5 причини за покачване на цената на златото на финансовите пазари след летните трусове на 2019 год.

You are currently viewing 5 причини за покачване на цената на златото на финансовите пазари след летните трусове на 2019 год.
  1. Търговската война САЩ- Китай тепърва придобива форма


Цената на златото и Търговската война

Снимка: REUTERS/Kevin Lamarque

На 05.08.19 год. Китай даде дефинитивен отговор на новоналожените от Тръмп мита от 10 % на всички оставащи стоки на стойност 300 милиарда долара на година с понижаване на валутата си (CNY) и прекратяване търговията със селскостопанска продукция с Щатите. Тръмп, от своя страна, с помощта на Международния Валутен Фонд и  секретаря на Държавната Хазна на САЩ Стивън Мнучин, постави ‚етикет‘ на Китай – валутен манипулатор. Ескалирането на напрежението между двете държави доведе до спадането на акциите на всички световни борси. Дау Джоунс се срина със 760 пункта и реализира най-големия си срив от началото на 2019 год. Съвсем естествено цената на златото скочи и Уол Стрийт, както и Мейн Стрийт не оказаха никаква съпротива. Няма очаквания за компромис от нито една от двете страни в търговския конфликт.

  1. Федералният Резерв под невиждан досега натиск от американски президент

 

По закон, ФЕД се отчита пред Конгреса на САЩ, а не пред президента. При все това, натискът от страна на Тръмп от прикрит стана съвсем явен. Неслучайно новите мита бяха обявени непосредствено след срещата на Резерва, в която лихвите бяха свалени с ¼ базисни точки, вместо с ½, както искаше президентът. Този ход бе ясна демонстрация на сила от страна на Тръмп не само към съперника си Китай, ами и към Федералния Резерв. Един от малкото ходове, които биха имали ефект върху евентуално решение на Резерва да свали лихвите при следващата си среща в средата на септември с още ¼ или ½ базисни точки, е разразяваща се търговска и валутна война и непредвидимите лавинообразни ефекти, които са възможни в последствие. В безпрецедентен ход, шестима от предишните управляващи на Резерва излязоха открито против драстично сваляне на лихвите точно преди последната среща на ФЕД с оглед на това да се противопоставят с авторитета си. Самият Тръмп на два пъти опита да номинира за членове на ФЕД привърженици на златния стандарт в опит да назначи близки до него хора.

  1. Потенциален конфликт с Иран

 

При все това, че членове на ФЕД обявиха още през юни за възможно сваляне на лихвените проценти за пръв път от Финансовата Криза насам и това да доведе до първоначалното покачване на цената на златото, ситуацията със сваления американски дрон, довела до ескалацията на напрежението между двете страни, превърна това движение на злато нагоре в сигурен тренд и го задържа на нива над 1400 долара за тройунция. Иран поднови обогатяването на уран и макар опитите на Макрон да посредничи между САЩ и Иран, не се очаква скорошно затопляне в отношенията. Нека не забравяме и че държавният секретар на САЩ М. Помпео, както и съветникът по сигурността Дж. Болтън са готови за офанзива срещу Шериата във всеки един момент. Военна намеса в Иран би значела само едно – дълга и съвсем не евтина война с непредвидим завършек. С оглед на немалкото проксита, които Иран контролира в региона, подобен конфликт би ескалирал до разместване на пластовете на влияние в целия регион, който и без това не е в цветущо състояние.

Опасения от това естество на финансовите пазари, безспорно се отразяват положително на цената на златото.

  1. Борис Джонсън. Брекзит без сделка


Борис Джонсън - новият премиер на ВеликобританияСнимка: REUTERS 

Редица валути показаха минимални исторически стойности до момента спрямо цената на златото на 05.08.2019 год. Сред тях бяха JPY, CAD, AUD и GBP. Страховете във Великобритания се пораждат от недвусмислената заявка на новоизбрания премиер, че ще изведе Великобритания от Евросъюза без сделка. Само по себе си, това би довело до безпрецедентно качване на цената на златото в двете валути, които биха пострадали най-много, а именно GBP и EUR. И колкото и Тръмп да не позволява намеса от Европа във вътрешната и външната политика на САЩ, самият той не рядко катализира напрежението на стария континент с туитовете и изказванията си в подкрепа на Фараж и Джонсън.

 

  1. Смъртта на либерализма.


Александра Окасио Кортес - американски политикАлександра Окасио Кортес (Снимка: Уикипедия)

Далеч не в края на този списък, отбелязваме и геополитическите промени, които разтърсват Запада след изборите в САЩ през 2016 год.

Възникването на крайнодесни движения и протекционизъм в САЩ, както и новопоявилите се реакционно крайнолеви политически формации сред демократите, представлявани от Александра Окасио Кортес (АОК), създават сериозни обществени противоречия. Социалното разединение в Европа е сходно. Този тип социално разединение е обусловено и от вече съвсем явната руска пропаганда, която според най-нови анализи концентрира мощта си към разпространение на вече съществуващи конфликти в онлайн пространството, а не на фабрикуване на такива. Това единствено показва, че западните общества са в етап, в който може би е късно за социално обединение. Това обществено разединение недвусмислено показва края на либерализма от последните десетилетия и силно припомня за времена, наподобяващи на тези в предвоенна Европа през 30-те години на миналия век. Подобни сътресения водят до несигурност, а тя винаги корелира пряко с покачване на доверието в златото и вдигане на цената му.

Автор на статията: Крум Атанасов

*Заглавна снимка: Уикипедия

**Статията представлява лично мнение, базирано на дългогодишен опит, и няма за цел да представлява инвестиционен съвет.


Нашите клиенти предпочитат:

1 унция Виенска филхармония

Вашият коментар