Кой инвестира във физическо злато през 2020 год.?

You are currently viewing Кой инвестира във физическо злато през 2020 год.?

Ако четете тази статия, вероятно вече инвестирате във физическо злато или планувате да го направите. Но, що за хора са другите, инвестиращи в злато през 2020 год. в България? 

Реших да споделя своите наблюдения, като човек, срещащ се и говорещ с множество различни инвеститори ежедневно за период от 10 години насам.

Мъже или жени инвестират в злато? 

Около 90 % от инвеститорите във физическо злато са мъже. При все това, жените са все по-смели в решението си да инвестират в актива и бройката им се увеличава бавно, но константно. По-рационални, по-пресметливи и по-трудно поддаващи се на манипулации, жените разбират промените, настъпващи в света, и знаят, че – за нещастие – тези промени не са в тяхна полза. 

На каква възраст са инвестиращите?

Традиционно инвестиращите в злато са на възраст между 30 и 65 годишна възраст. При все това, долната граница рязко падна до 25 годишна възраст през 2020 год. Тук може и да има изкривяване в статистическото наблюдение, поради факта, че igold е насочен към младите хора и комуникира с инвеститорите на разбираем език, като обяснява в детайли инвестицията в злато, всички фактори, които движат цената му, както и множество чисто технически детайли, които интересуват начинаещите инвеститори чрез своите статии и в групата Форум Инвестиционно Злато във Facebook.

Едър бизнес

Да, едрият бизнес инвестира в злато системно. И това не е тенденция, заформила се през 2020 год. Обикновено едрият бизнес мисли превантивно, а не реагира ситуационно. Една от няколкото причини да е едър.

Средно голям бизнес

В последните години средно големият бизнес беше основно фокусиран върху печалбите в условия на бумова икономика от основната си дейност и държеше пари предимно в ликвидни валути като BGN, EUR и USD. В условия на COVID-19 средно големият бизнес се обърна отново към златото, и то масово, особено в тези сфери, които имат или очакват спад на нужда от оборотни пари. Обикновено собствениците на средно голям бизнес правят една или две по-големи инвестиции наведнъж, а не инвестират системно.

Дребен бизнес

Дребният бизнес стартира инвестиция на периодичен принцип през 2020 год. Преди това нямаше фокус към злато. По малко всеки месец. Пари за черни дни.

Строителният бизнес

Докато частните инвеститори панически купуваха имоти през март и април при избухването на кризата, на базата на неоснователни опасения за непосредствена хиперинфлация, строители масово обръщаха парите от покупките в инвестиционно злато. 

IT сфера

Най-голямото учудване за мен, като професионалист, занимаващ се със злато от твърде дълго време, бе наистина големият обем от млади хора в IT сферата, които стартираха инвестиция в злато в края на 2019 год. и през 2020 год. Стандартно, хората в IT сферата предпочитат повече електронно притежаеми активи при инвестиции от различно естество – акции, ETF-и, криптовалути, инвестиции в P2P платформи. Хора с аналитична мисъл, които са много по-близо до дигиталния, автоматизиран свят на инвестициите, отколкото до света на ‘твърдите‘ пари. 

Тук също е възможно причината да е в igold и предоставянето на подробна информация за златото и механизма на инвестиция, която нямаше кой да даде до момента в България. IT хората четат, информират се и анализират. Явно инвестицията във физическо злато има смисъл за силно критичната мисъл в IT сектора. И с право. 

Предприемачи и хора със свободни професии

Последните 6-7 хубави години дадоха възможността на множество хора да успеят да спестят пари от предприемачество и свободни професии. Това бяха хора, които определено не притежаваха злато. Реално, тези хора успяха да натрупат богатство в най-лошия период за златото от 2013 до началото на 2019 год, когато то не бе на фокус, бе в мечи пазар и бе приемано едва ли не с насмешка. Тази тенденция се промени рязко. Групата от такива инвеститори стана достатъчно голяма, за да я включа като отделна категория в тази статия.

Хората на заплата 

Това, че нямаш висок доход, въобще не значи, че не можеш да мислиш за бъдещето си дългосрочно. И мнозина го правят. Наскоро igold намери решение и за тях. 1 гр. инвестиционно злато CombiBar на световно ликвидната рафинерия Valcambi, лесно за съхранение без опаковка, без обвързвания и ангажименти, с чисто спестовен характер и спадаща цена при увеличаване на обема. 

Спестителят, парите в банка и нулевите лихви

Множество хора не намират особено голям смисъл в това да държат пари в банка при нулева доходност. Разбирам ги. Изтичането на пари от банките към всякакви активи е факт. Златото е един от тези активи. При все това, обемите на пари, отклоняващи се в  тази посока, се увеличи рязко с настъпването на COVID-19 кризата, поради факта, че другите активи, като имоти, акции и пр. подлежат на осезаеми рискове, още от 2019 год., когато се усети зацикляне в повишението на цените на имотите и се появиха първите проблеми във финансовия сектор със свалянето на лихвите от FED през юни 2019 год. Спестителите не са инвеститори в чистия смисъл на думата, но тук се включва стойността на златото като пари, а не като инвестиция.

