ФЕД сваля лихвите с 25 базови точки. Цената на златото коригира с 1% надолу спрямо USD

You are currently viewing ФЕД сваля лихвите с 25 базови точки. Цената на златото коригира с 1% надолу спрямо USD

Макар и очакванията да бяха ФЕД да свали лихвите на 31.07.2019 с 50 базови точки за пръв път от 2008 год. насам, което щеше да сигнализира за по-голям проблем в американската икономика, свалянето бе само с 25 базови точки. Това фиксира лихвите в диапазона между 2 и 2.25 %. След едноседмично затишие в очакване на срещата на Резерва, златото коригира надолу с малко над 1% в първия ден след изказването (01.08.2019 год.), достигайки oт 1425 USD do 1406 USD.

Друга основна причина за тези очаквания бе натискът на Тръмп върху ФЕД, който традиционно иска по-ниски лихви и не е съгласен с дългосрочната политиката на ФЕД.

Може би и затова шестима от бившите управници на ФЕД, сред които Джанет Йелън и Алън Грийнспан, се изказаха преди срещата на ФЕД съвсем неочаквано. Позицията им бе в подкрепа на умерено сваляне на лихвите.

Джером Пауъл изпрати двояк сигнал без да дава ясна насока, дали това сваляне ще е еднократно или ще видим повторение при следващите действия на ФЕД. При все това, изказването му говори за по-скоро превантивна мярка, отколкото дългосрочна перспектива.

‘Пазарът на труда остава стабилен и икономическата активност расте с умерен ход‘, бе изявлението на членове на ФЕД.

Очакванията към момента са, че пазарът на труда в САЩ ще остане действително стабилен, но няма да даде същия ръст като предходната година. Инфлацията се очаква да остане в рамките на целевите 2%, което също не води до паника на пазарите. Вероятностите към момента са основно две. Сваляне още само веднъж с нови 25 точки в някоя от следващите сесии тази годимна или стабилизиране на лихвите на тези нива без повторно сваляне.

И лек спад в цената на златото


Графика: kitco.com

Изказването на ФЕД подкрепи доходността при облигациите и американския долар, което неминуемо води до лек спад в цената на златото. Разпродажбата на злато на финансовите пазари до известна степен се базира и на разочарованието на инвеститорите, очаквали по-голям спад в лихвите при тази среща на ФЕД. При все това, притесненията от стагнация остават, което винаги е в плюс за инвестицията в злато, като предпазна мярка при ненапълно ясни пазарни сигнали и социално-политически промени в САЩ.

Автор на статията: Крум Атанасов

* (На заглавната снимка: Джером Пауъл – председател на Фед. Източник: federalreserve)

**Статията представлява лично мнение, базирано на дългогодишен опит, и няма за цел да представлява инвестиционен съвет.

Цени на igold днес

Вашият коментар