорът, дали да избере кюлче или монета, той първо трябва да е дефинирал, дали продуктите, между които избира, са ликвидни. Кои са ликвидните на световна база и едновременно в България продукти? Ще направя пълен списък, за да е максимално ясно.

Ликвидни продукти

 100 гр. кюлче Valcambi или Pamp. За нещастие другите рафинерии не са ликвидни, понеже не са добре представени на българския пазар. Нямат ясни конкурентни цени за обратно изкупуване от поне двама различни контрагента, които могат да гарантират ликвидност. Не отричам ликвидността на Pamp, макар и да не ги внасяме, а само ги изкупуваме и продаваме на цената на Valcambi, когато има наличности от тях.

50, 31.1, 20, 10, 5, 2.5, 1 гр. на същите две рафинерии. Размерите над 100 гр. са ликвидни само при интензивен пазар, но при спокоен пазар се изкупуват по-евтино от по-малките разфасовки.

Всички деноминации на Виенска Филхармония, Канадски Кленов Лист, Австралийско Кенгуру и Лунар, Кругерранд, Китайска Панда, Британия, Мексиканско Песо, 100 Корона (при последната по-малките деноминации нямат особена ликвидност в БГ).

1 дукат и 4 Дуката Австрия.

Всички 20 Франкови монети, исторически и модерни Суверени, всички останали световни исторически монети в по-големи бройки, които са на относително добри инвестиционни цени – 100 Куруша, германски марки, холандски гулдени и пр.

Делимост спрямо индивидуалния обем

 Втората стъпка е определяне на това каква делимост е нужна спрямо индивидуалния обем. Разбира се, това е индивидуално, спрямо останалите активи на инвеститора, както е описано в статията за делимостта, така че тази класация ще засегне само инвестицията в злато без да отчита други активи на инвеститора, които биха променили размера на избраните от тях продукти.

Микроинвеститор – грубо до 5 К BGN.

При микроинвеститорите е нужна по-голяма делимост, понеже шансът да им се наложи да продадат по-малка част и по-често е по-голям. Казано иначе, по-дребни продукти. Изправен пред избора ‚кюлче или монета‘, на този етап от избора микроинвеститорът вижда следните продукти: 1, 2.5, 5, 10 гр. кюлчета, 1 Дукат, 20 Франка, Суверени, други исторически световни монети.

Сравнявайки цените за грам чисто злато, което е последната стъпка от избора, микроинвеститорът ще стигне до извода, че от всички тези равно ликвидни продукти със сходна делимост на най-добра цена са 20 Франка, Суверени и 1 Дукат.

Кюлчетата от 1, 2.5, 5 гр. са с по-високи надценки, което ги вкарва в клас подаръчни продукти, много подходящи за случаи, в които имаме фиксиран бюджет, но не толкова за инвестиция.

По-висока цена ще видят и за различни световни исторически монети извън 20 Франка и Суверени, както и за кюлче от 10 гр.

Защо все пак много микроинвеститори купуват тези продукти, въпреки че са по-скъпи? Някои не харесват монети. Други искат перфектен продукт, какъвто историческите монети не могат да бъдат. Трети предпочитат по-интересна монета, различна от 20 Франка или Суверен. Четвърти имат различни субективни причини, като съхранение, евентуална продажба в други страни или просто им е казано от някой в бранша, че едното е по-добро от другото. Мнозина търговци насаждат неверни разбирания в инвеститорите в годините, в зависимост какво искат да продадат. Реалността е, че при равна ликвидност и сходна делимост най-добрата цена печели. Всички други фактори са субективни.

Извод: в тази категория печелят историческите монети 20 Франка, Суверен и 1 Дукат

Малък инвеститор – грубо от 5 до 20 К BGN.

Малкият инвеститор може да добави към продуктите, пред които се спира микроинвеститорът, също и кюлче 20 гр., 4 Дуката, едноунциеви кюлчета и монети и да премахне най-дребните продукти, като 1 Дукат, кюлчета от 1,2.5, 5 гр. понеже те идват вече твърде малки и делими за неговия обем.

