Златото продължава да расте главоломно. Китай отговаря на Тръмп с нисък юан и още рестрикции

You are currently viewing Златото продължава да расте главоломно. Китай отговаря на Тръмп с нисък юан и още рестрикции

Златото над пазарната конюнктура


След като пазарите тестваха неуспешно цената на златото до почти 1400 USD на 01.08.2019 год., то се изстреля отново нагоре в следствие на обявяването на американския президент Доналд Тръмп в Туитър, че ще наложи с 10%-ви мита още китайски стоки на стойност 300 милиарда долара годишно.

Скептиците на пазара имаха шанса да бутнат цената на златото до по-ниски нива, но след провала на теста от 1400 USD за тройунция, което бе психологическата граница, оптимизмът на Wall Street и на Main Street относно цената на благородния метал е предоминиращият фактор в момента. Несигурността на пазарите от ескалиращата търговска война между САЩ и Китай расте.

Повече несигурност може да значи само едно, и то е ФЕД да понижи още лихвите под натиска на Тръмп. Това е и целта на американския президент, който не бе доволен от свалянето на лихвите само с една четвърт, вместо с половин пункт.

Търговската война и ‘свободният’ юан


Снимка: www.bloomberg.com

Тенденциите за движенията на пазарите се обръщат повече в посока търговската война с Китай, а не толкова с макроданните, които се виждат на пазарите.

Днес, 05.08.2019г., Китай отвърна на новите мита със сваляне на юана (CNY) спрямо американския долар (USD) до нива невиждани от 2008 год. насам. Под 7 CNY се търгуват за 1 USD. Както знаем, китайската валута не е свободна и нивата ѝ се контролират от китайското правителство. В допълнение, Китайското правителство e поискало от държавните компании да спрат вноса от САЩ на земеделска продукция.

Китай е основен пазар за САЩ на соя, фуражи, люцерна, сено, млечни и птичи продукти, свинско, телешко и пшеница. Това е директен удар от страна на Китай върху електората на Тръмп за изборите през 2020 год., който е основно съсредоточен в консервативни републикански щати и няколко swing щата (с променяща се политическа принадлежност). Такъв електорат е силно зависим от земеделското производство и е възможно Тръмп да изгуби гласоподаватели. Това ще доведе и до допълнителни субсидии от американското правителство към целия сектор, което би утежнило допълнително бюджета.

Ши Джинпинг отдавна е поставен под натиск от редица държавно притежавани медии още след санкциите върху Хуавей, които се застъпват за по-крути мерки спрямо САЩ и изказват недоверие към очакванията Тръмп да сключи сделка, изгодна и за двете страни.

Свалянето на юана е мярка, която говори за това, че Китай очаква още по-лоши времена и търговската война тепърва се разгръща. Но тя не е безопасна и за Китай. Тръмп неведнъж спомена, че митата могат да се вдигнат още много, което би довело до по-тежки времена за режима в Пекин. През 2015 год. подобно политическо сваляне доведе до отливи на капитал и дестабилизиране на световните пазари. При все това, капиталов контрол от страна на китайското правителство би могъл да възпре подобна ситуация сега.

MSCI, Азиатския Тихоокеански Индекс падна до най-ниските си нива от март насам с повече от 2 % на всички големи азиатски пазари. Шанхайските акции паднаха с по- малко от американските, заради спекулации, че държавно свързани фондове в Пекин ще подпомогнат пазара.

Злато = Безопасност = Спестяване + Доходност


Насред суматохата и несигурността на пазарите златото остава единственият сигурен източник на доходност. Към момента на писане на статията, цената му е с 1.2 % по- висока от тази, на която пазарите затвориха в петък – 2 август.

Автор на статията: Крум Атанасов

*Заглавна снимка: Reuters

**Статията представлява лично мнение, базирано на дългогодишен опит, и няма за цел да представлява инвестиционен съвет.

 Златни монети и кюлчета – цени на igold

Тази публикация има 2 коментара

  1. Мхм

    Какво злато, в момента единственото злато е дигиталното такова – биткойн, 1000 пъти по-добър от простия метал.

    1. Здравейте, Mxm,
      Ние също харесваме биткойн. Инвестиционното злато е съвсем друг тип инвестиция, предполагаща по-голяма сигурност.

Вашият коментар