Цената на златото спрямо канадския долар достига рекордни нива!

You are currently viewing Цената на златото спрямо канадския долар достига рекордни нива!

И докато цената на златото достигна върхове, невиждани от 6 години в американски долари (USD), представянето на благородния метал в канадски долари (CAD) достигна нива невиждани въобще до момента.

Отново Доналд Тръмп

Петък сутринта, 02.08.2019 год., цената на златото в CAD достигна 1910.40 CAD за тройунция.

Причината за покачването в повечето фиатни валути бе туитът на американския президент Доналд Тръмп, който обяви мита от нови 10% върху оставащите 300 милиарда USD в китайски стоки, които САЩ внася ежегодно.

Несигурността на пазарите от задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай, както и покачването на цената на златото спрямо всички G 10 валути, определено говори за назряващи валутни войни и още по-голяма несигурност на пазарите, опитващи се да се ориентират в новия световен модел на управление, дефиниран от Доналд Тръмп.


Цена злато-CAD

Графика: goldprice.org

И макар и CAD да е силно зависим от фактори като цените на горивата, поради големия добив и експорт към САЩ на природни ресурси (особено петрол), това движение на цената на златото до невиждани до момента нива спрямо CAD е далеч повече с политически привкус, отколкото свързано с цените на горивата.

Стабилно злато и несигурност при валутите

Тенденцията стойностите на валутите да се обезценяват спрямо цената на златото ще се запази поради засилващите се разлики в политиките на централните банки и особено тази между политиката на САЩ и G 10 (Белгия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Холандия, Швеция, Швейцария, Великобритания).

Масовото схващане е, че ходът на Тръмп с налагането на нови мита е насочен единствено против Китай. Този ход има и друга цел, а именно – индиректен натиск върху ФЕД за по-драстично сваляне на лихвите. И докато ФЕД се опитва да се придържа към политика, която да не срине световната икономика с по-умерено сваляне на лихвите, целта на американския президент са единствено добри данни за икономиката и заетостта в САЩ. (America First).

Към момента няма ясно изразен ляв претендент сред демократите, който би могъл да спечели електоралния вот срещу президента (дори и с повече от 2 милиона реални гласа, както при предишните избори). Едно от малкото неща, които биха могли да спрат Тръмп да бъде избран за втори мандат, е драстичен спад в показателите на американската икономика и засилваща се безработица.

Автор на статията: Крум Атанасов

**Статията представлява лично мнение, базирано на дългогодишен опит, и няма за цел да представлява инвестиционен съвет.

Златна промоция от igold

Вашият коментар