Защо скочи цената на златото?

You are currently viewing Защо скочи цената на златото?

Кои политически фактори в САЩ да следим? Кои са интересите на влияние около президента? Как би се отразила евентуална война с Иран върху цената на златото? Защо политическата обстановка все повече влияе върху цените на метала?

Във финансовите среди е общоприето на всяко едно по-голямо движение на златото да се гледа към големите физически или фючърсни поръчки, както и като на реакция на действията и прогнозите на Федералния Резерв на САЩ. И макар и ФЕД да даде малко по-лоша прогноза за растежа си и евентуално сваляне на лихвите с ¼ точка през юни 2019 год., причините за поскъпването на златото са в по- голям процент от политическо и в по- малък от финансово естество.

Тръмп – непредвидимият фактор

twitter

Четвъртък, 20.06.2019, всички бяхме свидетели на поскъпването на златото в следствие на това, че Иран свали американски дрон. В свой tweet Тръмп заяви: ‘Иран направи голяма грешка!‘. Следствията от подобно изказване на американски президент неминуемо водят до оправдан страх от скъпоструваща война, която би довела до далеч по-сериозни последици в и без това размирния Близък Изток. Финансовите пазари реагираха на това, което стартира ФЕД с изказването си, и златото продължи своето покачване, като достигна връх от 1431.40 USD, недостигнат от 6 години.

Следващата реакция на Тръмп бе още по-неочаквана – да не предприеме военни действия спрямо Иран. За вземането на решението повлияха различни фракции около президента, а именно:

Майк Пенс – какво искат религиозните избиратели в САЩ и братята Кох

Доналд Тръмп и Майк Пенс

Доналд Тръмп и Майк Пенс Снимка: Уикипедия

Вицепрезидентът на САЩ, Mайк Пенс, сравнително пасивен фактор в американската политика в последните две години, има една основна роля и тя е да подсигури силно консервативната християнска прослойка от американското население за изборите през 2020 год. и преизбирането на Тръмп-Пенс. Или поне такова е всеобщото мнение. Поддържан от и представляващ интересите на братята Кох, позицията му относно въпроси, свързани с потенциална война с Иран, е била двояка, като е бил по-скоро против нападение, с оглед на това, че Тръмп е дал предизборно обещание за мир, но не е бил твърд противник и на евентуален удар срещу Иран.

А какво е по- важно за Тръмп, освен преизбиране?

Пасивното поведение на Пенс се дължи и на личната му мотивация да стане президент, която датира още от 16 годишна възраст. И макар и историята да показва, че вицепрезидент трудно става президент, Пенс ще запази неутралната си позиция по всички спорни въпроси. Поне докато столът на Тръмп не се разклати дотолкова, че не започнат процедури по импийчмънт. Възможността Пенс сам да реши да се кандидатира за президент през 2020 год. в по-късен момент също не е изключена.

Майк Помпео и Джон Болтън – война на всяка цена. Отново братята Кох.

М. Помпео и Джл Болтън

Майк Помпео и Джон Болтън

Нека започнем с Помпео. Ако сте на мястото на братята Кох, бихте искали да имате човек от всяка страна на даден казус, така че, каквото и да е решението, вие да участвате в неговото взимане. И макар и Помпео да дължи политическата си кариера изцяло на братята Кох, започвайки от издигането си като конгресмен в щата Канзас за цели 4 мандата, преминавайки през шеф на ЦРУ и достигайки до главен секретар в кабинета на Тръмп, той седи по-скоро на страната на новия си шеф, отколкото на тази на дългогодишните си донори. 

Кох имат една основна цел и тя е да държат петрола колкото се може по-скъп, за да могат да печелят от него чрез индустриите си. Това означава санкции за Иран, които спират ‚наводняването‘ на света с ирански петрол, но в никакъв случай война, която би довела до неговото разпространение и падащата му цена.

 Мнозина биха казали, че войната е изгодна за петролния бизнес в САЩ. Да, за малки компании, като Халибъртън на Дик Чейни, определено. Такива с удоволствие биха се радвали на война и евентуални договори за добив на нефт в последствие. Големите, като тези на Кох, предпочитат мир и висока цена на петрола, от която печелят значително повече, по- бързо, лесно и безпроблемно.

