Продаваме злато. Купувате свобода

Продаваме злато. Купувате свобода

igold в медиите
Продаваме злато. Купувате свобода

7.99 гр. Златна Монета Австралийски Суверен Виктория 1857- 1870

 

Държава: Великобритания/ Австралия

Монетен двор: The Royal Mint- Sydney Branch

Тегло: 7.99 гр.

Проба: 916.7/1000

Чисто злато: 7.32 гр.

Диаметър: 22 мм

Дебелина: 1.52 мм

Гурт: назъбен

Номинал: 1

Валута: Британски Суверен Австралия

Опаковка: пластмасова капсула

* Монетата е освободена от ДДС.

* * Снимките са илюстративни

 

 

Предимства на колекционните златни Австралийски Суверени

 

За разлика от чисто инвестиционните британски суверени, австралийските са чисто колекционни. Сечени малко време, в ограничени тиражи, малко от тези монети са оцелели в добро състояние до днес. Цените им са високи. И с право.

 

 

Съхранение на Австралийските Суверени 

 

Цените им варират в зависимост от състоянието и изхабяванията. Различни качества, могат да се предлагат и колекционират на различни цени.

 

 

Прочетете още за инвестиционното състояние различните златни продукти.

 

 

NB: igold.bg изкупува всички видове исторически и модерни стандартни инвестиционни Суверени на обявените от нас цени. Прочетете и статията ни за спецификите при различните видове Британски златни суверени.

 

 

Безплатна доставка и застраховка при поръчки над 500 лв.

 

Можете да вземете продуктите си от нашия офис или да ги получите с куриер на стойност до 9770 лв. Над тази стойност ги изпращаме с охраняем инкасо автомобил отново за наша сметка. Вярваме, че клиентът не трябва да плаща услуга 'куриер' и услуга 'обявена стойност' при поръчка на инвестиционно злато на стойност над 500 лв. Получавате и безплатната услуга 'преглед на пратка' за да може да видите за какво плащате. Плащате, каквото виждате в сайта ни. Услугaтa 'наложен платеж' e пожелателнa от клиента и се заплаща от него. Услуга 'наложен платеж' може да се спести при авансово плащане по банков път на база издадена от нас фактура. Вижте повече тук

 

 

Интересни факти за Златните Австралийски Суверени Виктория 

 

По време на управлението на кралица Виктория суверенът блестял, като най- използваната монета в света. По това време била популярната и фразата „Слънцето никога не залязва над империята“. Със своята мрежа от колонии и зависими територии, разпространени по цял свят, спокойно можело да се твърди, че Британската Империя е била образно казано, непрексънато окъпана в слънчева светлина. Със същия статут се ползвал и суверена. Официален списък от 1860 г. назовава цели 36 колонии и зависими територии, в които суверените са били законно платежно средство, и може спокойно да се предположи, че във всеки един момент някой някъде по света е преговарял за бизнес срещу златни суверени. Златните трески в Австралия били особено важни за този му статут. Много увеличеното предлагане на злато означавало, че Кралският монетен двор трябвало да създаде клонове в чужбина, за да превърне златото от откритите златни находища в използваеми монети. Общо шест клона били добавени към Лондонския за период от седемдесет години. Всеки от клоновете бил под прякото наблюдение на Кралския монетен двор и монетите, които произвеждал, трябвало да отговарят на много високите стандарти за тегло, финост и дизайн, определени за британския суверен. Тъй като репутацията на суверена била толкова сериозна, производството му не било оставено на случайността и тези клонове на Кралския монетен двор имали статут на посолствата днес. Персонала и машините били изпратени от Великобритания, за да се гарантира поддържането на качеството. Както Сидни, така и Мелбърн подадали петиция до кралица Виктория за създаването на клонове на Кралския монетен двор: първият през декември 1851 г., а вторият през юли 1852 г. Заявлението на Сидни било удоволетворено и този монетен двор бил открит на 14 май 1855 г.Монетният двор се помещавал в сградата на болницата Old Rum на улица Macquarie. Тази сграда вече имала слава, тъй като губернатор Макуори бил осигурил услугите на строителите, като им предоставил изключителни права за вноса на ром - колонията по това време нямала твърда валута и това бил удачният начин за разплащане. 

 

Тъй като бил първият клон на Кралския монетен двор извън Лондон, имало известни опасения относно това дали златните монети могат да бъдат произведени в Сидни по същите строги стандарти, както в Лондон. Монетният двор и Службата на колониите застанали зад мнението, че ако Сидни отсече първата си партида суверенни монети със силно отличителен дизайн, те лесно ще бъдат премахнати от обръщение по-късно, ако се окаже, че не са качествени по една или друга причина. Щанците за отсичане на монетите били направени в Лондон и изпратени до монетния двор в Сидни по време на мъчително тримесечно морско пътуване. Дизайнерът в Лондон бил Джеймс Уайон, братовчед на дизайнера Уилям Уайон, който е създал Портрета на Младата Виктория, използван върху британските монети. Джеймс работел, като асистент на Уилям, докато не станал постоянен гравьор в Кралския монетен двор след смъртта на Уилям през 1851 г. Портретът, който Джеймс подготвил за владетелите на Сидни, бил негова собствена творба, адаптация на дизайна на братовчед му. Изсечена върху суверена и неговата половинка в Сидни през 1855 и 1856 г. и не се появява на други монети. По-малко от два милиона монети са били емитирани през 1855 г. и 1856 г., когато е проектиран изцяло нов портрет на кралица Виктория за изданието от 1857 г. Дизайнерът на този портрет бил Джеймс Уайон, син на Уилям, и новият дизайн имал ясно изразен местен елемент- клонче банксия в косата на кралицата, което го прави вероятно най-отличителния дизайн на всички австралийски суверени някога. Дизайнът е емитиран за първи път през 1857 г. и е сечен всяка година до 1870 г. с изключение на 1869 г. Първоначално монетите, сечени в Сидни, наистина изглеждали с по-блед златист цвят от техните 'събратя', сечени в Лондон. Загрижеността нарастнала и хората започнали да се съмняват в качеството на златото. Анализ от 1856 г. обаче установявил, че монетите, сечени в Сидни, имат 0,02% повече злато в тях, отколкото монетите на Лондон, и че по-светлият им цвят се дължи на наличието на сребро в естествената сплав, а не на медта в Лондон монети. Следователно австралийските монети са били – на теория разбира се – с по-висока присъща стойност от техните лондонски събратя. Още през 1862 г. било решено, че монетите, сечени в Сидни, вече не трябвало да имат различен дизайн и това било прието с Имперска прокламация през 1867 г., но едва четири години по-късно през 1871 г. дизайнът на суверенните монети в Сидни започнал да съответства на този на сечените в Лондон.

 

Една ера приключила.

 

До този етап суверените сечени в Сидни представлявали приблизително един на всеки дванадесет суверена, циркулиращи в империята – знак на почит към размера на златните находища в Австралия и ранния успех на монетосеченето в Сидни. Монетите от монетният двор на Сидни са единственият случай в историята, когато суверените са били емитирани с отличителен дизайн и всъщност са носели думата АВСТРАЛИЯ.