Кюлчета и монети или електронни финансови инструменти? Не всичко, което блести, е злато

You are currently viewing Кюлчета и монети или електронни финансови инструменти? Не всичко, което блести, е злато

Кои са най-популярните форми на инвестиция в злато? Какви са плюсовете и минусите на всяка една от тях? Какви са рисковете? Кое е инвестиция и кое спекула?

След летните събития от 2019 год. и покачването на златото с близо 18-19 % в USD  и EUR от началото на годината, инвестицията в злато отново се върна в полезрението на инвеститорите. Пазарите на акции са силно инфлирали. Европейските и японски облигации носят отрицателна доходност. Подобно е и състоянието на имотния пазар, в който инвестиционното строителство надвишава многократно реалната нужда от нови жилищни и промишлени помещения. Американският долар е твърде висок спрямо всички други валути. Криптовалутите не са за масовия инвеститор и не е ясно как точно ще се представят при криза поради липса на история. 

Златото отново придобива все по-ясно изражение в съзнанието на инвеститорите като един от малкото начини да се съхрани стойността на спечелените с труд пари преди една криза или поне тежка рецесия. Но какви са различните начини да инвестираме в злато? Дали да го притежаваме физически, електронно или да купим електронното право да търгуваме с цената му? Казват, че не всичко, което блести, е злато. Тази статия има за цел да разясни разликите между най-популярните форми на инвестиция в злато и какви са техните плюсове и минуси за инвеститора.

Физически притежаеми инвестиционни кюлчета и монети


Купуват се от дилъри на инвестиционно злато. Плащате във валута и получавате злато. Притежавате реално физическо инвестиционно злато в ръцете си.

Златни ETF (Exchange-Traded Funds)

Златният ETF е форма на взаимен фонд, който се търгува на стоковите борси като акции. Някои ETFи следват индекси, а други инвестират директно в злато. Трети инвестират в компании, които се занимават със златодобив или придобиване на злато. Важно е да сте наясно точно в какъв тип ETF инвестирате. Ако искате да инвестирате в злато, то гледайте ETF-ът да е такъв, който инвестира директно в злато. Когато купите дялове от ETF, злато на тази стойност се купува от фонда и се складира някъде, на базата договори между фонда и трезора, в който се съхранява. Накратко казано, това е начин да инвестирате в злато без да притежавате такова. 

Златни фючърси


Това са договори, които се търгуват на борсите. И двете страни се съгласяват, че купувачът ще направи покупката на предварително фиксирана цена на точно определена дата в бъдещето. Инвеститорът може да вложи парите си без да плаща предварително, което му дава някаква гъвкавост в това кога и как се извършва сделката. Инвеститорите заемат къси или дълги позиции по фючърсни договори. При дълга позиция (long) инвеститорът купува злато, очаквайки то да се повиши и е длъжен да поеме доставката на метала. При къса позиция (short) инвеститорът продава стоката, възнамерявайки да я покрие по-късно на по-ниска цена. 

Какви са плюсовете и минусите на всяка една от тези транзакции?

Плюсове при инвестиция във физически притежаеми инвестиционни кюлчета и монети

  • Златните кюлчета и монети са солидна инвестиция срещу рискове – както от инфлация, така и от дефлация. Цената им се вдига при икономически, финансови и геополитически кризи, когато почти всичко друго се обезценява.
  • Цената на златото флуктуира, но никога не можете да изгубите голяма част или цялата му стойност.
  • Стабилизира всеки един рисков инвестиционен портфейл
  • Не е нужно да сте финансист и да разбирате от икономически и геополитически процеси, за да инвестирате в златни монети
  • Инвестицията Ви е изцяло във Вашите ръце и не се доверявате на някой друг, който да я менажира и съхранява. Вие избирате как да я съхранявате. Дали вкъщи, в трезор или на друго място.

Минуси

  • Изисква съхранение в трезор при по-значителни количества. Домашното съхранение на малки количества не е минус поради твърде малкия обем, съхраняващ много стойност.
  • Маржът при него е по-широк, отколкото при електронното злато, поради разходите, които имат дилърите по доставки, застраховки, транспорт, съхранение и прочее, както и заради маржовете на рафинериите и монетните дворове. 
  • Може да попаднете на продукти, които не са оптимални за инвестиция и да платите с няколко или повече процента повече, отколкото е нужно. В igold.bg решаваме този проблем, като продаваме само световно ликвидни и оптимално евтини към пазара за България в момента продукти във всеки един инвестиционен клас. Без нужда от широка гама, която само обърква инвеститора и облагодетелства търговеца.

