Цената на златото се покачва отново. Американските акции и Дау Джоунс падат за пореден път

You are currently viewing Цената на златото се покачва отново. Американските акции и Дау Джоунс падат за пореден път

Икономическа война с авторитарен привкус

Китай отвърна на САЩ с нови мита за стоки на стойност 75 милиарда USD. От 01.09.2019 страната ще добави 5 или 10 % допълнително. Митата ще засягат около 5000 продукта, включващи уиски, соя, морски храни и петрол. Също така ще върне митата върху американските автомобили и авточасти. Митата ще бъдат актуални от 15.12.19 и ще са 25 % на автомобили и 5 % на авточасти.

Тръмп заповядва на американските компании

В следствие на това, Тръмп директно ‚нареди‘ на американските компании да търсят алтернативни на Китай държави за своето производство, като наблегна на предпочитанието си те да се върнат в САЩ. В резултат медиите отново заговориха за авторитарния подход на президента, американските акции паднаха, Дау Джоунс се срина с 600 точки, а цената на златото скочи отново. Златните фючърси се фиксираха на 1536 USD. Цена, виждана последно през април 2013 год.

Дългоочакваното изказване на Джером Пауъл на икономическия симпозиум Джаксън Хол бе не по-малко плашещо. В него той заяви, че международната икономическа обстановка сe влошава все повече и че ФЕД ще отговори подобаващо с ново намаление на лихвите. Ход, който Тръмп опитва да предизвика отдавна. Това значи само едно за цената на златото и то е, че вероятно тя ще успее да пробие границата от 1600 USD съвсем скоро.

Г 7 2019


Карикатура - Г 7 2019Карикатура: Facebook © Michel Cambon

Срещата на Г 7 през уикенда бе категоризирана от медиите по-скоро като телевизионно шоу, отколкото като продуктивна среща. В отговор на желанието на Тръмп да включи Путин в следващата среща на Г 7, съименникът му Доналд Тъск предложи да включи Украйна. Емануел Макрон пък покани външния министър на Иран още този уийкенд, което е ясен, но деликатен отговор на Европа към агресивната външна политика на Тръмп. Джонсън и Меркел остават на позиция, че връщането на Русия към пакта би трябвало да е свързано с решаването на проблема в Украйна. В противен случай Западът би показал слабост. Макар и фаворизиран от Тръмп, Джонсън заяви, че търговската война с Китай не е най- доброто решение за света и в полза на всички би било добре напрежението да се намали значително.

Цената на златото не закъсня да реагира с покачване до около 1545 USD за тройунция веднага след отварянето на борсите. В продължение на деня коригира и се задържа около 1530 USD към понеделник 26.08.19 следобед.

Автор на статията: Крум Атанасов

*Заглавна снимка: Pool photo by Jeff J Mitchell, цитирана от New York Times

**Статията няма за цел да представлява инвестиционен съвет.

 Златни монети и кюлчета – цени на igold

Вашият коментар