Невярващите в пенсионната система

Броят на хората, вярващи в нейната дългосрочна ефективност, намалява. Дали това има своето основание, или не, не е въпрос, който засяга тази статия, но определено е една от основните причини на хората, мислещи дългосрочно за старините си, да инвестират в злато.

Хората, разбиращи евентуалния ефект от COVID-19

Сама по себе си пандемията е основен фактор за инвестиция в злато при мнозина. Множество хора не вярваха, че пандемията може да доведе до широкомащабна световна криза. Някак хубавите времена на лесните пари и ниските лихви по кредитите даваха усещането за неприкосновеност у множество сред нас. При успех хората сме склонни да вярваме, че той се дължи основно на нас и нашите усилия. Истината е, че често нашите успехи се дължат до голяма степен на благоприятните времена, в които живеем. Мнозина други бяха научили уроците на времето и осъзнаха, че COVID-19 е напълно способен да доведе до глобални проблеми от всякакво естество. А правилното усещане за настъпваща криза почти винаги води до инвестиция в злато. 

Опасяващите се от дефлация преди инфлацията

Немалко инвеститори бяха и са наясно, че е напълно възможна дефлация преди инфлацията, която към днешна дата е почти факт в Европа и която Централните Банки се опитват да избегнат на всяка цена с вливане на ликвидност. При дефлация цените на стоките и активите намаляват, но печалбите на бизнесите и заплатите се свиват драстично, водещи до безработица и липса на покупателна способност на населението. Кредитирането се свива драстично, макар и ниските лихви по кредитите. Това се случва в момента в ЕС в някои сектори и е на прага в други страни извън ЕС. Перфектният момент за покупка на злато, понеже златото е един от фаворитите и при дефлация, запазвайки покупателна стойност, която придобива по-голямо значение при дефлация от абсолютната стойност на всеки актив. Разберете как се представя златото при дефлация.

Хората, опасяващи се от прекомерното печатане на пари


БВП ръст

Това, което разбрахме след финансовата криза от 2008 год., е че печатането на пари бе успешно и неуспешно едновременно. Да, инфлацията така и не дойде. Това бе и причината златото да не дава ръст толкова време. Но, от друга страна, икономиката никога не се възстанови така, че лихвите по кредитите и дебитите да се увеличат. Това удари не друг, а спестителите, които се принудиха да търсят други перспективи за парите си и ги насочиха в посоки към растящи активи като имоти и акции. Средната класа по света почти изчезна. Западните общества се поляризираха крайно и дадоха път на популизма в политиката. Централните Банки изгубиха основния си лост – лихвите, които не могат да свалят повече и вероятно не могат и да вдигнат без да сринат финансовите пазари, заради зомби компаниите (компании, които взимат пари чрез пазарите на ФЕД, с които си купуват акциите обратно, за да вдигнат цената им, но годишната им печалба не може да покрие лихвите по заемите и те влизат в дълг). Финансовите пазари се отделиха от реалната икономика, поради простия факт, че новонапечатаните пари достигат много малко до икономиката и много повече до фондовите борси. Отварят се бюджетни дефицити навсякъде по света, a БВП на същите спада. Печатането на пари работи само когато БВП се увеличава. А се случва точно обратното. И все повече хора го виждат.

Опасяващите се от  ефекта на хеликоптерните пари

Хеликоптерните пари бяха икономически мит. Всеки бе чувал за тях, но само на теория. Никой не знаеше реалния ефект върху обществата от такива пари. И докато крайно десният популизъм вилнее навсякъде в управленията по света и вече е напреднал значително в реалните управления от САЩ през Великобритания до Полша и Унгария, хеликоптерните пари дават посока на крайно ляв популизъм особено сред младите. Крайно левите движения по света говорят за Универсален Базов Доход, което е точно толкова опасно, колкото и това, което се случва в крайно дясното пространство.

Разбиращите ефекта от фалшивите новини

Руската пропаганда в западните общества, функционираща от времето на Студената Война, за нещастие постигна успеха, който винаги е целяла, след 50-60 години. Сля се успешно с крайно дясната популистка пропаганда до неузнаваемост. Успя да разедини и поляризира хората с консервативни разбирания и тези с либерални разбирания до степен, в която се приема за нещо нормално американският президент и апаратът му да създават и разпространяват фалшиви новини, потъпквайки конституция, институции и демократичен процес навсякъде по света. Хората вътре в обществата са разделени на десни и леви все по-крайно, а всъщност идеологическата война, която водят Русия и Китай със Запада, е на съвсем друго ниво, а именно авторитаризъм срещу демокрация. В крайна сметка, за да спечелиш идеологическа война, трябва да направиш така, че отсрещната страна да заприлича на теб. Все повече хора с аналитична мисъл виждат ясно този процес и инвестират във физическо злато, като актив, който хеджира риска от по-глобални геополитически катаклизми. 

