Black Friday и инвестиция в злато. Да или не?

You are currently viewing Black Friday и инвестиция в злато. Да или не?

След статията, която написахме за често срещаните грешки и заблуди при инвестицията в злато наскоро, ще обсъдим и моралния казус относно Black Friday при инвестициите в злато и сребро.

Виждали ли сте някога Black Friday на акции, опции, фючърси, ETF, валута, Bitcoin или какъвто и да било друг финансов инструмент? Не сте. Надяваме се и никога да не видите.

Black Friday е особен тип масова хистерия и, за разлика от всяко друго намаление, влияе върху емоциите на хората в пъти повече от всяко едно стандартно намаление. И докато в САЩ намаленията са наистина огромни и имат за цел изчистване на стоката от предходната година, то в България това често е практика, която заблуждава клиента, като цените в множество случаи първо се вдигат изкуствено, за да могат после да се свалят за Black Friday.

Тази статия обаче далеч не е за това. Тук ще разгледаме разликата между всяка една стандартна търговска стока и инвестицията в злато и сребро под формата на кюлчета и монети.

Каква е разликата между телевизора, новата дреха, последния модел лаптоп от една страна и инвестицията на спестяванията Ви – от друга? Всъщност, нямат нищо общо.

В случая с търговските стоки Вие сте отделили пари, които ще задоволят моментните Ви потребности сега и веднага. И няма нищо нередно в това, особено ако цената е добра. Всеки има различни разбирания защо и как купува нещо. Хората знаем реално дали имаме нужда от тази търговска стока, или просто задоволяваме прищявка. И в двата случая решението е оправдано поради простата причина, че парите, които харчим за търговски стоки, ни носят незабавното удовлетворение, от което всеки от нас се нуждае по един или друг начин в даден момент.

Дали е така обаче с нашите спестявания? От парите за спестявания зависи пряко нашето бъдеще, а когато говорим за дългосрочна инвестиция в злато и сребро под формата на кюлчета и монети това е в пъти по- валидно. Задайте си следните въпроси:

  1. Защо трябва да инвестирате точно в този петък?
  2. Смятате ли, че сте достатъчно финансово грамотен?
  3. Имате ли познания върху финансовите пазари и логиката на движенията на благородните метали?
  4. Какво всъщност е намалението в процентно изражение?
  5. Продуктите, в които ще инвестирате, световно ликвидни и познати ли са?
  6. Сравнихте ли цените с други места, на които няма Black Friday?
  7. Предупредени ли сте, че правите инвестиция, а не купувате търговска стока?
  8. Колко %-а над борса на метала купувате инвестиционния продукт в конкретния момент? Знаете ли как да оцените, дали този % е добър за инвестиция, или не?
  9. С колко %-а очаквате да се вдигне борсата за да сте на 0 при инвестицията си?
  10. Защо не съм виждал Black Friday намаления на акции, опции, фючърси, ETF, EUR, USD, GBP, Bitcoin и други финансови инструменти никога?
  11. На каква цена ще бъде изкупен инвестиционният продукт в същия момент?

Не забравяйте – Вашите спестявания и финансови решения са Вашето бъдеще. Взимането на инвестиционни решения на базата на предизвикани от търговци масово поведение и емоции не винаги са рационални.

Инвестирайте парите си информирано!

Автор на статията: Крум Атанасов

*Това е лично мнение, базирано на дългогодишен опит в сферата на инвестицията в благородни метали, и не представлява инвестиционен съвет.

 Цени на златото от igold

Вашият коментар