Умира ли разпространението на демокрацията по света и как това влияе на световните пазари и цената на златото?

You are currently viewing Умира ли разпространението на демокрацията по света и как това влияе на световните пазари и цената на златото?

Когато говорим за недоверие в световните пазари и покачващата се цена на златото, неминуемо трябва да обърнем внимание на геополитическите промени, които настъпват в света. Един от основните фактори за несигурността на пазарите е разпадането на глобализма и заменянето му с изолационизъм.

Все по-ясно става, че дори и при наличието на силна конституция, като тази в САЩ, Тръмп успява да окаже директен и силен ефект върху световните пазари. Събитията от лятото на 2019 год. показват как един туийт на президента променя рязко очакваната пазарна посока. След Втората Световна Война целта на всяко едно американско правителство, независимо републиканско или демократично, е да разпространява демократичната форма на управление, като единствен противовес на различните форми на авторитаризма. Процесът винаги е бил дълъг, сложен и невинаги успешен.

Тази ера приключи.

Чак сега виждаме обаче, че следвайки Тръмп, редица авторитарни лидери по света стават все по-смели в налагането на авторитарен тип управление. И докато в САЩ има редица конституционно заложени механизми, които възпират един лидер да бъде напълно авторитарен, то по света далеч не е така.

Мохамед бин Салман, Саудитска Арабия


Мохамед бин Салман - саудитският престолонаследникСаудитският принц Мохамед бин Салман / Снимка: Reuters-Sergio Moraes

Само преди 3 години убийство на журналист по толкова нагъл и открит начин би било немислимо. Международната общност начело със САЩ би санкционирала Саудистка Арабия по редица възможни начини. Но убийството на Джамал Кашоги бе нещо добре калкулирано. Америка под управлението на Тръмп не само не пое инициативата по санкционирането и изолацията на Саудитска Арабия, ами измъкна коронования принц от бурята, в която Мохамед бин Салман се намираше. Причината: едри поръчки на американски оръжия от Саудитска Арабия.

Борис Джонсън, Великобритания


Новият премиер на Великобритания – Борис Джонсън. /Снимка: Reuters

Джонсън обеща да изкара Великобритания до 31.10.2019 със или без сделка. Съвсем разбираемо, ефектът от изход без сделка би бил пагубен не само за страната, а и за ЕС. Великобритания представлява 15.2 % от БВП на ЕС за 2017 год. В реакция на това Шотландия и Ирландия, които гласуваха мажоритарно за оставане в ЕС, вече говорят за независимост. Стилът на Джонсън до голяма степен наподобява този на Тръмп, особено в частта, в която поддържането на напрежение е част от стратегията. Малко е ясно относно изхода, освен неподправеното бързане за спазване на обещаната дата. Тази несигурност се отразява на световните пазари само по един начин. Недоверие и бягство към златото, което остава една от малкото печеливши инвестиции в такива моменти.

Ши Джинпинг, Китай


Китайският лидер Ши Джинпинг/ Снимка: AP by Ng Han Guan

‚Една страна, две системи‘. Всички знаем, че след 1997 год., когато Великобритания върна Хонг Конг на Китай, на Хонг Конг бяха дадени свободи, нечувани за континентален комунистически Китай. Демонстрациите започнаха въз основа на проектозакон, целящ да позволи екстрадирането на граждани на Хонг Конг за съд в континентален Китай, което не се понрави особено на свободолюбивите островитяни.

И макар и протестите да бяха успешни и законопроектът да падна, протестиращите искат още реформи в посока демокрация. В същото време Ши е готов на военна намеса в Хонг Конг, ако протестите продължат. Тук също ясно можем да видим как мотото на Тръмп ‘America First’ се използва смело от Ши и лесно се превръща в ‘China First’. От своя страна азиатските пазари са в не по-малък стрес от този, на който са подложени европейските и американските.

Ким Джонг Ун, Северна Корея


Ким Ченг Ун - Северна КореяЛидерът на северна Корея Ким Чонг Ун / Снимка: Reuters-Stringer

За разлика от непрестанните са нападения към европейските лидери, надали има някой, който Тръмп да възхвалява толкова, колкото севернокорейския лидер Ким Джонг Ун. Акт, който все повече и повече легитимира деспота на световната сцена. В отговор, Ким не спира тестването на оръжия, имащи единствената цел да достигнат бреговете на САЩ някой ден.

Виктор Орбан, Унгария


Премиерът на Унгария Виктор Орбан
Снимка: REUTERS/Francois Lenoir/File Photo – RC1BE9545E00 (Унгарският премиер Виктор Орбан пристига на срещата на върха на ЕС в Брюксел, Белгия, 9 март 2017 г.)

