igold в медиите

3.22 гр. Златна Монета 10 Френски Франка Мариана 1899- 1914

 

Държава: Франция

Монетен двор: Monnaie de Paris

Тегло: 3.225 гр.

Проба: 900/1000

Чисто злато: 2.90 гр.

Диаметър: 19 мм

Дебелина: 0.7 мм

Гурт: назъбен

Номинал: 10

Валута: Френски Франк

Опаковка: пластмасова капсула

* Монетата е освободена от ДДС

* * Снимките са илюстративни

 

  • попитай

 

Предимства на инвестицията в златни монети от 10 франка Мариана

 

За разлика от 20 Франка Мариана, 10 Франка е с относително по-висока надценка и трябва да се помисли внимателно преди да се закупи за инвестиция. Тези монети са с по-ограничен тираж и се намират трудно в обеми на добри цени, особено след избухването на кризата, предизвикана от COVID-19. Инвеститорите, които ги купуват очакват, че и по-късно, когато решат да ги продадат, ще намерят по-високи цени от вторичния пазар, поради относителната им ограниченост. Не могат да се счетат за нумизматика, но не са и чисто инвестиционни, поради по-високата си премия. Характеризират се като граничен клас. 

 

 

Съхранение на 10 франковите златни монети Мариана

 

Съхранението им е лесно. Монетите са били в обращение в миналото, не се секат в днешно  време и съответно не се очаква те да са чисто нови. Износванията са налични почти винаги. 10 Франка са били много повече в употреба от 20 Франка и съответно е допустима загуба от 2 % в теглото, а не 1 %.  При фабрично тегло от 3.22 гр., за инвестиционни се считат всички, които са най-малко 3.15 гр. Могат да се пипат с ръце и да се съхраняват на фишеци. Изпускане на монетата рядко би я повредило поради ниската им проба ( 900/1000 ) и тегло. Примесите правят монетите от този стандард устойчиви. Микро драскотините са нормални при покупката на такива монети. Това ги прави подходящи за инвеститори, които имат съображения относно съхранението на монетите. Всички монети, с които igold търгува са в състояние отговарящо на международните норми приети от дилърите на инвестиционно злато по света.

Прочетете още за инвестиционното състояние различните златни продукти.

 

 

Безплатна доставка и застраховка при поръчки над 500 лв.

 

Можете да вземете продуктите си от нашия офис или да ги получите с куриер на стойност до 9770 лв. Над тази стойност ги изпращаме с охраняем инкасо автомобил отново за наша сметка. Вярваме, че клиентът не трябва да плаща услуга 'куриер' и услуга 'обявена стойност' при поръчка на инвестиционно злато на стойност над 500 лв. Получавате и безплатната услуга 'преглед на пратка' за да може да видите за какво плащате. Плащате, каквото виждате в сайта ни. Услугaтa 'наложен платеж' e пожелателнa от клиента и се заплаща от него. Услуга 'наложен платеж' може да се спести при авансово плащане по банков път на база издадена от нас фактура. Вижте повече тук

 

 

Интересни факти за златните монети франков стандарт Мариана

 

 

През 1867 год., Съединените Щати отказват да се включат към франковия стандард предложен от Европейските страни и изтъкват няколко причини. На първо място, пактът предлага лимитиране на сеченето на златни и сребърни монети от всяка страна подписала договора. Към този момент Америка е най-големият производител на злато и сребро в света. Тогава хартиеният американски долар още не е бил конвертируем и това би попречило сериозно на покупателната способност на страната, особено при търговията с Китай, при която стоките са се заплащали основно в сребро. Като втора причина се изтъква голямата слабонаселена територия на Америка и значително по-високата цена на труда от тази в Европа по същото време, водещи до нуждата от повече валута на глава от населението. На трето място, не виждат нужда да преговарят с други страни, понеже Конгресът сам по себе си е можел да промени стойността, размерите и пробата на своите монети и не е било в тяхна полза да се обвързват в пакт с други световни сили. 

 

Най-интересно обаче е следното. За да се изравнят стандартите, американците е трябвало да намалят грамажа на чисто злато в техния 1 златен долар към този на 5 златни френски франка от 1.50 гр. на 1.45 гр. при всичките си деноминации. В писмо от Джон Шърман (председател на финансовия комитет към Сената), отправено в отговор на искането на Самюел Ръгълс (вицепрезидент на комисията на Съединените Щати, делегирана в Париж по въпроса), през май 1867 год. за разглеждане от Сената на възможността Щатите да участват в пакта, Шърман пише: 'Ако направим промяната към франков стандард, бихме имали известна трудност да напаснем договорите към новия златен долар; но днес договорите са базирани на флуктуиращата стойност на хартиените пари и така дори и намаленият златен долар ще струва повече от нашата валута.'

facebookinstagramtwitter

Продаваме злато. Купувате свобода