Плюсове при търговията със златни ETF


  • ETF са добър начин да търгувате и спекулирате с цената на златото без реално да го притежавате и затова не може да се нарече инвестиция. Подходящи са за спекула с цената.
  • Процесът по покупка и продажба става по електронен път поради липсата на физически актив.

Минуси

  • С ETF никога няма да притежавате златото физически. Реално, вие притежавате малка фракция от големи разфасовки кюлчета, която няма как да изтеглите и няма на чия врата да почукате, за да си поискате златото.
  • При ETF имате риск от мениджмънта на фонда. Дали той е добре менажиран? Дали е правилно застрахован? Дали инвестициите на фонда са правилни? Спазва ли законите? Тези рискове винаги съществуват при наличие на мениджмънт.
  • Риск от фалит на борсовия посредник, чрез който търгувате ETF. Никоя компания не е застрахована от фалит, колкото и голяма да е тя. Започвайки от Лимън Брадърс и Енрон преди години и стигайки до Томас Кук и Астрал Холидейс в днешни времена. В България кешовите позиции от български лева и валута, налични при посредниците, са гарантирани с фондове на стойност максимум 90 % от 40 000 лева при фалит на посредника. Тези проценти може и да са по-малко от 90 %. Всеки лев над тези стойности не е обезпечен с нищо.
  • Такси. Тъй като златото не носи приходи, мениджмънтът на фонда има правото да продава част от златото, за да покрива разходите си, и всяко събитие на продажба е облагаемо с данъци събитие за акционерите. Ликвидирането на активи води до спад на общите базови активи на фонда, което пък от своя страна може да значи, че стойността на ETFa е намаляла значително спрямо стойността на истинския актив, чиято цена ETFът следва.

Плюсове при спекулата със златни фючърси.

  • Дават възможността за гъвкавост и финансов ливъридж.
  • Няма мениджмънт такси, както при ETF. 
  • Няма мениджмънт риск, както при ETF.

Минуси 

  • Има наличие на марджин, който се налага като гарант заради закъснението на изпълнението на договора между двете страни.
  • Имате 5000  лв. за инвестиция. Ако купите златни кюлчета или монети, можете да придобиете злато само за 5000 лв. С фючърси купувате правото да търгувате със злато на стойност 100 000 лв. с Вашите 5000 лв. или – казано иначе – 20 пъти повече. Това е така, защото Вашият марджин при фючърси за 100 000 лева вероятно ще бъде около 5% – т.е. 5000 лева.

Ако цената на златото се покачи с 10%, ще спечелите 500 лева от златни кюлчета и монети, но 10 000 лева от златни фючърси.

Звучи добре, но не забравяйте за обратната ситуация. Ако цената на златото падне с 10%, вие губите само 500 лева със златни кюлчета и монети и Вашата инвестиция остава непокътната, за да може да Ви донесе доходност напред във времето, следвайки постоянната тенденция на покачване на златото дългосрочно.


Трейдър Ф. Райнер - Ню Йорк борсаСнимка: AP

При същия 10%-ов спад, това ще Ви струва 10 000 лева с фючърси, което е с 5000 лева повече, отколкото сте инвестирали в началото. Вероятно ще бъдете убедени да депозирате нови 5000 лева като надбавка за марджин, а загубата на 10 000 лева ще Ви принуди да затворите позицията си, така че парите ви се губят изцяло.

В заключение, можем да сумаризираме така. Инвестицията в злато и спекулата с цената на златото са две съвсем различни понятия и преди да предприемем стъпка трябва да сме напълно наясно с целите си. Инвестиция наричаме истинското притежание на физическо злато в дългосрочен аспект, където целта е запазване на покупателната способност на парите и увеличаването им, изразено във вечно инфлиращите валути като EUR, USD, GBP, JPY и пр. Ако искаме бързи печалби и спекула, то използваме електронно злато под една или друга форма, където имаме възможността за бързи транзакции при определени рискове от различно естество. 

Успех, каквато и форма на инвестиция в злато да изберете!

Автор на статията: Крум Атанасов,

13.10.2019 г.

*Тази статия е лично мнение базирано на дългогодишна работа с инвестиционно злато и не представлява инвестиционен съвет.

** Заглавна снимка: https://www.etftrends.com/

инвестиционно злато – цена днес

Вашият коментар