5 години igold. 5 години реален конкурентен пазар на злато

You are currently viewing 5 години igold. 5 години реален конкурентен пазар на злато

На 17. юли 2019 год. за първи път влязох в офиса на igold и стартирах касовия апарат. Попълних касовата книга. Един човек, в един офис, в една бизнес сграда, без човекопоток, с един уеб сайт с 5 продукта, който сайт дори не бе забелязан от Google все още.

Нямах ни най-бегла идея какво ме очаква в следващите 5 години, но знаех точно какво искам в следващите 10 години. Обещах на себе си това, което бе обещал Чърчил пред камарата на лордовете при встъпването му в длъжност, а именно: ‚Нямам какво друго да предложа, освен кръв, изнурителен труд, сълзи и пот‘.

Останалото е история.

Какво постигна igold за тези 5 години?

Няма да се хваля колко злато сме продали. Няма да изстрелям някаква произволна недоказана цифра с това какъв % от пазара държим или колко са оборотите и клиентите ни. За тези цифри има одити и финансови отчети. Публични са и нашите не са написани така, че нищо да не се разбира от тях.

Ще напиша

Как igold промени пазара на инвестиционно злато в България

През 2019 год. igold стартира с идеята, че светът преминава от мултиполярен към биполярен отново и установените централно десни и леви в Западния Свят политики биват постепенно замествани от популизъм, който ще разклати света рано или късно. В онзи спокоен свят, малцина се вслушаха в думите ми, но тези, които го направиха, изпревариха събитията с покупката на злато.

igold бе първият бизнес в света, който правеше връзка между цената на златото и геополитиката. Ако проверите статиите в Kitco от 2019 год. и преди нея, няма нито един реномиран анализатор, който да прави подобна връзка. Днес всички говорят за злато и геополитика. За мен бе важно, че създадох бизнес, базиран на това, преди то да е в устата на всеки. И бях прав.

През 2020 год. създадох първата в света Facebook група притежание на бизнес, търгуващ с инвестиционно злато, а именно ‚Форум Инвестиционно Злато‘ (Да, проверих. Тогава нямаше нито една група с подобна насоченост и да не е просто група от типа Balkan auction), която имаше за цел да дава обективна информация на инвеститорите. За нещастие, нашата бизнес среда винаги се е държала надменно и не е давала информация на клиентите си, за да им продава по-лесно, каквото реши. Наложените принципи бяха ‚Дръж ги на тъмно‘ и ‚Парите обичат тишината‘. Знаех го и реших да направя точно обратното. Десетки бизнеси в България и извън нея ни последваха, макар и безуспешно. Няма как да имаш група и да използваш множество некоректни практики едновременно. Съжалявам Ви.

През същата 2020 год., при избухването на COVID-19, отказах да работя и да продавам по две основателни за мен причини. Първо, на база на малкото и неясна информация за вируса, смятах, че изолацията е най-добрият вариант. Второ, отказах да продавам на брутално високите спекулативни цени, на които конкуренцията продаваше. Кюлче 100 гр. беше стигнало до 15 % над борса. Филхармония от 31.1 гр. бе стигнала до 25 % над борса. 20 Франка Наполеон и Мариана – до 45 % над борса. Знаех, че хората ще изтрезнеят рано или късно от паниката и ще разберат, че са излъгани. Предупреждавах в групата си да не купуват злато, защото ще съжаляват. Повече хора ме чуха, но мнозина не успяха и не стигнаха до информацията. Конкуренцията се биеше в гърдите, че има злато. Да, цените бяха завишени от доставчиците, но далеч не и толкова, колкото в България. Цените тук бяха непростимо спекулативни. Много хора си продадоха имотите, за да купят злато и изгубиха парите си във високи маржове. Не и от нас. В последствие дойде изтрезняването. И ако някой Ви каже, че логистичните разходи са му били високи, не вярвайте. Самолетите на UPS работеха и цените на UPS не бяха по-високи. Всичко друго е прах в очите.

През 2021 год. igold започна да става фактор на пазара и конкуренцията се засили. Това започна да се отразява на маржовете сериозно. През 2019 год. маржът на 31.1 гр. Филхармония бе 9.2%. В момента е под 1 %. Кюлче 100 гр., имаше марж от 5.7%. В момента е под 2%. Маржът на 20 Франка бе около 10%. Сега е 2 %. Сами сметнете как маржовете са се стеснили от 3 до 9 пъти при различните продукти.