Защо тогава Помпео е толкова военно настроен?

Никой не знае точната причина за отделянето на Помпео от Кох, но вероятностите са малко. Основната би била обещание на Тръмп да задържи Помпео като главен секретар още 4 години, при почти сигурния си втори мандат и дори замяната на Пенс като вицепрезидент през 2020 г. Помпео застана против интересите на Кох (свободна търговия с Китай) и зад Тръмп относно твърдата линия на президента за санкции срещу Китай, а сега е и за война с Иран. Всичко това показва, че Тръмп не позволява да бъде манипулиран лесно и  настъпва промяна в пластовете, задвижващи американската външна политика.

Още един сигнал за това е неочакваното обединяване между братята Кох (републиканци) и Сорос (демократ), противници по дефиниция, за създаването на мозъчен тръст, който да работи в посока мирното разрешаване на проблема с Иран. Или казано просто – ‘антиТръмп’ лоби в самото сърце на републиканската партия.

Джон Болтън – ‚Само да имаше властта!‘. Отново Кох, но по-скоро Мърсър.

Чарлз и Дейвид  Кох

Всеизвестен е фактът, че надали има авторитарен режим, който Болтън, съветник по национална сигурност на президента, не би бомбардирал на момента, стига да имаше възможността. Ако има някой, който вирее в ‚блатото‘, което Тръмп обеща да премахне, то това е Болтън. И тук интересите на Кох и Мърсър са противоречиви, макар и двете фамилии да имат влияние върху Болтън. Защо Робърт Мърсър, основният донор на кампанията на Тръмп, собственик на големи хедж фондове и причината Болтън да е съветник по националната сигурност на САЩ, иска война в Иран? Малко са фактите, отнасящи се до целите на Мърсър, но няколко неща са ясни. Фамилия Мърсър работят усилено против Клинтън от години, поддържат Стийв Банън (крайно десен бивш съветник на Тръмп ) и Брайтбарт (крайно дясна пропагандна медия) и ненавиждат либерализма и елитаризма. 

А, какво може да доведе до тоталното пречупване на либерализма повече от война с Иран и заличаване  на наследството на Обама? 

Целта е относително проста. Да спомогнат промяната в световното статукво от либерализъм към краен десен консерватизъм и по-авторитарно американско дясно световно управление.

Генералите – най-разумната фракция

Знаем, че имаме проблем тогава, когато военните са трезвомислещите при взимането на подобно решение. Фракция, която се постави против военните действия в Иран с основание, че войната би струвала скъпо, би била дълга поради множеството ирански проксита в Близкия Изток и вероятно също толкова неуспешна, колкото иракската война от близкото минало. 

Решение за ненападение.

Решението на Тръмп бе обяснено от самия него като хуманен акт под претекст, че нападение над Иран и загубата на 150 човешки живота при самата атака би била непропорционална на свалянето на един дрон. При все това, става ясно, че това е добре премислен PR и извличане на полза от ситуацията. Едно своеобразно размахване на пръст към демократите, какво би станало, ако започнат процедури по импийчмънт. Всеки политик е наясно, че по време на война президент се премахва само в случай на държавна измяна и една война само стабилизира позицията на президента. След ситуацията с дрона американските медии утихнаха и внезапно спря да се говори за импийчмънт. Левите дори не споменават думата вече. А ако има нещо по-важно за Тръмп от интересите на Кох, Мърсър и всички останали сфери на влияние във Вашингтон, то това е той да има още 4 години управление. 

А цената на златото? – Расте съвършено логически

Инвестиционно злато - растяща цена 2019

Всички разностранни групи на интереси около един така или иначе импулсивен президент на САЩ будят притеснения във финансовите пазари, което пряко корелира с цената на златото. Когато политиката е непредвидима и излиза от рамките на всякакви познати граници и норми, златото има само един път – нагоре. Тенденцията то да остане високо спрямо предишни периоди и да продължи да покачва цената си е обусловена и от обявяването на Иран, че ще продължи да обогатява уран, което все още означава потенциална война за двете страни. Една такава би довела и до отслабване на американския долар и респективно повишаване на цената на златото на световните пазари.

