Продаваме злато. Купувате свобода

Продаваме злато. Купувате свобода

igold в медиите
Продаваме злато. Купувате свобода

8.96 гр. 20 Датски Крони Кристиян X 1913- 1917

 

Държава: Дания

Монетен двор: Den Kongelige Mønt

Тегло: 8.96 гр.

Проба: 900/1000

Чисто злато: 8.06 гр.

Диаметър: 22.5 мм

Дебелина: 1.6 мм

Гурт: назъбен

Номинал: 20

Валута: Датска Крона

Опаковка: пластмасова капсула

* Монетата е освободена от ДДС.

* * Снимките са илюстративни

 

 

Предимства на инвестицията в златни монети от 20 Датски Крони Кристиян Х

 

20 Датски Крони Кристиян са традиционно по-скъпи с няколко процента от стандартните исторически инвестиционни монети 20 Франка и Суверени. Оцелелите до днес бройки в инвестиционно състояние от тях са достатъчно много за да бъдат на атрактивни за инвеститорите цени, но все пак далеч по-малко от горе споменатите. Ликвидността им е безпроблемна навсякъде по света. Обикновено освен, че се продават по- скъпо, също така и се изкупуват обратно по- скъпо процентно от своите френски и британски конкуренти. Още една монета, която е по- трудно достъпна на пазарите от преди избухването на кризата в следствие на COVID-19 и масовото изчезване на историческите инвестиционни монети.

 

 

Съхранение на златните монети 20 Датски Крони Кристиян X

 

Съхранението им е лесно. Монетите са били в обращение в миналото, не се секат в днешно  време и съответно не се очаква те да са чисто нови. Умерени износвания са напълно приемливи. При все това, като цяло тези монети са в по- добро състояние от старите емисии на 20 Франка Наполеон ( без венец ) и почти винаги са с тозно или почти точно тегло. При фабрично тегло от 8.96 гр., за инвестиционни се считат всички, които имат износвания до 1 %. Могат да се третират с ръце и да се съхраняват на фишеци. Изпускане на монетите рядко би ги повредило поради ниската им проба ( 900/1000 ). Примесите правят монетите от този стандард устойчиви на удари и изтъркване. Микро драскотините са нормални при покупката на такива монети. Това ги прави подходящи за инвеститори, които имат съображения относно съхранението на монетите. Всички монети, с които igold търгува са в състояние отговарящо на международните норми приети от дилърите на инвестиционно злато по света.

Прочетете още за инвестиционното състояние различните златни продукти.

 

 

Безплатна доставка и застраховка при поръчки над 500 лв.

 

Можете да вземете продуктите си от нашия офис или да ги получите с куриер на стойност до 9770 лв. Над тази стойност ги изпращаме с охраняем инкасо автомобил отново за наша сметка. Вярваме, че клиентът не трябва да плаща услуга 'куриер' и услуга 'обявена стойност' при поръчка на инвестиционно злато на стойност над 500 лв. Получавате и безплатната услуга 'преглед на пратка' за да може да видите за какво плащате. Плащате, каквото виждате в сайта ни. Услугaтa 'наложен платеж' e пожелателнa от клиента и се заплаща от него. Услуга 'наложен платеж' може да се спести при авансово плащане по банков път на база издадена от нас фактура. Вижте повече тук

 

 

Интересни факти за златните монети 20 Датски Крони Кристиян Х

 

През 1940 год., по време на ВСВ, Германия окупира Дания. За разлика от краля на Норвегия Хаакон IIV ( братът на Кристиян X ) и холандската кралица Вилхелмина, които отиват в изгнание по време на германската окупация, Кристиян X остава в Дания. По времето на нацистката окупация е запомнен с ежедневната си езда по улиците на Копенхаген, при това без никаква охрана. За времето си това е бил ход, носещ символиката на суверенитетa и независимостта на Дания. 

 

Дания доказва себе си, като малка държава с голямо сърце.  

 

През октомври 1943 г., страната е под нацистка окупация в продължение вече на цели три години и половина. И въпреки че Дания е твърде малка, за да се защити военно, отказва да бъде подчинена на нацистите. Датчаните договарят привилегирован статут на страната си, който дори им позволява да запазят собственото си правителство. Оценят реалистично възможностите си, но също така поставят граници до каква степен са готови да стигнат, за да си сътрудничат с нацистка Германия. Малката държава защитава демокрацията си, докато Германия, голяма, водеща войни държава под управлението на Хитлер, остава доволна от контрола над страната отдалеч и оттук нататък възприема Дания като „образцов протекторат“. Така е било до лятото на 1943 год., когато стачките и актовете на саботаж започват да предизвикват размирици. Това кара германците да заплашат Дания със военна намеса и в края на август да обявят военно положение. Датското правителство подава оставка в знак на протест.

 

Към този момент депортирането и убийството на европейски евреи вече е в ход от известно време в други страни, подчинени на нацисткия режим. В Холандия, Унгария, Гърция, Литва, Латвия и Полша, между 70 и 90 процента от еврейското население бива убито. Нацистите депортират и убиват близо половината от всички евреи в Естония, Белгия, Норвегия и Румъния. Около една пета от френските и италианските евреи загиват също. Както пише историкът Питър Лонгерих, Холокостът е бил зависим, „в значителна степен, от практическото сътрудничество и подкрепата на окупирана държава или територия“. Датчаните не оказват никаква помощ на нацистите в тяхната "еврейска кампания" в Дания. Те гледат на евреите като на датчани и ги поставят под своята защита, история, документирана в „Земляни“, новата книга на датския автор Бо Лидегаард. „Историята на спасяването на датските евреи“, пише Лидегаард, „е само малка част от масивната история на Дания. Но тя ни дава урок, защото е история за инстинкта за оцеляване, гражданското неподчинение и помощ, предоставена от цял ​​народ, когато, възмутен и ядосан, той се разбунтува срещу депортирането на своите сънародници."

 

В тази история намираме неочакваната прилика между България и Дания. Две коренно различни страни, застанали зад човешкия живот  по време на ВСВ, всяка по своя начин.