Част 2. Новите ‚магически‘ трикове на пазара на инвестиционно злато – излитащите цени

You are currently viewing Част 2. Новите ‚магически‘ трикове на пазара на инвестиционно злато – излитащите цени

С тази статия, освен за злато, ще Ви спестя пари и при покупка на самолетни билети.

Налагало ли Ви се е да си купите самолетен билет скоро? Влизате в сайта на някоя авиокомпания или онлайн търговец на самолетни билети, набирате си дестинацията, желаните дати за отиване и връщане и стигате до цената.

Какво мислите правят хората в мажоритарен % от случаите? Финишират поръчката, плащат с карта и продължават с дейностите от ежедневието си ли?

Не, разбира се.

Често те само проверяват, обсъждат с другите пътници от компанията, с която ще пътуват, донагласят дати, имат колебания, търсят в други сайтове, нямат толкова пари в сметката си и трябва да прехвърлят, излиза им друга спешна работа и отлагат покупката уж за малко, чудят се, дали въобще трябва да отидат на тази почивка на Малдивите, точно във влажния сезон, звънят им по спешност от офиса и хиляди други неща, които ги отклоняват от поръчката.

Авиокомпанията обаче не харесва това Ваше поведение. Никак. Тя трябва да продава. А, дали това ще стане по най-моралния начин, няма особено значение.

Изведнъж, Вашата цена скача. Точно Вашият тип места в съответната класа остават 2 или 3. Шок! Ужас! Ще изпуснете местата си! Влажният сезон на Малдивите става адски привлекателен, макар и да вали, като из ведро, а тази безсмислена конференция в Париж ще бъде най-доброто нещо в CV-то Ви и ще Ви изстреля нагоре в корпоративния свят мигновено още утре!

Ще Ви кажа какво правите Вие в този момент. Въвеждате номера на картата си, CCV кода и плащате, без да мислите! Всичко, което се случва в главата Ви, е базирано на емоция! В крайна сметка, ако не бяхте платили ВЕДНАГА, местата или щяха да свършат, или цената им щеше да скочи още, нали?

Всъщност, не. Това е най-старият трик на света, добре транспониран в условията на дигиталната ера. Току-що Ви създадоха така наречения FOMO ефект. Или Fear of Missing Opportunity. Преведено на български – страх от изпускането на възможност.

95 % от хората, които летят със самолети, не знаят за тези практики. Другите 5 % ползват VPN и си купуват евтини билети.

Подобни неща, за нещастие, се правят и в света на инвестициите в злато, което е жалко и уронва имиджа на цялата индустрия.

Моята идея от ден първи при стартирането на igold през 2019 год. е да изчистя лицето и имиджа на индустрията, което води до повече хора, които се доверяват на инвестицията в злато. Това от своя страна разширява обема на целия пазар. И до момента успехът ми е невероятен. Хората в България са все по-осведомени, все по-грамотни, а некоректните практики започнаха да изчезват. За нещастие се появиха нови такива, които няма да оставя неописани.

Как тази некоректна практика се прилага в търговията с инвестиционно злато?

 

Доста просто. Влизате някъде и виждате ниска цена, цените се обновяват на много къси периоди, в което няма лошо принципно. Всеки дилър си избира, дали да опреснява цени на 1, 2, 5, 10, 15, 20 или колкото минути реши. Изключение правят неадекватни сайтове, които опресняват на прекалено дълги периоди и никога не са близо до пазарната реалност. Изчаквайки, Вие виждате как цената започва да расте. Тук трикът е много сходен с този при самолетните билети, но не точно. Борсовата цена на златото се променя непрестанно и реално Вие не знаете какво се случва. Мислите, че златото расте и съответно бързате да направите поръчка. До момента, в който я направите, което отнема още време, Вие вече сте платили още по-висока цена.

Честито!

Разбира се, тази нова така ‚умна‘ практика не се прилага винаги, не се прилага при всички продукти, а само на някои, не се прилага уикендите, когато борсите не работят, може да се изключва тотално, може да се прави в обратна посока и да се модифицира по какви ли не иновативни начини. И най-вероятно, след тази статия ще спре за известно време.

Горе споменах, че 95 % от хората, които се интересуват от покупка на самолетни билети, не знаят за тези некоректни практики и авиокомпаниите и търговците на самолетни билети продължават да ги прилагат.

Сега ще Ви кажа, че 80 % от инвестиращите в злато в България, а и не само, ще прочетат тази статия в рамките на седмица.

Няма да съсипете имиджа на индустрията с инвестиционно злато в България, за който аз се боря денонощно без почивка в последните 3 години. Тези номера си ги въртете с обмена на валута.

Поздрави,

Крум Атанасов

Igold.bg

Вашият коментар