Изправен пред този избор, той вижда, че цената на едноунциевите монети и кюлчета е най-добра за грам чисто злато с минимални разлики в зависимост от пазарните условия, които не оказват толкова голямо влияние върху инвестицията като цяло. Обикновено 5-10-15-20 лева. При все това, ако вземе само едноунциеви продукти, може и да му дойдат големи, ако му се наложат да продава за по-малки суми, затова е добре някаква част да е и в по-малки продукти. Добре е и да има различни продукти или, казано иначе, вътрешна диверсификация, понеже в определени моменти една унция може да се изкупува по-скъпо, а друга по-евтино и обратното, според пазарните условия, което се променя непрестанно.

Извод: в тази категория няма печеливш. Кюлче или монета от една унция, а най-добре и двете в широк спектър, както и по-дребни монети или кюлчета.

Среден инвеститор – грубо от 20 до 100 К BGN.

Тук изборът се формира между едноунциеви продукти монети и кюлчета, 50 гр. и 100 гр. кюлчета.

Може да се избере само едно или комбинация от тях. Разбира се, вторият вариант е за предпочитане. От по-големите продукти се получава по-добра цена, а от по-малките – по-добра делимост.

Извод: тук надделяват кюлчетата, понеже няма монети еквивалентни по делимост на кюлче от 50 и 100 гр., но все пак монетите са почти задължителни при подобни обеми.

Едър инвеститор – грубо над 100 К BGN.

Тук инвеститорът има достатъчно голям обем, за да може да се концентрира основно върху 100 гр. кюлчета, които са достатъчно делими за неговия обем. Не е грешка да се вземат и по-малките 50 и 31.1 гр. кюлчета и монети за непосредствени дребни кешови нужди, каквито вероятно кюлчето от 100 гр. няма да може да задоволи, понеже надвишава 10 000 лв. (поне към момента и не може да бъде търгувано кешово, а само по банков път).

Извод: тук твърдо печелят кюлчетата.

 

Бюджетен инвеститор

Тук ще добавя и една категория, която е извън класическата постановка, свързана с обемите, а именно бюджетния инвеститор. Това е инвеститор, който има точна малка сума, за която иска да вземе 1 продукт. Нормално е, ако има 1000 лв. да вземе кюлче от 10 гр., 1500 лв. – да вземе 4 Дуката или ½ унция Филхармония. Ако има 2000 лв. – да вземе едно кюлче от 20 гр. и пр. Инвестицията е достатъчно малка, еднократна и не е основен акцент за инвеститора, а просто се прави, за да има и малко злато. Тук продуктът се избира на база бюджета, отделен за целта.

Извод: няма печеливш продукт. Избира се спрямо фиксиран еднократен бюджет.

 

Частни случаи

 *Има едри инвеститори, които трупат стотици и хиляди монети от 20 Франка и Суверени, понеже са лесни за съхранение без капсули, непретенциозни и се събират на много малко място. Те осъзнават, че плащат повече за тях, отколкото биха плащали, ако взимат 100, 50 и 31.1 гр. продукти, но приоритетът им е съхранението.

**Има инвеститори, които отделят малък бюджет за злато от общия си портфейл и купуват големи продукти. Ако примерно общите ликвидни активи на такъв инвеститор са 300 000 лв., но за злато е отделил само 20 000 лв., то не е грешка да се вземат 2 x 100 гр. кюлчета.

*** Някои инвеститори предпочитат да платят няколко процента повече за по-нестандартни исторически инвестиционни монети с надеждата, че ще могат да ги продадат и процентно по-скъпо в бъдеще от 20 Франка и Суверен, като търсят някаква добавена стойност върху инвестицията. Това в някои моменти може да е оправдано, но в други не е. Зависи от пазарните условия. При злато, което се счита за високо, обикновено не е. При злато, което се счита за ниско – е. Обикновено, трябва да имат повече познания за целта.

Всички други причини са по-скоро свързани със субективни фактори, отколкото с обективни и не са свързани пряко с инвестицията в злато, а с емоцията и неправилната информация или липсата на такава.

 

 

Тази статия има за цел да развенчае двата мита, че монетите са по-добри от кюлчетата или че кюлчетата са по-добри от монетите. Само три фактора имат значение – ликвидност, делимост, цена.

Инвестирайте винаги информирано.

Автор Крум Атанасов

igold.bg

*Тази статия няма за цел да даде инвестиционен съвет. Тя представлява лично мнение, изградено на дългогодишен опит в сферата на търговия с инвестиционно злато.

Всичко за инвестицията във физическо злато четете и обсъждайте в нашия Форум.

Вашият коментар