Друга причина, която малцина забелязаха, бе номинацията на Джуди Шелтън за място в Борда на Управниците на Федералния Резерв. Шелтън е привърженик на златния стандарт, което просто казано означава, че тя иска да свали рейтинга на ФЕД до нула и да закачи долара за цената на златото. Това не е първият опит на Тръмп да номинира кандидати с подобни разбирания. Тази номинация сама по себе си доведе до нов скок в цената на златото за кратко. Предишните му две пропаднали номинации бяха отново на хора, поддържащи тази полица – Стивън Мур и Хърбърт Кейн. Разбира се, целта на Тръмп не е златен стандарт, а да постави свой човек във ФЕД. Тръмп отдавна е недоволен от високите лихви на ФЕД, чиято цел е просто да укроти инфлацията в САЩ. Ако подобна номинация е успешна, то това винаги би означавало повишаване на цената на златото на световните пазари значително.

Тази номинация с цел сплашване от страна на Тръмп даде незабавен резултат. Ричард Кларида, заместник-управител на ФЕД и Джон Уилямс, заместник-председател на комитета по парична политика и регионален директор на регионалния клон на ФЕД в Ню Йорк, ‘внезапно’ обявиха, че са за по-агресивно сваляне на лихвите поради спада в американската икономика заради търговската война с Китай. Нека и не забравяме, че Кларида бе част от консенсуса, довел до финансовата криза през 2008-9 год. и политиката му в момента е отново за агресивно сваляне на лихви. 

А самото злато? – Единствената сигурна инвестиция.

Сигурната инвестиция - златото

Политическата несигурност в западното полукълбо, недоверието в правителствата, назряващите крайнодесни движения и оформящите се като тяхна реакция крайнолеви, както и генералното поляризиране на политическия спектър, неминуемо ще бъдат основните причини в бъдеще за движенията на златото. Факторите от финансовия сектор ще влияят все по-малко. Масовите очаквания във финансовите среди да има повторение на кризата от 2008-9 год., базирано на финансови трусове, надали ще се опровергаят. Криза определено идва, но този път тя ще е далеч по-всеобхватна и ще дойде от политическата сфера, а не от финансовата.

Светът все повече наподобява предвоенна Европа през 30-те години на миналия век – с възникването на различни силни и крайни идеологии, концентрацията на огромни парични масиви и власт в единици хора и преимуществени частни интереси. 

Златото не само се представя добре в такива условия, но и остава единственият сигурен източник на финансова сигурност за притежателя му. 

Някои политически фактори, които е добре да следим, ако искаме да инвестираме в злато,  проличават ясно в тази статия:

  1. Дали братята Кох ще запазят позиции в кабинета на Тръмп, или не. Ако не успеят, война с Иран е силно вероятна, а оттам и скок в цената на златото.
  2. Дали Болтън ще остане в изолацията, в която го постави Тръмп след кризата с дрона, и дали ще запази позицията си? Второто значи надделяване на Мърсър и евентуална война с Иран, което отново води до поскъпване на златото.
  3. Дали Иран ще прекрати обогатяването на уран с помощ от Евросъюза, или не. Второто не е добра новина за тях, но е добра за цената на златото.
  4. Дали Тръмп ще успее да сложи ръка върху ФЕД, или не. Ако успее, ще опита да свали лихвите, което значи инфлация и поскъпване на златото на световните борси.
  5. Дали ще се стигне до реални процедури по импийчмънт, или не. Първото би означавало Пенс за президент и следователно ниска вероятност от война с Иран под влиянието на Кох. Обратното би довело отново до ръст в цената на златото.

Автор на статията: Крум Атанасов

23.07.2019

*Статията представлява лично мнение, базирано на дългогодишен опит, и няма за цел да представлява инвестиционен съвет.

Вашият коментар