Разбиращите ефекта на изолационизма, опитващ се да  замести глобализма в Западните Общества

Мнозина харесват изолационистичната посока на Западния Свят, а още повече – не. И двете категории инвеститори обаче започват добре да схващат факта, че това ще доведе до сериозни катаклизми в дългосрочен план. Цената на златото обича катаклизми и несигурност.

Опасяващите се от вдигането на авторитарните режими по света

Изолационистичната посока на Запада доведе до ясен подем и увеличаващо се глобално влияние на страни с авторитарни управления, като Русия, Китай, Саудитска Арабия, множество арабски страни, Турция, както и някои страни в сърцето на ЕС, които вървят към авторитаризъм. 

Инвеститорите в криптовалути

Не малък % от инвеститорите в криптовалути, особено тези, които мислят дългосрочно, инвестират и в злато, и то физическо. Част от идеята, седяща зад крипто е не по-различна от тази при златото. Честни пари, които не подлежат на увеличаване чрез печатане. 

Инвеститорите в акции, които притежават портфейли от различни активи

Това определено бе една категория хора, която не притежаваше масово физическо злато в последните 6-7 години. Тази тенденция се променя динамично през 2020 год. Хората, инвестиращи в акции и ETF-и с по-голям интерес, рядко инвестират в общи индекси като S&P, NASDAQ и DOW JONES. Предпочитат различни стратегии при индивидуални акции. Пандемията доведе до множество нелогични спадове и скокове в различните сфери и обърка правилата на играта от последното десетилетие. Физическото злато, както и златните ETF-и, стават все по-голяма част от портфейлите. 

Трейдъри

Трейдърите традиционно не инвестират във физическо злато. Те печелят от движенията в цената, както на златото, така и на всички други валути и активи. Нямам ясно разбиране защо трейдърите започнаха да инвестират във физическо злато. Предполагам е свързано със сентимента, който е важна част от техния анализ. igold има множество клиенти трейдъри.

Инвестиращите в имоти

Българинът инвестира основно в имоти. Точка. Това е факт, който няма да се промени непосредствено, нито бързо. За нещастие, инвестиционната култура на 98 % от населението е базирана на мита за сигурността при собствеността на имот, идващ от времената преди 1989 год. Дори множество хора смятат, че взимането на кредит за покупка на имот е инвестиция. Всъщност, взимането на кредит не е инвестиция, а лимитиране на решенията ти да стигнеш до ниво, на което да можеш да инвестираш. Най-големият собственик на имоти от всякакво естество след предишната криза бяха банките. След тази ще е същото, но имотите ще са други. Инвестиращите в имоти ще започнат да инвестират в злато след като имотите започнат да падат. Засега те не са инвеститори в злато. Основно спадът при имотите ще е непропорционален, по-плавен и по-дълъг. Пандемията ще доведе до спад в бизнес и конферентните пътувания за много по-дълго от преди, което ще освободи множество апартаменти, закупени с цел да бъдат отдавани през платформи, като Airbnb. Това са основно апартаменти, купени на кредит, очакващи доходност, а не разходи. Бизнес сградите ще се сринат като цени или ще се преструктурират в жилищни сгради, което ще увеличи обема и свали цените им. Множество сектори в големите градове вече се адаптираха към модела home office. До голяма степен ще има деурбанизация, което ще регулира цените в големите градове надолу, а цените в околията нагоре. Друг фактор ще са неправилно направените сметки. Пандемията засяга множество бизнеси по необичаен начин и не е включена в сметките на нито един бизнес или физчическо лице, дори и при тези, които бяха готови за нова финансова криза, сходна с тази от 2008 год. Множество имоти ще залеят пазара и ще трябва да се продават спешно. Все още не сме и заговорили за вътрешна междуфирмена задлъжнялост. Още една причина за продажба на имоти, която се очаква да бъде фактор при разпродажбите. 

Възрастните хора

Нерядко възрастни хора купуват злато. Не за себе си. За деца, за внуци. Те мислят за нас. Нека и ние мислим за тях при решенията си, особено в тези времена, когато те са най-застрашени. Дано някой ден сме на тяхно място в един по-добър свят. 

Разпознахте ли се сред различните инвеститори в злато? 

Коментирайте Вашите наблюдения в групата на igold Форум Инвестиционно Злато във Facebook.

Поздрави,

Крум Атанасов

*Статията е представителна извадка на базата на дългогодишен опит при работата с инвеститори в злато и засяга както статистика сред клиентите на igold, така и лични впечатления при дейността на фирмата, което може потенциално да води до субективност при преценка. Използвайте разнородни източници на информация при инвестицията на Вашия труд. Статията не представлява инвестиционен съвет. 

Вашият коментар