 

Писмо до Тръмп, подписано както от демократи, така и от републиканци, изиска от Тръмп да повдигне въпроса относно притесненията на американския сенат относно потъпкването на демокрацията в Унгария. При срещата си с Орбан, Тръмп не само не поруга засилващите се авторитарни процеси в страната, ами публично похвали Орбан за чудесно свършената работа.

Шинзо Абе, Япония


Японският премиер Шиндзо Абе/ Снимка: Reuters

Още един лидер, който избра да възбуди национализма в страната си, използвайки окупацията на Япония над Южна Корея в периода 1910- 1945 год. Южна Корея отдавна настоява Япония да признае зверствата, на които е била подложена Корея в този период. В отговор на това, Абе избра подход, силно напомнящ този на Тръмп, намеквайки за търговска война чрез вкарване на високи мита. Още една причина за безпокойството на азиатските пазари и покачването на златото.

Нарендра Моди, Индия


Индийският лидер Нарендра МодиНарендра Моди – министър-председател на Индия/ Снимка: AFP

Едно от малкото неща, които всъщност правеха дългогодишния конфликт между Индия и Пакистан по-балансиран, бе автономността на региона Кашмир, който е с преобладаващо мюсюлманско население. Моди свали конституционно заложения автономен статус на Кашмир. Това до голяма степен напомня едно от първите действия на Тръмп в посока Израел, а именно преместването на американското консулство в Йерусалим през 2017 год. и признаването на града за столица на Израел. Хиндунационализмът също прозира ясно в действията на Моди.

Жаир Болсонаро, Бразилия


Жаир Болсонаро - президент на БразилияПрезидентът на Бразилия Жаир Болсонаро/ Снимка: REUTERS-Adriano Machado 

Болсонаро работи в посока премахване на законите за защита на горите в Амазония. Според негови думи, един полицай не е такъв, ако не убива и иска да назначи сина си в САЩ като посланик. Колкото и да искаме, няма как да не открием приликите между него и американския президент, който премахна редица закони, опазващи околната среда в САЩ, изтегли страната от Парижкото Споразумение (UNFCCC), обгради се с роднини в управлението на държавата и след инцидента в Шарлътсвил заяви ясно позицията си относно наличието на ‚много добри хора‘ сред белите националисти.

Реджеп Ердоган, Турция


Реджеп Тайип ЕрдоганТурският президент Реджеп Тайип Ердоган / Снимка: AP

Лидерът на южната ни съседка е авторитарно настроен далеч преди появата на Тръмп, което не е тайна за никого, особено след ограничаването на свободата на словото и инкарцерирането на журналисти, които не подкрепят режима. При все това, ентусиазмът на Ердоган за покупка на руски оръжия, който е в явен противовес с интересите на НАТО, се засили след появата на Доналд Тръмп. Ход, който ясно намеква за потенциалното разцепление на Алианса и пълното присъединяване на Турция към авторитарните режими.

Родриго Дутерте, Филипини


Родрего Дутерте - президент на ФилипинитеРодриго Дутерте – президент на Филипините / Снимка: Reuters

Първоначално, след избирането на Тръмп, когато светът не знаеше какво да очаква от новия американски президент, Дутерте влезе в медиите с антиамериканската си риторика, очаквайки САЩ да се противопостави на убийствата без съд в страната, които дадоха на Дутерте възможността на пълен контрол. Америка под влиянието на Тръмп даде ясен сигнал, че ще наруши дългогодишната традиция на намеса в недемократични страни, където човешките права не се спазват, и Дутерте изчезна от медийния фокус необезпокояван. Всъщност, за всички е ясно, че контролът на разпространението на наркотици в страната е под директно влияние на Дутерте и така наречените убийства на наркодилъри са нищо повече от показност с цел преизбиране на един популист.

Промяната в глобален мащаб

Всички тези действия погледнати по отделно нямат голяма стойност, но разгледани вкупом, ясно се вижда, че американският президент далеч не цели да разпространява демокрацията по света. Напротив. Желанието му е просто да застане начело на ‚глутницата‘. Това е и причината медиите често да окачествяват стила му като ‚гангстерски‘.

Наглед второстепенни за световните финансови пазари,  събитията, предизвикани от авторитарните лидери по света показват само едно, а именно – глобална световна геополитическа промяна. Подобна промяна в статуквото оказва значимо влияние върху търговията на световните борси и носи със себе си страхове и неясни очаквания от евентуални политически сътресения. В такива моменти пазарите се обръщат към златото като форма на противовес на сътресения от всякакъв тип.

Автор на статията: Крум Атанасов

**Статията представлява лично мнение, базирано на дългогодишен опит, и няма за цел да представлява инвестиционен съвет.

Цена на златото в igold

Вашият коментар