През същата 2022 год. предупредихме хората в групата ни, че се използват фалшиви новини, за да се всее паника на пазара на инвестиционно злато в България. Инфлация вече имаше от половин година и нямаше проблем с доставките, така че нямаше причина за изкуствено създадена паника. Вече ни послушаха повече хора, но уви – хората, четящи фалшиви новини в България, са множество.

През 2022 год., когато избухна войната в Украйна, вече бяхме достатъчно големи, за да удържим на колосалното търсене и това не позволи на конкуренцията да експлоатира пазара, както при избухването на COVID-19.

През 2023 год. развихме пазара на историческа нумизматика и сложихме ясни цени, както на купува, така и на продава, което доведе до един по-ясен и прозрачен пазар. Това прекрати лошите практики нумизматика да се купува като злато за материал и после да се продава като нумизматика.

През 2023 и 2024 год. развихме пазара на класа продукти с нумизматичен потенциал, които стартират евтино, но поскъпват в годините. При този клас продукти също прекратихме лошите практики да се изкупуват на цени на стандартни инвестиционни монети, а да се продават по-скъпо от тях.

Направихме ликвидни стотици продукти

През целия този период от 5 години бяхме единственият бизнес в света, който изкупуваше инвестиционно злато над борса. На третата година конкуренцията се предаде и започна да изкупува също над борса. Така предоставихме най-изгодните условия в света на всеки български инвеститор в злато, независимо дали е купил, или продал на нас или някъде другаде.

Написахме множество статии, които разясняват на инвеститорите каква е логиката в бизнеса и защо тази логика е важна за тях. Това накара десетки хиляди инвеститори, които иначе не биха се престрашили да инвестират в злато, да го направят. Разширихме пазара до неузнаваемост и го направихме далеч по-ликвиден и достъпен.

Статиите ни естествено преминаха към по-голяма платформа, а именно InvestPro. Място, където хората могат да научат всичко чрез видео материал на достъпен и ясен език. Благодаря на Мирослав и Стилян Запорожанови за възможността да образоваме българския инвеститор. Нещо, което преди това не трябваше да се прави, за да може да се продава повече.

Бяхме първият бизнес, който включи в сайта си опция за консултации. Десетки бизнеси в България и извън нея ни последваха.

Участията ми в над 50 телевизионни интервюта, подкасти и конференции дадоха много яснота на стотици хиляди инвеститори в страната относно това какво се случва със златото и от какви фактори се движи то.

Направихме така, че инвеститорите в България да бъдат по-компетентни от служители на конкуренцията ни, когато става въпрос за злато. Обучихме критична маса от хора, които отдавна обучават други хора правилно.

По мои изчисления, сме спестили на българските инвеститори в злато минимум 75 милиона лева и максимум 100 милиона лева, независимо от къде са купили инвестиционно злато, поради факта, че стеснихме маржовете на целия пазар драстично и спряхме монополистичните практики.

igold се превърна не само във фактор на пазара, а и в benchmark за това какви са тенденциите при пазара на инвестиционно злато.

Благодаря на целия екип на igold, както и на всички инвеститори, които ни следват, независимо, дали са наши клиенти, или не са. На тези, които не са, мога да кажа само едно. Вие сте наши клиенти, дори и да не търгувате с нас, поради простата причина, че ако нас ни нямаше, щяхте да купувате всяка стандартна унция с 200 лв. по-скъпо, а всяко 100 гр. кюлче с 500 лв. по-скъпо в момента. Така че, да. Клиенти сте на нашите резултати. Благодарим Ви.

Поздрави,

Крум Атанасов

Човекът, който на 17. юли 2019 год. си включи касовия апарат и си обеща, че ще промени пазара на инвестиционно злато

––––––-

И помнете, в бизнеса трябва да се мисли десет стъпки напред. Не една, не две, не три, а десет. Трябва да накараш конкуренцията да играе с твоето тесте, и то само с раздадената от теб ръка. Да те копират непрекъснато, макар и доста неуспешно, в крайна сметка е някаква форма на комплимент. Особено, ако си застанал срещу 130 души с трима.

Вашият коментар